Hürriyet yazarı: Çalışana vergisiz yardımlar nasıl uygulanacak?

“İşverenler; çalışanlarına yaptıkları yemek ve doğalgaz-elektrik yardımlarını her durumda gelirlerinden düşebilecekler, gider yazabilecekler”

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarlarından Ahmet Karabıyık, TBMM’nin yeni döneme başlamasıyla birlikte kanunlaşması beklenen “çalışana vergisiz yardım” uygulamasının nasıl gerçekleşeceği hakkında köşe yazısı kaleme aldı.

Karabıyık, bugünkü köşe yazısında mevcut uygulamanın “İşverenler çalışanlarına ‘nakden’ yemek yardımı yaptıklarında, bu yardımı ücret bordrolarında da göstererek ilaveten devlete vergi ve SGK primi de ödemek zorundalar” şeklinde olduğunu anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ancak işverenlerin çalışanlarına nakden yemek ödemesi yapmak yerine, işyerlerinde yemek verdiklerinde ilave bir vergi yükü söz konusu olmuyor. Aynı şekilde çalışanlar yemek çekleri/kartlarıyla yemek yediklerinde de (günlük limit 51 lira) yine işverenin ilave vergi-SGK prim yükümlülüğü doğmuyor” anımsatması da yapan Karabıyık, yeni uygulamanın şu şekilde olacağını yazdı:

Çalışanlarının elektrik, doğalgaz masraflarına, işverenlerin yapacağı aylık 1.000 liraya kadar yardım için de (işverenlere) vergi istisnası getirileceği açıklandı. (Yeni yasa teklifinin bu haftaMeclis’e sunulması bekleniyor.)Halihazırda çalışana yapılan bu tip nakit yardımlar da, ücret olarak görüldüğünden net yardım tutarı üzerinden ödemenin brüte çevrilerek üzerinden vergi ve SGK primi hesaplanması gerekir. 1.000 liralık vergisiz yardımın 2023 Nisan ayına kadar geçerli olacağı açıklandı. İşverenler; çalışanlarına yaptıkları yemek ve doğalgaz-elektrik yardımlarını her durumda (istisna uygulanan yardımlar veya üzerinden ilave vergi hesaplanan yardımlar) gelirlerinden düşebilecekler, gider yazabilecekler.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU