Erdoğan ve Putin, Kazakistan'da bir araya geldi... İki lider konuşmasında enerji işbirliğine vurgu yaptı

Kazakistan'da bir araya gelen Erdoğan ve Putin, enerji alanındaki işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Akkuyu ile ilgili olarak birinci türbin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılmış olması dünyada farklı bir ses getirecektir" dedi

Fotoğraf: AA

Kazakistan'daki Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'nde bir araya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açıklamalarda bulundu.

Gaz tedarikinde en güvenli güzergahın Türkiye olduğunu belirtti söyleyen Putin, "Ağustos ayında yapılan bütün anlaşmalar yerine getiriliyor. İlgili arkadaşlar tüm verilen hedefleri yerine getiriyor. Hem yatırım süreci hem Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı ile ilgili çalışmaları yapılıyor. Şu an 22 bin kişi sahada çalışıyor" dedi.

Putin şöyle devam etti:

Gelecek sene mayıs ayında ilk yakıtı getirmeyi hedefliyoruz böylece yeni bir aşamaya girmiş olacağız. Türkiye en güvenli güzergah haline geldi. Bu gaz boru hattını daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz

"Dünyada farklı bir ses getirecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamada, "Akkuyu ile ilgili olarak birinci türbin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılmış olması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop'la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır" dedi.

Tahol koridoru anlaşması ile ilgili de konuşan Erdoğan, "İstanbul Mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

Bu ülkelerin isimlerini dahi belirlemede müşterek bir çalışma içeresinde olabiliriz. Bunu yapmamız dünyada birçok dengeyi lehte çevirecektir diye düşünüyorum Türkiye ile Rusya'nın bu süreç içinde atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU