Ahmet Hakan: Madenci ölümleri kader midir?

“Daha fazla kâr hırsıyla insan hayatını karartanların kaderini karartmak şarttır. Kader inancına bağlılık, ancak bu yolla sağlanabilir”

Fotoğraf: Reuters

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, Bartın’da en az 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası için yapılan “kader” yorumlarını eleştirdi. Hakan, Daha fazla kâr hırsıyla insan hayatını karartanların kaderini karartmak şarttır. Kader inancına bağlılık, ancak bu yolla sağlanabilir” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahmet Hakan’ın bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Adamın biri cinayet işlediğinde ne yapıyoruz? Cinayet işleyeni yaka paça hapse tıkıyoruz. “Ne yapalım, ölenin kaderinde bu varmış” deyip cinayet işleyeni salıvermiyoruz. Kader inancı şunu gerektirir: Önce cinayet işleyenin cezası verilir. Ancak bunun ardından “ölenin kaderinden” söz edilir.

Madenci ölümleriyle ilgili olarak da... “Öncelik insan hayatıdır” demeden... “İnsan hayatının güvende olmadığı hiçbir faaliyete göz yummak olmaz” demeden... “Gereksiz hiçbir riski kabul etmiyoruz” demeden... Sadece ve sadece... “Ne yapalım... Kaderlerinde bu varmış” denemez. Eğer denirse... Kader inancı, bir duyarsızlık aracı haline getirilmiş olur. Ve kadere inanç sarsılır.

Madencilerin ölümüyle ilgili kimin en ufak bir ihmali varsa ondan hesap sorulmalıdır. Daha fazla kâr hırsıyla insan hayatını karartanların kaderini karartmak şarttır. Kader inancına bağlılık, ancak bu yolla sağlanabilir.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU