Latin Amerika'da kadınlar kürtaj hakkı için sokaklarda

"Her kadının anneliği tercih edip etmeme hakkına sahip olması önemli"

Kadınların Üreme Sağlığı Global Ağı (WGNRR) adlı sivil toplum kuruluşu, ilk protestoları 1990'larda yapılan güvenli kürtaj gösterilerini 2011'de uluslararası bir gün ilan etmişti (AFP)

Latin Amerika'da kadınlar, Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü'nde yasal kürtaj hakkı için eylem yaptı.

28 Eylül'de kutlanan günde Meksika, Venezuela, Şili, Peru, Bolivya, Kolombiya ve El Salvador'da kadınlar protesto düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela'nın başkenti Karakas'taki protestolara katılan 23 yaşındaki öğrenci Elizabeth Pauline, Fransız haber ajansı AFP'ye "Her kadının anneliği tercih edip etmeme hakkına sahip olması önemli" dedi.

400 kişilik bir grup, Karakas'ta "Karar vermek yasadışı değildir" yazılı pankartlar taşıyıp, "Güvenli ve yasal kürtaj istiyoruz" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

Arjantin, Kolombiya, Küba ve Uruguay'da kürtaj yasal hak olarak tanınırken, El Salvador, Honduras ve Nikaragua'da tamamen yasak.

Şili ve Brezilya'daysa tecavüz vakalarında, anneye risk oluşturan hamileliklerde ve fetüsle ilgili sağlık sorunu yaşanması halinde kürtaja izin veriliyor.
 

latin amerika protesto.jpg
Protestocular, Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Ulusal Sarayı çevreleyen duvara da saldırdı (AFP)


Şili'nin başkenti Santiago'da 100 kişi, "Annelik sadece istendiğinde olur" sloganlarıyla protesto düzenledi.

55 yaşındaki Gloria Fuentes, "İki kızım var ve ileride annelik için karar verebilme hakkına sahip olmalarını istiyorum" dedi.
 

latin amerika protesto 1.jpg
Şili'de protestocular oturma eylemi de düzenledi (AFP)


El Salvador'un başkenti San Salvador'daysa yaklaşık 300 kişi hükümetten kürtajı yasallaştırmasını istedi.

Orta Amerika ülkesinde kürtaj 1998'den beri yasak. Bazı durumlarda, kürtaj yaptıran kadınlar cinayet suçuyla yargılanarak 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.
 

latin amerika protesto 2.jpg
Kadın hakları savunucuları, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da bir araya geldi (AFP)


Haziranda 21 yaşındaki El Salvador yurttaşı Lesly Lisbeth, düşük yaptıktan sonra hastaneye kaldırılmış, daha sonra çıkarıldığı mahkemece çocuğunu öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış cinayetten 50 yıl hapse mahkum edilmişti.



Independent Türkçe, AFP, Merco Press

DAHA FAZLA HABER OKU