ABD'li istihbaratçılar: Dugina suikastından Kiev sorumlu

Ukrayna iddiaları reddederken, Washington'ın olayın ardından Kiev yönetimine uyarı yaptığı bildirildi

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Darya Dugina'nın temmuz başında yaptırım listesine alındığını açıklamıştı (Reuters)

ABD istihbaratı, bombalı saldırıda hayatını kaybeden Darya Dugina'nın Ukraynalılar tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

Kimliklerini paylaşmayan istihbarat yetkilileri, ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times'a yaptıkları açıklamada, suikasttan Kiev hükümetinin sorumlu olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan yetkililer, hükümetin hangi birimlerinin saldırıda rol oynadığına veya Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin saldırıyı onaylayıp onaylamadığına dair bilgi paylaşmadı.

Yetkililer, Washington'ın saldırı hakkında önceden bilgi sahibi olmadığını ve suikasta ilişkin Ukrayna hükümetine istihbarat sağlamadığını öne sürdü.

İstihbarat görevlileri, saldırının ardından Washington'ın Kiev yönetimini uyardığını da söyledi. Uyarıyı kimin yaptığı ya da Ukrayna'nın buna nasıl karşılık verdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

Neler olmuştu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "akıl hocası" olarak tanınan siyaset uzmanı ve filozof Aleksandr Dugin'in kızı Dugina, içinde bulunduğu aracın Moskova bölgesindeki Odintsovo kentinin yakınlarında 20 Ağustos'ta infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. 

30 yaşındaki Dugina'nın ölümüne dair Rusya'nın başlattığı soruşturmada, aracın Aleksandr Dugin'e ait olduğu ve yerleştirilen patlayıcının araba seyir halindeyken infilak ettirildiği belirtilmişti. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırıdan Ukrayna özel servislerini sorumlu tutmuştu.

FSB, saldırıyı 1976 doğumlu Ukrayna yurttaşı Natalya Vovk'un düzenlediğini öne sürmüştü. Rus istihbaratına göre Vovk Neo-Nazi Azov Taburu'nda görev yaptıktan sonra Ukrayna adına casus olarak temmuzda ülkeye girip, bir ay sonra da suikastı düzenlemişti.
 


Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise suikastın ardından yaptığı açıklamada iddiaları yalanlamıştı. Azov Taburu da Vovk'un hiç örgütte görev yapmadığını savunmuştu.

ABD'nin istihbarat raporuyla ilgili NYT'ye çarşamba günü yaptığı açıklamada Podolyak, bir kez daha Kiev yönetiminin saldırıdan sorumlu olmadığını iddia etti. 

Zelenski'nin danışmanı şunları söyledi: 

Yeniden altını çizerek belirtmek isterim; savaşta herhangi bir ülkede gerçekleştirilecek bir suikastın pratik bir öneme sahip olması gerekir. Taktiksel ya da stratejik anlamda özel bir amacı yerine getirmeye yönelik olmalıdır. Dugina gibi biri Ukrayna için taktiksel ya da stratejik hedef değil.

Aleksandr Dugin, Kremlin'in Ukrayna'ya yönelik savaşını savunan isimlerden. Neo Avrasyacılık akımını benimseyen ideolog, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listelerinde de yer alıyor.



Independent Türkçe, New York Times, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU