Ev sinemasından vizyona bu hafta: Ahlaki kuralları olan bir katil; Geçmişe Dönüş

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı kaleme aldı

1993 yılında, Schindler'in Listesi adlı filmde, Holokost sırasında işgal altındaki Polonya'daki 1200 Yahudi'yi, Bohemya ve Moravya Protektorası'ndaki emaye ve mühimmat fabrikalarında istihdam ederek yaşamlarını kurtarmış olan Nazi Partisi üyesi bir Alman sanayici olan Oskar Schindler'e hayat verip beyazperdenin en büyük insan hakları koruyucularından birini çok hassas bir şekilde oynayarak Oscar'a aday olsa da birkaç önemli istisna dışında son yıllarda Liam Neeson'ın üstlendiği rollerin çoğunda artık bir benzerlik var.

Yıllar içinde oyuncu "Taken" ile başlayarak bir intikam sembolü olarak yeniden doğduktan sonra filmografisi "Taken" serisi de dahil olmak üzere sürükleyici aksiyon filmleriyle dolu olan Liam Neeson, kısa bir süre önce vizyona giren yeni filmi "Memory" ile bir Alzheimer hikâyesini oldukça etkileyici bir hale getiriyor ve uzun bir aradan sonra yeniden en dikkate değer performansını ortaya koyuyor.


Ahlaki kuralları olan bir katil; Geçmişe Dönüş

Yönetmen: Martin Campbell / Oyuncular: Liam Neeson, Guy Pearce, Taj Atwal, Harold Torres, Ray Fearon, Monica Bellucci, Ray Stevenson, Mia Sanchez, Daniel De Bourg, Natalie Anderson, Rebecca Calder, Scot Williams, Doug Rao, Atanas Srebrev, Lee Boardman, Stella Stocker, Josh Taylor, Vladimir Mihaylov, Josh Macrena, J.R. Esposito, Antonio Jaramillo, Tudor Chirila, Sofia Soltess, Lyubomir Bachvarov, Sigal Diamant, Mariana Krumova, Dana Velinova, Kate Nichols, Neda Spasova, Devina Vassileva, Dee, Raluca Aprodu, Michael Robertson, Louis Mandylor, Kalina Stancheva, Rosen Kovachev, Trevor Van Uden, Kent Sherwood, Robert Kelty, Clayton Shane, Alex Apostle, Jefrey Soltess, Emilia Klayn, Sol E. Romero, Petar Kirilov, Dimitar Sulev, Iliyana Koleva, Ralitsa Popova, Fady Naguib, Jake Tapper / Süre: 114 dakika
 

 

Ahlak ve hafıza ikileminde bir ölüm kalım mücadelesi…


Küresel yayıncılık ve içerik dağıtımı şirketi SPI International, bünyesinde bulundurduğu film ve dizi kanalı FilmBox ve Türkiye'nin önde gelen dağıtıcı şirketlerinden TME Films iş birliğinde Türkiye'ye getirilen ve bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Memory; hayatını değiştirerek emekli olmaya hazırlanan suikastçı Alex Lewis'in son bir işi kabul ettikten sonra başından geçenleri konu ediniyor.

Teksas, El Paso'da yaşayan Alex Lewis hayatını değiştirmek üzere olan soğukkanlı kiralık bir suikastçıdır, ancak Alex tam emekli olmayı planlarken unutulmaya yüz tutmuş bir hatırayla yüzleşir.
 

 

Alex, şiddet ve gizlilikle geçen uzun kariyerini sonlandırmaya karar vermişken eski bir bağlantısı ona son bir görev verir ama bu son iş, Alex'in anlaştığı işten farklıdır; sınırın güneyindeki bir çocuk fuhuş çetesinden zengin, nüfuzlu bir El Paso emlak patronu ve oğluna uzanan bir istismarın izini bulduğunda, Alex, ajan Vincent Serra liderliğinde yönetilen bir FBI ekibini gizlice doğru hedefe yönlendirir.

Bu süre içinde ayrıntıları hatırlayamaması onu daha büyük bir tehlikeye atsa da Alex, bir ömür boyu gölgelerde kazandığı becerilerini çirkin bir sırrı aydınlığa çıkarmak için kullanır, ama bunu güçlü düşmanları kendisini yok etmeden ve Serra'nın gizli görevini açık etmeden yapmalıdır.

Nihayetinde kiralık bir suikastçı olan Alex tehlikeli bir suç örgütü için üstlendiği bu yeni görevinde gerçekte neler olup bittiğini öğrendiğinde bu işi tamamlamayı reddettiği zaman hedef haline gelir.
 

 

Alex kendisinin bir kahraman olmadığını biliyorsa da dünyada ondan daha kötü insanlar olduğunu gördüğünde kolluk kuvvetlerinin başaramadığını başarmaya çalışan bir tür acımasız temizlik görevlisi haline gelir.

Böylelikle Alex, hayatta kalmak için kendisini öldürmek isteyenlerin peşine düşmek zorunda kalır, ancak ciddi bir hafıza kaybı yaşayan Alex için bu süreçte her şey onun için daha da zorlaşır.

Hafızası ona ihanet etmeye devam ederken ve ayrıntılar güç geçtikçe daha da bulanıklaşırken Alex, güvenebileceği kişileri bulmak için çabalamak zorunda kalır.
 

 

Orijinal filmdekinden çok farklı bir bakış açısı

Hikâyede heyecan var ama gerçekten içinde aksiyon parçaları olan bir psikolojik gerilim…


"Casino Royale", "Goldeneye", "The Mask of Zorro", "The Legend of Zorro" ve "The Protégé" gibi gişe rekortmenlerinin ve aksiyon gerilim filmlerinin usta yönetmeni Martin Campbell bu film için yönetmen koltuğuna oturmadan önce bir sonraki film projesini arıyordu.

Aradığı hikâyeyi denizaşırı bir ülkede buldu ve bu hikâyeyi dünyanın başka bir yerinde hayal etti.
 

 

Ardından bir yıldız, büyük ve yeni bir oyuncu kadrosu ve filmi tamamen unutulmaz kılacak bir atmosfer ile bu hikâyeyi kendisine özgü tarzıyla yeniden yorumladı.

2003 yılında vizyona giren Belçika gerilim filmi Bir Katilin Hafızası (De Zaak Alzheimer), yönetmen Erik Van Looy'un yazar Jef Geeraerts'in 1985 tarihli aynı adlı kitabının film uyarlamasıydı.

Türünde bir klasik olarak kabul edilen ve Avrupa'da birçok ödül kazanan bu gerilim filmi, çarpıcılığı, zengin karakterleri ve dolambaçlı olay örgüsü ile Campbell'ın de dikkatini çekti.

Campbell, senarist Dario Scardapane'i zengin ve güçlü bir ailenin bir çocuk fuhuş davası ile bağlantısının ve FBI'nın bu aileyi alaşağı etme çabasının ortasında kalan Alzeheimer hastalığının ilk aşamasındaki bir suikastçının hikâyesini uyarlaması için bu projeye dâhil etti.

Bu mükemmel Belçika filminden yola çıkan Campbell ve Dario Scardapane hikâyeyi El Paso, Teksas ve kuzey Meksika sınırına göre uyarladı.
 

 

Hikâyede aynı olan temel unsurlar var, ancak elbette birçok değişiklik de var; he şeyden önce filmin finali çok farklı ve orijinal filmdekinden sayıca çok daha fazla olan aksiyonun tümü Martin Campbell'in kendine has yorumlarıyla geliştirilmiş durumda.
 

 

İlk bakışta "Memory", karakterinin belirli becerilere sahip olduğu, çoğunlukla insanları öldürmeyi içeren başka bir Liam Neeson filmi gibi görünüyor ki aslında öyle, ama aynı zamanda farklı bir şey ve daha fazlası da var.

Dolayısıyla genel olarak baktığımızda bu sadece bir aksiyon filmi değil aynı zamanda derinlikli bir psikolojik gerilim çalışması.

Bu yüzden bu işi yıllardır yapan bir adam olmasına rağmen Alex sadece bir silah alıp insanları öldürmüyor çünkü alt metninde Alzheimer hastalığının etkilerini işleyen filmin heyecan ve aksiyon dolu olay örgüsü, zihni zayıflarken vicdanı güçlenen bir kiralık katilin yaşadığı ahlaki çıkmaz üzerine kurulu.


Aksiyon filmlerinin prestijli ismi

Şimdilerde yaklaşık yetmiş yaşındaki Liam Neeson'ın başrolde olduğu bu filmde başka bir B-film aksiyon oyuncusundan daha fazlası olduğunu izleyicilerine gösteren Liam Neeson sadece aksiyon filmlerinin prestijli ismi olmakla kalmıyor, aynı zamanda göğüs göğüse dövüştüğü sahnelerde hala ondan yaşça küçük kibirli serserileri nasıl alt edebileceğini de ustalıkla kanıtlıyor.

Ve hayatını para için insanları öldürmek için harcayan birinin ne kadar iyi olabileceği meşru bir soru olsa da onun iyi ve kötü arasındaki çizgiyi aştığını görmek filmi oldukça ilgi çekici bir hale getiriyor.

Öfke ve kefaret hakkında yoğun bir aksiyon-drama olan filmde usta yönetmen Martin Campbell'in ilk kez birlikte çalıştığı Hollywood'un yaşayan efsanelerinden Liam Neeson'a Monica Belluci ve Guy Pearce eşlik ediyor.

Hafıza sorunlarını merkez alan bir diğer kült film, Akıl Defteri'nin (Memento) başrol oyuncusu Guy Pearce'ın bu filmde ajan Serra rolünü üstlenmesi de Geçmişe Dönüş'ün bir diğer ilginç özelliğini oluşturuyor.
 

 

Meksikalı fuhuş çetesiyle ilgili soruşturması beklenmedik bir şekilde onu suikastçıyla uzaktan da olsa kolay olmayan bir ortaklık kurmaya zorlayan FBI Ajanı Vincent Serra rolü ile Guy Pearce dünyadan bıkmış cesur bir karaktere hayat veriyor.

Orijinal filmde polis olarak harika bir Belçikalı aktör vardı ve işinde mükemmeldi, ama daha gençti ve mesleğinden kaynaklı hiçbir duygusal yarası ya da acısı yoktu.

Martin Campbell kendi filminde, orijinal filmdekinden çok farklı bir bakış açısı ile karaktarlere farklı bir boyut katıyor ve Serra rolündeki Guy Pearce ise bu işi çok uzun yıllardır yaptığını izleyiciye hissettiriyor; kusurlu bir hukuk sistemiyle uğraşıyor ve bu yüzden yaraları var, acı çekmiş, sistem onun gibi çalışkan polisleri alt ediyor ama o savaşmaya devam ediyor.

Ve Martin Campbell bu hikâyede patronunun Serra'dan hoşlanmadığını ve her şeyin tepetaklak gideceğini açıkça izleyiciye göstermekten kaçınmıyor.

Nihayetinde Serra, güçlerini Alex Lewis ile birleştirdiğinde şeytanla bir anlaşma yapıyor ve böylelikle Serra gri bir alana giriyor ve bunu yapmak için her kuralı yıkıyor.
 

 

Ayrıca Martin Campbell'in bu filmin kamera arkasında daha önce çalıştığı insanlarla iş birliği yaptığı da görülüyor; filmin görüntü yönetmenliğini daha önce "Con Air", "The Green Mile", "Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith", ve "The Adventures of Young Indiana Jones" adlı yapımlarda imzası olan ve Campbell ile Vertical Limit (2000), The Foreigner (2017), and The Protégé (2021) gibi filmlerde çalışan David Tattersall üstleniyor.

Emektar yapım tasarımcısı Wolf Kroeger ve kostüm tasarımcısı Irina Kotcheva'nın da bu filmde yine Campbell'la birlikte çalıştığı görülüyor.

Nihayetinde yetmiş sekiz yaşındaki Martin Campbell, böylesi kaygan ve sürükleyici bir gerilim filminde cehennemi hala yönetebileceğini kanıtlıyor.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "41 Kere Maşallah", "Asi Prenses", "Geçmişe Dönüş", "Mühr-ü Musallat - Perihan", "Okul Tıraşı", "Senkronik", "Son Seans: MTTH", "X" ve "Yaşamaya Bak" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


41 Kere Maşallah

Yönetmen: Ahmet Kapucu / Oyuncular: Ulaş İnan Torun, Ekin Türkmen, Asuman Dabak, Kemal Uçar, Eslem Akar, Tuncay Beyazıt, Eylül Öztürk, Mehmet Çelik, Bülent Mert, Damla Canbaz, İlkin Tüfekçi, Aslı Bankoğlu, İlayda Ayan, Alara Turgut, Ayşegül Çınar, Merve Şişman, Selin Ençok, Aylin Ençok, Taner Durmaz, Fidan Özen, Melek Tanker, Furkan Erdoğan, Görkem Koçin, Suat Özkan, Deniz Oral, Serkan Çolak, Denisa Gültekin / Süre: 101 dakika
 

 

Gerçek aşkın peşinde…


CJ ENM dağıtımı ve 2506 Film iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan 41 Kere Maşallah; âşık olduğu Pelin'e kavuşabilmek için daha önceden kendisine yapılan büyüden kurtulmaya çabalayan Naci'nin hikâyesini anlatıyor.

Lise yıllarında kalbini kırdığı bir kız tarafından büyü yapılan Naci'yi, büyüyü bozmak isterken yaşayacağı trajikomik olaylar bekliyor.

Filmlerin aranan figüranı Naci, bir yandan anne ve baba baskısı ile boğuşan bir yandan da amansız aşkı Pelin'e açılmak için çabalayan bir adamdır.

Pelin'e bir türlü açılamayan Naci, lise yıllarında kalbini kırdığı bir kızın kendisine büyü yaptırdığını öğrenir.

Amansız aşkı Pelin'e kavuşabilmek için kendisine yapılmış büyüden kurtulması için Naci'nin tam kırk tane kızı üç ayda kendine aşık etmeyi başarması gerekmektedir.


Adalet İnsanı: Ben Crump

Yönetmen: Nadia Hallgren / Oyuncular: Benjamin Crump / Süre: 101 dakika
 

 

Kenara çekilip olaylara seyirci kalamayız; kendimizi ortaya atıp bir şeyler yapmalıyız çünkü şimdi gidip dünyada yapılmayan şeyleri yapma, söylenmeyen şeyleri söyleme yükümlülüğümüz var…


Netflix'in Biyografik Belgeseller kategorisinde gösterime giren Civil: Ben Crump adlı bu duygusal filmde; "Siyahi Amerika'nın Başsavcısı" olarak da tanınan Ben Crump, bir aile adamı ve insan hakları savunucusu olarak hayatını gözler önüne seriyor.

Ödüllü yönetmen Nadia Hallgren'in bakış açısıyla George Floyd, Breonna Taylor ve Andre Hill'in davalarına bakan Crump'ın hayatından bir yıllık bir kesit sunan film, asi ruhlu insan hakları avukatı Ben Crump'ın yaşamına ve Amerika'da siyahilerin hayatlarına değer kazandırma misyonuna samimi ve gerçekçi bir bakış atıyor.

Yirmi beş yıldır dava avukatlığı yapan ve polisin yüz yıllardır siyahi insanları öldürdüğünü ancak buna rağmen maddi açıdan hiçbir zaman sorumlu tutulmadığını dile getiren Crump'ın birçok farklı yönünü gözler önüne seren Hallgren, Crump'ın hem yetiştirilme tarzının hem de iş ve aile yaşamı arasında kurduğu dengenin perde arkasını izleyicilere aktarıyor.

Belgesel aynı zamanda "Ya bana yol gösterin ya beni takip edin ya da yolumdan çekip gidin!.." diyerek insanların güvenebileceği bir avukat olmak için çalışan Crump'ın tutkuyla ilgilendiği çevresel adalet ve siyahiler için bankacılık gibi diğer sayısız sorunu da vurguluyor.


Aldığın Her Nefes

Yönetmen: Vaughn Stein / Oyuncular: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Sam Claflin, Veronica Ferres, India Eisley, Emily Alyn Lind, Hiro Kanagawa, Vincent Gale, Lilly Krug, Daniel Bacon, Brenden Sunderland, Kheon Clarke, Christopher Logan, Nicki Steudel, Soheila Vatandoost, Craig Haas, Tony Chris Kazoleas, Jeff Sanca / Süre: 105 dakika
 

 

Saplantı, şüphe ve gerçeklerin birbirine karıştığı olaylar bir ailenin kâbusu olacak…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren Every Breath You Take (You Belong to Me) adlı bu filmde; bir psikiyatristin kariyeri, hastasının intihar etmesiyle tehlikeye girer.

Psikiyatrist, ölen hastasının erkek kardeşini karısı ve kızıyla tanıştırmak için evine davet ettiğinde, ailenin hayatı beklenmedik bir şekilde paramparça olur.

2012 yılından beri geliştirme aşamasında olan başlangıçta başoller için Harrison Ford ve Zac Efron düşünülen proje, yeni bir isim, yönetmen ve oyuncu kadrosu ile 2019'da çekilmeye başlamadan önce yedi yıl boyunca sessiz kaldı.

Gecikmeli bir şekilde tamamlanan bu gerilim filminin başrollerinde, "Gone Baby Gone" filminde de izleyici karşısına birlikte çıkan Casey Affleck ve Michelle Monaghan yer alırken kamera arkasında ise "Terminal" filminin yönetmeni Vaughn Stein oturuyor.


Asi Prenses Pil

Yönetmen: Julien Fournet / Oyuncular: Kaycie Chase, Paul Borne, Julien Crampon, Pierre Tessier, Gauthier Battoue, Barbara Tissier, Emmanuel Curtil, Enrique Carballido, Laurent Maurel, Martine Irzenski, Jérémy Prévost, Sonja Ball, Dalila Bela, Wyatt Bowen, Richard M Dumont, Scott Humphrey, Carlos Mencia, Eleanor Noble, Terrence Scammell / Süre: 89 dakika
 

 

Asaletin hepimizin içinde bulunduğunu öğreten cüretkâr bir macera…


Bir Film dağıtımı ve iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Pil's Adventures adlı bu animasyon; sokaklarda yaşayan bir yetim olan Pil'in, kötü kral Tristain'in kalesinden yiyecek çalarak geçinirken kendisini içerisinde bulduğu serüveni anlatıyor.

Küçük bir yetim olan Pil cesur bir serseri kızdır ve bir orta çağ şehrinin sokaklarında yaşamaktadır.

Üç evcilleştirilmiş gelinciğiyle, tahtı gasp eden uğursuz Tristain'in kalesinden yiyecek çalarak hayatta kalır.

Bir gün, yine kaleye gizlice girerken Pil, Naip Tristain'in tahtın varisi Roland'a büyü yaptığına tanık olunca büyüyü tersine çevirmenin ve prensin hayatını kurtarmanın bir yolunu bulmanın artık kendisine bağlı olduğunu fark eder.

Böylelikle, onu kovalayan gardiyanlardan kaçmak için bir prenses elbisesi giyerek kılık değiştirdikten sonra tahtın varisi ve bir büyünün kurbanı olan Roland'ı kurtarmak için çılgın bir maceraya atılır.


Aşk ve Dondurma

Yönetmen: Brandon Camp / Oyuncular: Susanna Skaggs, Tobia De Angelis, Owen McDonnell, Valentina Lodovini, Saul Nanni, Anjelika Washington, Alex Boniello, Luca Seta, Claudia Stecher, Claudia Della Seta, Giusi Merli, Veronica Urban, Marisa Grimaldo, Nicola Pecci, Giorgio Mastrostefano, Virginia Perroni, Tera Hendrickson, Michele Favaro, Giovanni Serra Siani, Antonio Landi, Marie-France Arcilla, Giulia Cutrona, Francesco Romano, Renato Porfido, Cristiano Piacenti, Carolina Ponti, Griscelly Kathina, Gianpaolo Crescenzio, Miranda Parkin, Jacopo Relucenti / Süre: 110 dakika
 

 

Kendisini keşfetmek için annesinin izlerini takip eden bir genç kızın hikayesi…


Jenna Evans Welch'in çok satan romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Love & Gelato adlı bu filmde; bir tıp öğrencisi olan Lina, annesinin son arzusunu yerine getirmek için üniversiteden önceki yazı Roma'da geçirirken burada aşkı, macerayı ve dondurma tutkusunu keşfeder.

On yedi yaşındaki Amerikalı Lina, annesinin son arzusunu yerine getirmek için Roma'ya seyahat eder.

Ciddi, sistemli ve hatta biraz asosyal bir karakter olan Lina, bu yabancısı olduğu, fazlasıyla karışık ve kaotik ülkeye aniden gelince tüm takıntılarıyla, kaygılarıyla ve korkularıyla baş etmek zorunda kalır.

Üstelik aynı zamanda annesinin geçmişiyle ilgili bazı sürprizler ve sırlarla da yüzleşmesi gerekir.

Bu arada Lina burada annesinin eski günlüğünü rehber olarak kullanarak şehrin cazibesine, insanlarına ve tabii ki dondurmaya yavaş yavaş âşık olur.

Olağanüstü manzaraların ve hiç alışkın olmadığı, heyecan verici yiyeceklerin büyüsüne kapılan genç kız, eşsiz İtalyan modasına hayran kalır, beklenmedik romantik olaylar ve yeni, tuhaf bir aile karşısında şaşkına döner.

Ama tüm bu deneyimlerin sonucunda ise dünyaya ve kendisine yepyeni bir gözle bakmayı öğrenir.

Lina adındaki bu Amerikalı genç kızın, Roma'nın ışıltılı dünyasında kendini ve köklerini ararken yaşadığı maceraları ve talihsizlikleri anlatan filmde elbette bol bol dondurma da var.


Aşkın Kıyameti

Yönetmen: Hilal Saral / Oyuncular: Boran Kuzum, Pınar Deniz, Yiğit Kirazcı, Seda Türkmen, Musa Uzunlar, Gürhan Altundaşar, Zeynep Tokuş / Süre: 100 dakika
 

 

Mutluluk bir süreç değil, bir an, dondurulup saklanamayan, bu yüzden aşk dediğin de kendiliğinden olmalı, öyle akışta, anda yaşanan…


Netflix'in Türk Yapımı Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren Aşkın Kıyameti adlı bu filmde; reklam ajansı batan, borç içindeki Fırat, katıldığı yoga etkinliğinde şarkıcı bir kıza âşık olur ve birlikte çıktıkları kendini bulma yolculuğunda bilinmezlikler onları bekler.

Çalıştığı şirket iflas edince hayatı yokuş aşağı yuvarlanan Fırat, dağ başındaki bir festivalde kendini ve hayatı keşfetmek adına katıldığı yoga grubunda etkileyici şarkıcı Lidya ve müzisyen partneri Yusuf ile tanışır.

Hayatları başka yönlere doğru akmaya devam ederken Fırat, hiç bilmediği bir dünyada, gizemli bir aşkın peşinde bir yolculuğa başladığının farkında değidir.

Fırat, kalbinin sesini dinleyerek onların ruhsal paylaşımına ve müzik üretimlerine ortak olur.

Lidya ve Fırat, beraber çıktıkları bu yolun hayatlarının en önemli yolculuğu olduğunu keşfederken, aşkın kıyametinin kucağına atladıklarını fark etmeyeceklerdir.

Aşkın Kıyameti, birbirini kaderin sunduğu tesadüfte bulan iki aşığın mutlu sonsuzluğuna izleyenleri de ortak ediyor.


Baba Hakkında Her Şey

Yönetmen: Rick Altizer / Oyuncular: Jim Daly, Jonathan Evans, Tony Evans, Eddie George, Alex Kendrick, Jill Kendrick, Stephen Kendrick, Deland McCullough, Sherman Smith / Süre: 91 dakika
 

 

Herkesin bir baba hikayesi vardır ve hâlâ yazılıyor…


SinemaTV'nin Babalar İçin Özel kategorisinde gösterime giren Show Me the Father adlı bu dramatik belgesel; Tanrı'nın babalığı hakkında ilham verici gerçeklerle iç içe geçmiş büyüleyici hikayeler içeriyor.

Kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan, kimi zaman da şaşırtan içinizi ısıtacak harika hikayeler barındıran bu film bir baba sevgisine ihtiyaç duyan herkese hitap ediyor ve manevi açıdan güçlü bir şeyler izlemek isteyenlerin mutlaka bu filmi listesine alması gerekiyor.


Bir Annenin Hikayesi

Yönetmen: Amy Koppelman / Oyuncular: Amanda Seyfried, Olivia Katz, Christian Kutz, Finn Wittrock, John Herrera, Foster Mosier, Maeve Mosier, Amy Irving, Paul Giamatti, Juan Carlos Hernández, Vinny Anand, Jennifer Carpenter, Darren Goldstein, Monica Eva Foster, Cate Elefante, Michael Gaston, Josh Hamilton, West Duchovny, Ariana Jalia, Fiona Graham, Alysia Reiner, Stephen Vincent, Dylan Wittrock, Logan Macrae, Britt Robertson, Adam Garcia, Eliot Sumner, Jared Johnston, Bob Leszczak / Süre: 105 dakika
 

 

Doğum sonrası depresyon ile birlikte gelişen bir aile draması…


SinemaTV'nin Kırmızı Halı Kuşağı'nda ilk kez televizyon izleyicisi ile buluşan A Mouthful of Air adlı bu iç karartıcı derecede zarif filmde; çocuğu ve kocasıyla mutlu bir yaşam süren Julie Davis, çok satan kitaplara imza atan bir çocuk kitabı yazarıdır.

Mutlu bir aile hayatı olan ve işini çok severek yapan Julie, çocukluk korkularının kilidini açmak ile ilgili kitap yazarken bir taraftan da kendi hayatına musallat olan esrarengiz bir sırrı çözmeye odaklanır.

Bu süre içinde ikinci çocuğunu doğurduktan sonra travmasının ön plana çıkmasına neden olan esrarengiz olaylar ön plana çıkar ve genç yazar için bir hayatta kalma mücadelesi başlar.


Dehşet Labirenti 2

Yönetmen: Anees Bazmee / Oyuncular: Tabu, Kartik Aaryan, Kiara Advani, Rajpal Naurang Yadav, Amar Upadhyay, Sanjay Mishra, Ashwini Kalsekar, Milind Gunaji, Rajesh Sharma, Sajida Khan, Govind Namdeo, Samarth Chauhan, Mehak Manwani, Sparsh Walia, Vyoma Nandi, Kaliprasad MukherjeeChatterjee, Neena Patel, Samaira, Sanaya, Karamveer Choudhary, Gulshan Chopra, Ridhvika Thakur, Sonpreet Jawanda, Kamrul Hossain, Arham Khan, Iftekhar Mahmud, Hossein Rahmani Manesh, Ali Asghar Shah, Harsh Shashwat / Süre: 143 dakika
 

 

Şeytani efsane geri dönüyor…


Netflix'in Hindistan Yapımı Korku Filmleri kategorisinde gösterime giren Bhool Bhulaiyaa 2 adlı, 2007 yapımı gişe rekortmeni korku-komedinin bu devam filminde; yolları kesişen iki yabancı olan Reet ve Ruhan, kendilerini terk edilmiş bir malikânede bulur.

Kader onları eski bir sırrı açmak için bir aaya getirdiğinde burada on sekiz yıldır tutsak kalmış ürkütücü bir ruhla karşılaşırlar.

Reet ve Ruhan kendilerini korkunç olayların içinde bulduklarında onların trajedileri bizim komedimiz olmaya devam eder.


Haz

Yönetmen: Ninja Thyberg / Oyuncular: Sofia Kappel, Zelda Morrison, Evelyn Claire, Chris Cock, Dana DeArmond, Kendra Spade, Jason Toler, Mark Spiegler, Lucy Hart, John Strong, Reza Azar, Aiden Starr, Small Hands, Axel Braun, Bill Bailey, Derrick Pierce, Nathan Bronson, Aramis Sartorio, Mick Blue, Claudio Bergamin, Chanel Preston, Casey Calvert, Eva Melander, Xander Corvus, Peter Warren, Steve Holmes, Jack Blaque, Alice Grey, Marc Kramer, Abella Danger, Gina Valentina, Eric John Grossbeck, Ryan McLane, Ivy Sherwood, Kasia Szarek, Yoshi Nurijumi, Cammy Darling, David Freeman, Jay Allan, Anthony Elias Contreras, Victor Siegel, Michael Thompson, Devin McGee, Kelvin Batiste Jr., Ex Libris, Mana Afshar, Danielle Alexandria, Rusty Nails, Ken Melvoin-Berg, Sean Stearley, Ruckus, Timi Mason, Juliette March, Jataun Gilbert, Charlotte Cross, Jules Jordan, Maja Kin, Pryde Pierce, Parker Stuart, Ester Uddén / Süre: 109 dakika
 

 

Porno film endüstrisini şeytanlaştırmadan gizemini açığa çıkaran, dikkat çekici bir drama…


MUBI'nin İlk Filmler kategorisinde gösterime giren Pleasure adlı bu filmde; Bella, ünlü bir porno yıldızı olma hayaliyle İsveç'ten Los Angeles'a gelir, ancak hedefine giden yol sandığından daha karmaşıktır.

Hırsları sebebiyle tehlikeli sulara açılmaya başlayan Bella sektörün karanlık taraflarıyla yüzleştikçe, hayalleri ile gerçekler arasındaki uçurum giderek açılır.

Ninja Thyberg imzalı film, ilk oyunculuk denemesinde yıldızı parlayan Sofia Kappel'in etkileyici performansıyla güçleniyor.

Film güçlü bir kadın bakış açısıyla erkek egemen bir dünyanın hem insani hem de mizahi bir tasvirini sunuyor.

Bu proje aslında Ninja Thyberg'in bir cinsiyet çalışmaları dersi için porno endüstrisi hakkında yazdığı bir makaleden doğdu, ayrıca konuyu ödüllü bir kısa film olan Pleasure'da araştırdı.

Yönetmen şimdi bu ilk uzun metrajlı filmde porno sektöründe öznelik, hırs ve rıza kavramlarını cesur bir şekilde irdelerken, seks işçiliğine dair köhne fikirleri de yıkmaya çalışan tavizsiz ve gerçekçi bir çıkış filmi ortaya koyuyor.


Johnny ve Amber: Nasıl Başladı, Nasıl Bitti? 
 

 

İki çok ünlü insan, aşk, evlilik, bağımlılıklar, travmalar, şiddet, #metoo hareketi, mesajlar, fotoğraflar, ses kayıtları, dosyalara sığmayan binlerce delil, canlı yayın; son yılların en çok konuşulan davası şimdi mercek altında…


Bir GAİN Orijinal yapımı olan Johnny ve Amber: Nasıl Başladı, Nasıl Bitti? adlı bu mini belgesel; ünlü aktör Johhny Depp ve eski eşi Amber Heard'ün birbirine açtığı iftira davasını, ikilinin ilişkilerinin ilk günlerinden kararın açıklandığı ana dek mercek altına alıyor.

Ünlü aktör Johhny Depp ve eski eşi Amber Heard'ün birbirine açtığı iftira davası bir zamanlar evli ve mutlu, şimdilerde mutsuz ve hırslı iki insanı karşı karşıya getirdi.

Davanın başlamasıyla korona virüsü salgınından Ukrayna savaşına, artan fiyatlardan enflasyon rakamlarına tüm konular rafa kalktı ve tek bir soruyla baş başa kalındı: Kimi tutuyorsun?

İki Hollywood yıldızının, bütün dünyanın canlı yayında takip ettiği bir mahkemeye dönüşen ilişkisini, rüya gibi yaşanan ilk günlerinden jürinin kararının okunduğu ana dek yaşananları, son yıllarda tanık olduğumuz bu en büyük, en kirli ve güçlerin en dengesiz dağıldığı dava iki bölümlük bir mini belgeselde inceleniyor.


Los Angeles'tan New York'a Bir Kaykay Yolculuğu

Yönetmen: Rupert Rixon / Oyuncular: David Rock, Josh Monthei, Matt Monthei, Oliver Spain, Rupert Rixon, Sarah Rini, Tom Nicholson / Süre: 54 dakika
 

 

Uzun yolda kilometrelerce seyahat etmeye çalışan üç genci izleyen uzun metrajlı bir belgesel film…


Netflix'in İngiliz Yapımı Seyahat ve Macera Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Long Boarding LA to NY adlı bu hareketli ve ilham verici filmde; bir İngiliz film yapımcısı ve arkadaşları, kanser hastaları için para toplamak için kaykaylarıyla ABD'de yaklaşık beş bin kilometre yol kat ediyor.

İki yıllık hazırlık ve yaklaşık üç ay süren bir yolculuktan sonra ekip ABD'de Los Angeles'tan New York'a doğru uzanan kaykay gezilerini izleyicilerle paylaşıyor.


Martha Mitchell Etkisi

Yönetmen: Anne Alvergue, Debra McClutchy / Oyuncular: Martha Mitchell, Dwight Chapin, Connie Chung, Piper Dankworth, John Dean, Sally Quinn, Bob Woodward, Bonnie Angelo, John Chancellor, Walter Cronkite, June Dankworth, Mike Douglas, David Frost, J. William Fulbright, H.R. Haldeman, Dan Romaine Kirkham, Fred La Rue, Jeb Magruder, James McCord, George McGovern, Winzola McLendon, John Mitchell, Marty Mitchell, Roger Mudd, Richard Nixon, Robert Odle, Herbert Porter, Maury Povich, Dan Rather, Dinah Shore, Howard K. Smith, Helen Thomas, Lily Tomlin, Garrick Utley / Süre: 40 dakika
 

 

Yozlaşmış politikacılara dürüst olmaları gerektiğini öğreten güçlü bir kadın…


Netflix'in Tarihî Belgeseller kategorisinde gösterime giren The Martha Mitchell Effect adlı bu film; Watergate Skandalı'nda bildiklerini anlatan üst düzey bir memur eşinin hikâyesini ve onu susturmak için Nixon yönetiminin yürüttüğü kampanyayı anlatıyor.

O, başkanlık konusunda ihmalkâr davrandığı için "Nixon istifa etmeli!" diyen ilk kişiydi.

Bir kesim onun deli olduğunu söylese de büyük bir kesim onun vizyoner ve isabetli tahminleri olduğunu düşünüyordu.

Ve belki o konuşmasaydı ve bildiklerini anlatmasaydı Watergate Skandalı diye bir şey de olmayacaktı.

Bu yüzden söylemek istediklerini çekinmeden dile getirdiği için kontolsüz bir füzel olarak tanımlanan Martha Mitchell ülkesine bomba gibi düşmüş ve etkisi de tüm dünyaya yayılmıştı.


Midnight in the Switchgrass

Yönetmen: Randall Emmett / Oyuncular: Emile Hirsch, Megan Fox, Bruce Willis, Lukas Haas, Caitlin Carmichael, Olive Abercrombie, Jason Trawick, Lydia Hull, Welker White, Alec Monopoly, Jackie Cruz, Sergio Rizzuto, Tyler Jon Olson, Nick Koskoff, Katalina Viteri, Swen Temmel, Adam Huel Potter, Sistine Rose Stallone, Michael Beach, Bobbie Shaw Chance, Samiah Alexander, Donovan W. Carter, Daniel Cates, Christopher Gehrman, Alex Eckert, Celeste Fianna, Charlie Alvarado, Eric Halem, Colson Baker, Rene Aranda, Omar Cruz Soto, David Hill, Harvey B. Jackson, Russell Jones, Janelle Leona, Morghyn McTague, Evan Painter, Melvin Payne Jr., Jean Pierre Prats, Evan Richards, Alexis Robbie, Adam Rote, David M Sandoval Jr., Gabriel Sandoval / Süre: 99 dakika
 

 

Kendini durduramayan bir seri katili başka kim durdurabilir?..


Bruce Willis'in 2022'de emekli olmadan önce vizyona giren son filmi olan ve şimdi ise Netflix'in Dramatik Gerilim Filmler kategorisinde gösterime giren Midnight in the Switchgrass adlı bu film; bir dizi çözülmemiş cinayet vakasını soruşturmak için bir araya gelen bir FBI ajanı ile bir polis memurunun hikayesini konu ediyor.

Film, Teksas'ın en tehlikeli seri katilinin gerçek hikayesine dayanıyor.

Rebecca, hedefleri tarafından kaçırıldığında ve hayatı tehlikedeyken, Karl ve Byron'ın son ipuçlarını bir araya getirmek ve Truck Stop Killer olarak adlandırılan kötü şöhretli bir seri katilin planlarına son vermek için sadece birkaç saatleri vardır.

FBI ajanı ve ortağı, seks ticareti yapan bir çeteyi yakalamaya yakındır, soruşturmalarının acımasız bir seri katilin yolunu kestiğini fark ettiklerinde, davayı uzun süredir araştıran bir Florida Kanun Uygulayıcı Ajanı ile birlikte çalışırlar.

Böylelikle FBI ajanları, küçük bir Florida kasabasında kadınları kaçıran ve öldüren bir seri katili yakalamak için bir eyalet polis memuruyla birlikte bu olayı aydınlatmak için bir araya gelirler.


Mühr-ü Musallat - Perihan

Yönetmen: Metin Kuru / Oyuncular: Sena Yıldız, Ercan Özdal, Selahattin Taşdöğen, Nilüfer Aydan, Mehmet Güneş / Süre: 110 dakika
 

 

Serinin ilk filminde folklorik bir araştırmanın kabusa dönüşen sonuçları…


TME Films dağıtımı ve Mutluluk Fabrikası iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izlyebileceğiniz filmlerden biri olan Mühr-ü Musallat - Perihan adlı bu filmde; üç sosyoloji öğrencisi, yıllar önce Perihan adında genç bir kızın ölümüyle sonuçlanan bir cin çıkarma ritüelini araştırmak için ücra bir köye gider.

Anlattıklarının tamamı yalan olan Hanife'nin verdiği bilgiler ve kendilerine yardım etmeyi kabul eden tek kişi olan Hasan'ın rehberliğinde araştırmaları tehlikeli, spiritüel ve kanlı bir yolculuğa dönüşen ekip, gün geçtikçe olayların içinde kendilerini kaybederler.


Okul Tıraşı

Yönetmen: Ferit Karahan / Oyuncular: Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk, Samet Yıldız, Münir Can Cindoruk / Süre: 85 dakika
 

 

Güçlü performanslarla desteklenen, soğuk ve mutsuz bir hikâye…


CGV Mars Dağıtım ve Asteros Film iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Okul Tıraşı; şehir dışındaki bir yatılı okulda okuyan Yusuf'un bir anda rahatsızlanan arkadaşı Memo'yu hastaneye götürme talebinin okul yönetimi tarafından zamanında kabul görmemesi ve yoğun kar yağışıyla yolların kapanmasıyla birlikte gelişen olayları konu ediniyor.

Şehirden tamamen izole, katı bir disiplinle yönetilen bir yatılı erkek okulunda okuyan Yusuf, esrarengiz bir şekilde hastalanan ve durumu her an daha da kötüye giden arkadaşını hastaneye ulaştırmak istemektedir.

Başlangıçta okul bürokrasi yüzünden hastaneye götürülmeyen Memo, sonrasında istense de yoğun kar yağışının yolları kapatmasından dolayı hastaneye ulaştırılamaz.

Yolların açılmasını bekleyen öğretmenler ve öğrenciler, bu işten yakalarını sıyırmaya çalışırken, acımasız hesaplaşmalar ve sakladıkları sırlar da gün yüzüne çıkar.


Operation Romeo

Yönetmen: Shashant Shah / Oyuncular: Sidhant Gupta, Vedika Pinto, Sharad Kelkar, Kishore Kadam, Bhoomika Chawla, Yerushalmi Law Firm, Abed Sarker, Vaibhav Sharma, Hardik Thakkar / Süre: 132 dakika
 

 

Tüm gençlere ve yetişkinlere harika bir mesaj veren dikkat çekici bir film!..


Netflix'in Bollywood Filmleri kategorisinde gösterime giren Operation Romeo adlı bu filmde; iki gizemli yabancıyla yolları kesişen genç bir çiftin romantik akşamı, korku ve paranoya dolu bir geceye dönüşür.

Film, ahlaki polisliğin sunduğu tehlike nedeniyle ülkenin dört bir yanındaki genç çiftlerin yaşadığı korkuları ve stresleri konu alıyor.


Senkronik

Yönetmen: Justin Benson, Aaron Moorhead / Oyuncular: Anthony Mackie, Jamie Dornan, Katie Aselton, Ally Ioannides, Ramiz Monsef, Bill Oberst Jr., Betsy Holt, Shane Brady, Kate Adair, Matthew Underwood, Carl Palmer, Martin Bats Bradford, Sam Malone, Rhonda Johnson Dents, Sophie Howell, Natasha Tina Liu, Rosé Belara Young, Jean-Pierre Vertus, Walker Babington, Lawrence Turner, Hawn Tran, Gregory Bright, Stephen Ang, Alexis Cornejo, Cesar D'La Torre, Cory Dillon, Leon Fleisher, Aaron Groben, Mark Hopkins, Delbert Hunt, Bianca Lemaire, Angela Liu, Peter Martin, John McCann, Tyler Routson, Miles Hendler, Jackie Jenkins Jr., J. Lamb, Mike R. Moreau, Russ Skains, Devyn A. Tyler, Michael Warren, Adam J. Yeend / Süre: 102 dakika
 

 

Bilim kurgu ve korku türlerindeki filmleri ile dikkat çeken yönetmen Justin Benson'un yönetmen koltuğunda oturduğu film oyuncuları ile de merak edilen yapımlardan biri…


CGV Mars Dağıtım ve Siyah Beyaz Movies iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalada seyredebileceğiniz filmlerden biri olan Synchronic; New Orleans'ta iki sağlık çalışanının, gizemli bir kimyasalla ilişkilendirilen korkunç cinayetler sonrası değişen hayatlarını konu ediniyor.

Steve ve Dennis, New Orleans'ta sağlık görevlisi olarak çalışan iki iş arkadaşıdır.

Bir gün ikili bir yardım çağrısı alır; olay tipik bir aşırı doz vakası gibi görünse de cesedin çok eski görünüşlü bir kılıçla öldürülmüş olması kafaları karıştırır ve olay yerindeki tek ipucu Synchronic adındaki bir sentetik ilaç ambalajıdır.

Bu vakayı izleyen ve giderek daha da anlaşılmaz şekillerde gerçekleşen ölümler başlar.

Dennis'in kızı Brianna'nın da söz konusu ilacı denedikten sonra ortadan kaybolmasıyla, Steve ve Dennis kendilerini büyük bir gizemin orta yerinde bulurlar.


Sokak Çetesi: Susam Sokağı'na Nasıl Geldik

Yönetmen: Marilyn Agrelo / Oyuncular: Frank Biondo, Linda Bove, Fran Brill, Northern Calloway, Christopher Cerf, David D. Connell, Joan Ganz Cooney, Evelyn Davis, Emilio Delgado, Danny Epstein, Sam Gibbon, Bob Hatch, Jane Henson, Jim Henson, Richard Hunt, Jerry Juhl, Emily Perl Kingsley, Will Lee, Sharon Lerner, Gerald S. Lesser, Loretta Long, Kermit Love, Dick Maitland, Sonia Manzano, Bob McGrath, Lloyd Morrisett Jr., Lloyd Moss, Jerry Nelson, Chet O'Brien, Roscoe Orman, Frank Oz, Edward L. Palmer, Joe Raposo, Alaina Reed-Hall, Martin P. Robinson, Matt Robinson, Buffy Sainte Marie, Lisa Simon, Dulcy Singer, Caroll Spinney, Emily Squires, Norman Stiles, Jon Stone, Muhammad Ali, Johnny Carson, Johnny Cash, Dizzy Gillespie, Brian Henson, Lisa Henson, Jesse Jackson, James Earl Jones, B.B. King, Eda LeShan, Loretta Lynn, Bob McRaney, Lloyd Morriset, Odetta, Nick Raposo, Matthew Robinson Jr., Holly Robinson Peete, Dolores Robinson, Dolores Robinson, Matt Robinson, Dinah Shore, Paul Simon, Kate Stone Lucas, Polly Stone, James Taylor, Stevie Wonder, Paul Benedict, Cab Calloway, Dick Cavett, David Hartman, Florence Henderson, Lena Horne, Peter Jennings, Madeline Kahn, Martin Luther King, Shari Lewis, Pat Nixon, Richard Nixon, Jack Paar, Fred Rogers, Bob Smith, Ed Sullivan, Orson Welles/ Süre: 107 dakika
 

 

Şehirli çocukları hedefleken televizyonu ve dünyayı değiştiren bir dizi…


beIN CONNECT'in Belgesel Filmler kategorisinde gösterime giren Street Gang: How We Got to Sesame Street adlı, Susam Sokağı'nın oluşumuna ışık tutan bu belgeselde, tanıdığımız tüylü karakterlerin nasıl oluşturulduğunu görüyoruz.

Bir zamanlar birçok program çocuklara yukarıdan bakıyordu, Susam Sokağı ise bir deneydi ve yeni şeyler deniyordu.

Entelektüel ve ruhsal olarak insan hakları harektlerine katılmış olan içerik yöneticileri ile set ortamında gerçek bir mahalle ve sokak inşa eden yapımcılar dizideki karakterler ve kuklalar ile fikirleri, kavramları ve davranışları bambaşka şekillerde çocuklara öğetiyordu.

Kadrosunda o güne dek görülmemiş bir çeşitliliğe sahip olan dizi bir gün büyüyecek olan tüm o güzel çocuklara dünyayı daha güzel bir hale getirebileceklerini gösteriyordu.

İzleyicisini hem eğlendiren hem de onlara yeni şeyler öğreten ikonik bir yapım olan Susam Sokağı'nın, nasıl ve kimler tarafından üretildiğini anlatan bu ilham verici belgesel, Critics Choice Documentary Awards (2021) Ve Detroit Film Critics Society Awards (2021) adayı olmuştur.


Son Seans: MTTH

Yönetmen: Gökhan Murat Toktamışoğlu / Oyuncular: Serhat Üstündağ, Binali Münüklü, Hatice Düştegör, Berk Toktamışoğlu, Mehmet Cerrahoğlu, Ulvi Yiğit / Süre: 62 dakika
 

 

Korkular zihnin celladıdır ve korkularınızla yüzleşmeden onlardan kurtulamazsınız…


CJ ENM dağıtımı ve Hann Yapım iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan, Fobi Üçlemesi'nin son filmi Son Seans: MTTH; çocukluğunda yaşadığı ebeveyn travması sebebiyle psikolojik sorunlar yaşayan Selim'in, rutin hayatına devam ederken bir yolculuk esnasında fobilerinin beklenmedik şekilde tetiklenmesi sonucu gelişen olayları konu ediniyor.

Üç filmden oluşan serinin bu son bölümünde Monofobi, Tanatofobi, Tafefobi ve Hidrofobi korkusu işleniyor.

Kamyonu ile nakliye işleri yapan Selim'in çocukluğu katı bir babanın ellerinde geçmiştir.

Babasından korkarak ve dayaklarla zorbalıkla geçen çocukluğu onu korumaya çalışan annesine rağmen Selim'in psikolojisinde büyük hasarlar yaratmıştır.

Şoför Selim rutin hayatını fobilerinden kaçarak ve kendine özgü çözümleriyle yaşarken bir yolculuk esnasında art arda tetiklenen fobileriyle beraber kendini gecenin karanlığında ıssız bir ormanda korkularından kaçmaya çalışırken bulur.


Spiderhead

Yönetmen: Joseph Kosinski / Oyuncular: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Mark Paguio, Tess Haubrich, Ben Knight, Daniel Reader, Sam Delich, Ron Smyck, BeBe Bettencourt, Joey Vieira, Stephen Tongun, Nathan Jones, Angie Milliken, Daniel Booko, Elliot Chenery, Luca De Massis, Rachel Forsyth, Elke Hinrichsen, Aykut Karacam, Jane Larkin, Ashleigh Lawrence, Senayt Mebrahtu, Charles Parnell, Wyomi Reed, Regan Sharp, Michaela Shuttleworth, Jariah Travan / Süre: 106 dakika
 

 

Farklı türlere göz kırpan, karanlık bir mizah anlayışına sahip bir psikolojik gerilim…


George Saunders'ın The New Yorker'da yayımlanan "Escape From Spiderhead" adlı kısa öyküsünden uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde gösterime giren Spiderhead adlı bu film; mahkûmların hapis sürelerini düşürmek karşılığında birtakım ilaç deneylerinde kullanıldığı yakın bir gelecekte, üzerinde denenen bir ilaç sonrası sistemi ve dünyayı yeniden sorgulayan bir mahkûmun hikâyesini anlatıyor.

Vizyoner dâhi Steve Abnesti tarafından yönetilen son teknoloji bir cezaevinde, mahkûmlar aldıkları cezanın düşürülmesi karşılığında beyinde değişikliğe yol açan bir ilaç veren ve ameliyatla vücutlarına yerleştirilen bir cihaz taşır.

Bu yüzden bu cezaevinde parmaklıklar, hücreler ve turuncu tulumlar yoktur.

Spiderhead'de cezaevindeki gönüllüler, kendileri olmakta özgürdür, ama burada benlikleri değişim tehdidi altındadır.

Mahkûmlar bazen daha iyi birine dönüşür çünkü burada gevşemeleri gerektiğinde gevşemelerini sağlayan, söyleyecekleri sözü bulamadıklarında yardımcı olan ilaçlar vardır.

Ama geçmişleiyle boğuşan Jeff ve Lizzy adlı iki mahkûm denek birbiriyle bir bağ kurunca Abnesti'nin deneyleri özgür iradenin sınırlarını zorlamaya başlar ve bu ikili için kurtuluşa giden yol daha çetrefil bir hâl alır.

Son teknoloji bir cezaevindeki bu mahlumlar, bir farmakoloji dâhisinin üzerlerinde denediği ve duyguları kontrol eden ilaçların amacını sorgulamaya başlar.


X

Yönetmen: Ti West / Oyuncular: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson, Owen Campbell, Stephen Ure, James Gaylyn, Simon Prast, Geoff Dolan, Matthew J. Saville, Bryony Skillington / Süre: 105 dakika
 

 

Korku hayranlarına istedikleri her şeyi veren eski moda bir korku filmi…


Bir Film dağıtımı ve iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan X; film çekimi için gittikleri evde kendilerini korkunç bir kâbusun içinde bulan bir grup gencin hikâyesini konu ediyor.

1979 yılında, Hollywood hayalleri olan bir grup gençten oluşan bir film ekibi, yetişkinlere hitap eden bir film çekmek amacıyla Teksas'ın derinliklerindeki uzak bir çiftlik evine gider.

Ekip, yaşlı bir çiftin evinde film çekime başlar, ancak çok geçmeden münzevi ve yaşlı ev sahipleri ekibi iş üstünde yakalar ve o andan itibaren grup kendilerini hayatları için verdikleri umutsuz bir mücadelenin içinde bulur.


Yaşamaya Bak

Yönetmen: Mike Mills / Oyuncular: Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Woody Norman, Scoot McNairy, Molly Webster, Jaboukie Young-White, Deborah Strang, Sunni Patterson, Jenny Eliscu, Mary Passeri, Brandon Rush, Brey'on Shaw, Todd d'Amour, Beth Bartley, Artrial Clark, Eleanor Halm Simmons, Keisuke Hoashi, Maximilla Lukacs, Nancy Gell, Gita Reddy, Mya Gonzales, Cooper Jack Rubin, Faith Steptore, Mahfuzul Islam, Na'kyah Adjuman, Jayce Garrett, Adilem Hernandez, Joye Pyronneau, Malik Pyronneau, Tallulah Smith, Tobias Cen, Ambar Perez, Dora Dulge, Roselin Garcia, Louie Nathan, Evan Ortiz, Sophie Suzuki Shih, Tamar Tanis, Elvies Yuan, Devante Bryant, Ethan Clubb, Robin Hand, London Hicks, Rayne King, May Maczka, Max Mertz, Bre'yon Shaw, Steven Stewart, Chrisette Thompson, Leslie Feist, Kate Adams, Callan Farris, Elaine Kagan, Marissa Lanuza, Khadija Emma Neumann, Brian Plaideau / Süre: 109 dakika
 

 

Aşkın Halleri ve Yirminci Yüzyıl Kadınları filmlerinin yönetmeninden yepyeni bir film…


Başka Sinema dağıtımı ve Fabula Films iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan C'mon C'mon; radyo programcısı ve belgeselci Johnny'nin, üzerinde çalıştığı proje gereği eyaletler arasında yaptığı seyahatler boyunca minik yeğenine bakmak zorunda kalması sonrası ikili arasında oluşan bağı konu ediniyor.

Artık görüşmediği kız kardeşinin oğlu Jesse'ye bakmak zorunda kalan Johnny, kendini hiç beklemediği bir sorumlulukla karşı karşıya bulur.

Los Angeles'tan New York'a ve New York'tan New Orleans'a uzun bir seyahate çıkan ikili, yolda birbirilerini tanırken Johnny de geçmişiyle hesaplaşmaya başlar.

Aile bağları, sorumluluk ve hastalık gibi temaları ele alan film, geçmişle gelecek arasındaki hassas bağları irdelerken seyircilere de etkileyici bir seyir sunuyor.

Geçmişle gelecek arasındaki hassas bağlara odaklanan, dokunaklı, insanın içini ısıtan bu yol filmi niteliğindeki filmin başrolünde, En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı kazanan Joaquin Phoenix var.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Anayurt Oteli (1987)
  • Dönersen Islık Çal (1992)
  • Gizli Hakikatler (Freud, 1962)
  • Gizli Yüz (1991)
  • Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)
  • Şeytan (1974)
  • Kuzular Firarda: Uzay Parkı (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, 2019)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Diyet (1974)
  • Görünmez Yaşam (A Vida Invisível de Eurídice Gusmão / Invisible Life, 2019)
  • Journeyman (2017)
  • Kusursuzlar (2013)
  • Paranoid Park (2007)
  • Tangerine (2015)
  • Yeni Ahit (Le Tout Nouveau Testament / The Brand New Testament, 2015)

Netflix

190'dan fazla ülkede 221 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • Bırak Onu (Drop It, 2019)
  • Bir İpliğe Asılmak (De fil en aiguilles / Hanging by a Thread, 2014)
  • Bir Palyaçonun Düşleri (Dreams of a Clown, 2014)
  • Büyücüler Kulübü: Miras (The Craft: Legacy, 2020)
  • Çok Pişmiş (Burnt, 2015)
  • Diğerleri (The Others, 2001)
  • Encordades (2011)
  • Gelgitin Ardında (Behind the Tide, 2014)
  • Geri Takip (Backtrace, 2018)
  • Halkımın Anıları (Memories of my People, 2014)
  • İkarus'un Çocukluğu (L'enfance d'Icare / The Childhood of Icarus: The Way Beyond, 2009)
  • Kader (Azali, 2018)
  • Kötü Şans (Bad Luck, 2015)
  • Nahuala Efsanesi (La leyenda de la Nahuala / The Legend of Nahuala, 2007)
  • O (It, 2017)
  • Öldüren Sis (The Mist, 2007)
  • Savaşçı (Kriegerin / Combat Girls, 2011)
  • Şarkını Söyle 2 (Sing 2, 2021)
  • Şifacı (The Healer, 2017)
  • Vahşiler (Hostiles, 2017)
  • Yerleşim (Enklava / Enclave, 2015)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • 7. Koğuştaki Mucize (2019)
  • Adiós (2019)
  • Ayla (2017)
  • Baba (Pedar / The Father, 1986)
  • Baba (The Father, 2020)
  • Babam (2017)
  • Babam ve Oğlum (2005)
  • Babamız (Padre Nuestro / Our Father, 2007)
  • Benny & Joon (1993)
  • Bir Evlilik (Noces / A Wedding, 2016)
  • Blackbird (2019)
  • Çatlak (2020)
  • Çitler (Fences, 2016)
  • Durgun Su (Stillwater, 2021)
  • Hava Saldırısı (Da hong zha / The Bombing: Air Strike, 2018)
  • Kalinka Davası (Au nom de ma fille / Der Fall Kalinka: Im Namen meiner Tochter, 2016)
  • Kan Bağı (Blood Father, 2016)
  • Kaptan Fantastik (Captain Fantastic, 2016)
  • Patient Zero (2018)
  • Randıman (2020)
  • San Andreas Fayı (San Andreas, 2015)
  • Self/less (2015)
  • Sen Benim HerŞeyimsin (2016)
  • Sözün Değeri (Gukjesijang / Ode to My Father, 2014)
  • Yıldızlararası (Interstellar, 2014)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • 39 Basamak (The 39 Steps, 1935)
  • Aşk ve İntikam / Tek Gözlü Jack (One-Eyed Jacks, 1961)
  • Ayla (2017)
  • Çitler (Fences, 2016)
  • Gizli Pencere (Secret Window, 2004)
  • Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2002)
  • Kural Dışı (Hors normes / The Specials, 2019)
  • Müdür (Sorkhpust / The Warden, 2019)
  • Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, 2016)
  • Pandora'nın Kutusu (2008)
  • Son Şaka (2020)
  • Şipşak Aile / Hazır Aile (Instant Family, 2018)
  • Tomris (Tomiris, 2019)
  • Unutulmuş Dizeler (Los Versos del Olvido / Oblivion Verses, 2017)
  • Vikingler: Büyük Macera (Vic the Viking and the Magic Sword, 2019)
  • Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow, 2014)

Festival ve Etkinlik Ajandası

AKM Yeşilçam Sineması
 

 

AKM Yeşilçam Sineması'nda Biyografik Filmler Haftası başlıyor!

23-30 Eylül haftasında Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması'nda tarihe geçen yıldızların hayatlarını anlatan filmler izleyicilerini bekliyor, program kapsamında yer alan filmler şöyle:

  • David Lynch: Yaşam Sanatı (David Lynch: The Art Life, 2016)
  • Kaldırım Serçesi (La Môme / La Vie En Rose, 2007)
  • Whitney (2018)


Antalya Altın Portakal Film Festivali

59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması heyecanı başladı!

1 Ekim'de başlayacak olan 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film ile bu filmleri değerlendirecek jüri üyeleri açıklandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen festivalde Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan filmler, "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" dallarında Altın Portakal heykelleri için yarışacak.
 

 

Jüri üyeleri açıklandı

İddialı yapımları değerlendirecek Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisinde; oyuncu Anamaria Marinca, oyuncu Jean-Marc Barr, film küratörü ve eleştirmeni Nikolaj Nikitin, Arte France direktörü Olivier Père ve yönetmen, senarist Valdimar Jóhannsson yer alıyor.

Jüri üyelerinden Anamaria Marinca; kariyeri boyunca rol aldığı sanat filmlerinde olduğu kadar hasılat rekoru kıran gişe filmlerinde de beğeni kazanan, Sex Traffic (2005), 4 Ay, 3 Hafta 2 Gün (2007), 1988 (2017) gibi ödüllü yapımlarda ve son olarak ilk gösterimini 2022 Sundance Film Festivali'nde yapan "You Won't Be Alone" filminde rol alan Romanyalı tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Jean-Marc Barr; Luc Besson'un filmi Derinlik Sarhoşluğu'nda (1988) yıldızlaşan, Lars von Trier'in Avrupa (1991), Dalgaları Aşmak (1996), Karanlıkta Dans (2000), Dogville (2004), Manderlay (2005), Emret Patronum (2006) ve İtiraf (2013) gibi filmlerinde rol alan, Pascal Arnold'la birlikte "Özgürlük Üçlemesi" başlığı altında üç film ile Bir Fransız Ailenin Cinsel Kronolojisi'ni (2012) yöneten, 2018 yılında Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği "Buğday" filminde başrolde oynayarak dikkatleri üzerine çeken oyunculardan biridir.

Film küratörü ve eleştirmen olarak 25 yılı aşkın deneyime sahip olan Palic European Film Festivali Sanat Yönetmeni Nikolaj Nikitin ise uzun yıllar Berlin Film Festivali'nin programcılığını yapmış, School of Film Agents (SOFA)'nın kurucusu Tallinn Black Nights Film Festivali küratörlerindendir.

Olivier Père ise 1995 ve 2009 yılları arasında Paris Sinema Müzesi Cinémathèque Française'de program yöneticiliği, 1997'den 2012'ye dek Les Inrockuptibles ve başka yayınlar için film eleştirmenliği, 2004 ve 2009 yılları arasında Cannes Directors' Fortnight Seçkisi'nin sanat yönetmenliği ve 2009'da Locarno Uluslararası Film Festivali'nin sanat yönetmenliğini üstlenmiş, 2012'den bu yana da Arte France Cinema'nın direktörlüğünün yanı sıra Arte France için film seçimi direktörlüğü yapmaktadır.

Valdimar Jóhannsson ise başrolünde Noomi Rapace'in yer aldığı ilk uzun metraj filmi "Kuzu" ile Akademi Ödülleri ve BAFTA En İyi Uluslararası Uzun Metraj kısa listesine giren, 2021'de ilk gösterimini yaptığı Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış Bölümü'nde Orijinallik Ödülü alan, "Rogue One", "Yarının Savaşı" ve "Taht Oyunları" gibi film ve dizilerde farklı departmanlarda çalışan İzlandalı yönetmen ve senaristtir.
 

 

Uluslararası Yarışma'da heyecan başlıyor

59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ABD, Belçika, Bulgaristan, Bolivya, Fas, Fransa, Hollanda, İran, İrlanda, İsrail, İspanya, Letonya Cumhuriyeti, Lüksemburg, Polonya, Romanya ve Uruguay yapımı 10 film yer alıyor.

Venedik, Fajr, Saraybosna, Tribeca, Berlin gibi dünyanın önemli festivallerinde izleyici ile buluşan yapımlar Türkiye'de ilk kez festival kapsamında gösterilecek.

Léopold Legrand'ın geçim sıkıntısı çeken ve altıncı bebeklerini bekleyen bir aile ile bebek sahibi olamayan bir aile arasındaki anlaşmayı konu alan filmi Altıncı Çocuk (The Sixth Child); doğayla iç içe yaşamak için kırsal bir bölgeye göç eden bir çiftin köylülerle yaşadığı çatışmaları konu alan, San Sebastian Film Festivali'nde izleyiciyle buluşan Rodrigo Sorogoyen imzalı Canavarlar (The Beasts); Damian Kocur'un Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü alan, tatil için yaşadığı kasabaya dönen bir genç müzisyen üzerinden şiddeti ve göçmenliği sorguladığı filmi Ekmek ve Tuz (Bread and Salt); Signe Baumane'nin Tribeca Film Festivali'nde izleyiciyle buluşan, bir kadının içinde büyüyen isyanı tutku, mizah ve öfkeyle anlattığı canlandırma Evlilik Hayatım (My Love Affair With Marriage); Paul Negoescu'nun küçük bir kasabada iradesi dışında bir dizi olaya karışan bir polisi konu alan, Saraybosna Film Festivali'nde gösterilen filmi Görev Adamları (Men of Deeds); Kazem Daneshi'nin Fajr Film Festivali'nde En iyi Senaryo Ödülü'nü kazanan, belediye başkanını ilgilendiren bir davada görevli olan bir savcının yaşadığı ikilemi konu aldığı Mahkeme (Dustland); Yasmine Benkiran'ın hayatlarında farklı sorunlarla baş etmeye çalışırken yolları kesişen iki kadın ve bir çocuk ile onların peşindeki polisleri odağına aldığı Melikeler (Queens) ve yaz tatilinde uzak akrabalarının yanına gönderilen bir çocuğun başta uyum sağlayamadığı bu yerde zamanla kurduğu derin bağları anlatan Colm Bairéad imzalı, Berlin Film Festivali Generation Kplus En İyi Film ve Çocuk Jürisi Mansiyon Ödüllü Sessiz Kız (The Quiet Girl) yarışmanın merakla beklenen yapımları arasında yer alıyor.

Michal Vinik'in daha rahat bir hayat sürmek için ülkelerini bırakıp İsrail'e göç eden iki kardeş üzerinden anlaşmalı evlilikleri sorguladığı Venedik Film Festivali'nde gösterilen Valeria Evleniyor (Valeria is Getting Married) ve Martín Boulocq'un Protestanlığın Latin Amerika'da giderek güçlenen etkisi üzerine düşündüren ve Bolivya toplumunu yönlendiren yeni ideolojik bağımlılığı da ele alan Tribeca Film Festivali En İyi Senaryo ödüllü filmi Ziyaretçi (The Visitor) yarışmada yer alan diğer dikkat çekici filmler.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın kazananları 8 Ekim'de festivalin Kapanış ve Ödül Töreni'nde belli olacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in başkanlığını yaptığı 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin İdari Direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum'un yöneticiliğini ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütecek.


Beyoğlu Kültür Yolu Festivali

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1 Ekim'de kapılarını açıyor.
 

 

İstanbul'un somut ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarıp dünya sahnesine taşıyan festival, tiyatrodan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara, sergilerden sohbetlere 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000'den fazla sanatçı ve 1000'den fazla etkinlikle İstanbullulara benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatacak.
Bu yıl İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya olmak üzere beş şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nde geçen yıl çizilen ilk rota olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1-23 Ekim tarihleri arasında İstanbulluları bir kez daha kültür ve sanat zenginlikleriyle buluşturmaya hazırlanıyor.

AKM'den başlayıp Galataport'a ulaşan 4,1 kilometrelik festival rotasında, Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, Galata Mevlevihanesi, Mehmet Akif Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Garibaldi Sahnesi gibi önemli kültür turizm noktaları yer alıyor.
 

 

Bakanlık, özgün cazibe merkezlerine dönüştürdüğü bu kültür rotalarında edebiyattan tiyatroya, operadan gastronomiye, eğitimden resme somut olmayan tüm kültürel mirası festival ruhu içinde gelecek kuşaklara aktarıyor.

İstanbullular festival boyunca kültür rotalarında gündüzden geceye uzanan bir dizi etkinlikle kültür ve sanat zenginliklerine erişme şansı yakalıyor.

AKM Yeşilçam Sineması'nda gerçekleşecek olan film gösterileri ve söyleşilerin yanı sıra festivalle birlikte tiyatroya, sinemaya gitmeyen çocuk kalmayacak.
 

 

En kapsamlı Stanley Kubrick sergisi

Festival kapsamında İstanbul Sinema Müzesi, kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick'in sergisine ev sahipliği yapacak.

Sergi, başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi olacak.
 

 

Türk Telekom Açık Hava Sineması

Türk Telekom'un ana destekçisi olarak teknoloji ile sanatı harmanladığı Atatürk Kültür Merkezi'nde festival heyecanı başlıyor.

Türk Telekom, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 1-23 Ekim tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında bir kez daha organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Festival kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nin dış alanında kurulan Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde birbirinden ünlü isimler müzikseverlerle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul'a ve Türkiye'ye marka değeri kazandırmak adına başlatılan Kültür Yolu projesi kapsamındaki Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde operadan, sergiye, tiyatrodan konsere, birçok kültür sanat etkinliği düzenlenecek.

Türk Telekom'un ayrıcalıklı hizmetler sunan markası Türk Telekom Prime'ın Açık Hava Sineması da Beyoğlu Kültür Yolu Festivali boyunca devam edecek.

Festival boyunca Türk Telekom Açık Hava Sineması'nda sinemaseverler, son dönemin en sevilen filmleri ile Türk sinemasının klasikleşen yapımlarını açık havada izleme keyfini yaşayacak.

Program kapsamında yer alan filmler şöyle:

  • Aile Arasında (2017)
  • Aslan Kral (The Lion King, 2019)
  • Avengers: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: Infinity War, 2018)
  • Bergen (2022)
  • Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019)
  • Hayalet Avcıları: Öteki Dünya (Ghostbusters: Afterlife, 2021)
  • Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby, 2013)
  • Neşeli Günler (1978)
  • Raya ve Son Ejderha (Raya and the Last Dragon, 2021)
  • Selvi Boylum Al Yazmalım (1978)
  • Soul (2020)
  • Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker, 2019)
  • The Batman (2022)
  • Titanik (Titanic, 1997)
  • Tosun Paşa (1976)

Salt Beyoğlu

Salt'ın San Francisco'daki Asian Art Museum iş birliğiyle hazırladığı gösterim programı "İyi Ki Zamanında Yetiştik" 24-25 Eylül'de Salt Beyoğlu'nda!

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt'ın Asian Art Museum ile ortaklaşa düzenlediği İyi Ki Zamanında Yetiştik adlı gösterim programı, Filistin'den Hong Kong'a, Endonezya'dan Irak ve Hindistan'a uzanan seçkisiyle, bir tür hayatta kalma yöntemi olarak mizah kavramını ele alıyor.

24-25 Eylül'de Salt Beyoğlu'ndaki Açık Sinema'da gerçekleştirilecek ücretsiz program, kıyamet sonrası bir dünyanın mitolojik sembollerinden ince jestlere ve absürt olay örgülerine kadar mizahın alabileceği farklı biçimleri irdeliyor.
 

 

Seçkide yer alan videolar, farklı kültürleri ve politik olarak savunmasız bireyleri bir araya getiren alternatif bir anlatı oluşturma yöntemi olarak mizah ve umut arasındaki ilişkiyi odağına alıyor.

Kişisel düzeyde mizah, içimizdeki kontrol arzusu ve dışsal öngörülemezlik arasındaki dengesizlikle başa çıkmada kullanılan en yaygın savunma mekanizmalarından biri.

Program adını, sanatçı Phan Anh'ın günümüz toplumlarındaki sürekli bir geç kalmışlık hissinin ezici gücüne dikkat çeken Glad I made it on time (İyi Ki Zamanında Yetiştim) başlıklı işinden alıyor.

Programda, Basel Abbas ve Ruanne Abou-Rahme, Zeynep Kayan ve Özgür Atlagan, Tiffany Chung, Angela Su, Arahmaiani, Alison Nguyen, Connie Zheng, Phan Anh, Choi Sai-Ho, Walid Siti, Chitra Ganesh, Zeina Barakeh'in video çalışmaları yer alıyor.

Naz Cuguoğlu ve Vicky Do tarafından hazırlanan İyi Ki Zamanında Yetiştik, Asian Art Museum tarafından düzenlenen ve küratörlüğünü Abby Chen ile Padma Maitland'ın yaptığı After Hope: Videos of Resistance (Umuttan Sonra: Direniş Videoları) projesine, dünyanın dört bir yanından sanatçılar, küratörler ve kuruluşların önerileriyle seçilen video işleriyle yanıt veriyor.

Program dâhilinde, 24 Eylül Cumartesi günü saat 17.00'de Salt Beyoğlu'nda ortak bir okuma grubu düzenleniyor.

Kolektif Çukurcuma ve m-est.org tarafından, Naz Cuguoğlu, Lara Ögel ve Merve Ünsal'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek bu etkinlik, SAHA'nın eş kurucusu olduğu ve desteklediği World Weather Network kapsamında sunuluyor.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz program hakkında ayrıntılı bilgi için saltonline.org adresini ziyaret edebilir; okuma grubuna kayıt yaptırmak için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

İyi Ki Zamanında Yetiştik programında yer alan filmler şöyle:

PROGRAM #1 (Süre: 39 dakika)

24 Eylül Cumartesi, 14.00 ve 16.00
25 Eylül Pazar, 14.00 ve 16.00

  • Yine de Maskem Kuvvetli 1. Bölüm (And yet my mask is powerful part 1, 2016)
  • mum 4: suyun kaynağını bulana dek (candle #4: until finding the source of the water, 2017-2019)
  • Binlerce Yıl Önce ve Sonra (Thousands of years before and after, 2012)
  • Caspiar (2017)
  • Efsanenizin Parçası Olmak İstemiyorum (I Don't Want to Be Part of Your Legend, 2004)


PROGRAM #2 (Süre: 47 dakika)

24 Eylül Cumartesi, 15.00 ve 17.00
25 Eylül Pazar, 15.00 ve 17.00

  • Tatlı - Felaket (Dessert - Disaster, 2017-2018)
  • Yalnız Çağ (The Lonely Age, 2019)
  • İyi Ki Zamanında Yetiştim (Glad I made it on time, 2018)
  • Kara Ay (Black Moon, 2019)
  • Dertli Ayı ve Saray (The Troubled Bear and the Palace, 2019)
  • Metropol (Metropolis, 2018)
  • Bir Duvarı Yıkma Senaryoları (Scenarios of Breaking Down a Wall, 2014)

Yeşilçam Doğa ve Çocuk Filmleri Festivali

Pierre Fabre'nin koşulsuz katkılarıyla "Yeşile Saygı" misyonu kapsamında, Mardin'in 16 köyünde 5 bin çocuğa ulaşılması hedeflenen Yeşilçam Doğa ve Çocuk Filmleri Festivali başladı.

Bu proje sayesinde, 16 köy, bir engelli rehabilitasyon merkezi ve bir de Mardin Yetiştirme Yurdu'nda 5 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
 

 

Fransız menşeili 60 yıllık ilaç ve dermokozmetik markası Pierre Fabre, çocuklara doğa bilinci ve sevgisini aşılamak üzere Yeşilçam Doğa ve Çocuk Filmleri Festivali'ni 1 Eylül itibariyle hayata geçirdi.

Eylül ayı boyunca devam edecek festival kapsamında; çocuklarla birlikte Mardin köylerinde çöp toplama, okullarda ağaç dikme, sirk gösterileri izleme, doğa temalı 5 kısa film izleme ve kısa filmleri oylama etkinlikleri gerçekleşecek.

Bu sayede çocuklar bir yandan eğlenirken, bir yandan da doğayı korumayı öğrenecekler.
 

 

Konusu "Doğa ve Çocuk" olan filmlerin ön elemesi jüri üyeleri; İspanyol Yönetmen Daniel Matesanz, Hollywood'da başarılı filmlerin Yönetmeni Tekin Girgin, Mardinli ödüllü Yönetmen Necdet Yiğit, ödüllü Görüntü Yönetmeni Halil İbrahim Çevik, Pierre Fabre Türkiye Genel Müdürü Dr. Hande Demirdere ve Pierre Fabre Türkiye Green Mission Elçisi Canan Akyurt tarafından yapıldıktan sonra seçilen filmler, çocuklar tarafından oylanacak.

Bugüne kadar yaklaşık 2 bin çocuğa ulaşılan ve Mardin'in pek çok köyünde devam edecek festivalde; Mezopotamya Sirk Dünyası etkinliklerinin Hocaköy Okulu etabı 13 Eylül'de, Derik'teki Direkli Hacı Ahmet Irmak İlkokulu etabı da 14 Eylül'de tamamlandı.

1 Eylül'de Alakuş Köyü'nde start verilen ve ardından sırasıyla; Akyazı Köyü, Eroğlu Köyü, Kızltepe Engelliler Derneği, Karakuyu Köyü, Bektaş Köyü etapları tamamlanan Yeşilçam Doğa ve Çocuk Filmleri Festivali, farklı köylerde, rehabilitasyon merkezleri ve yetiştirme yurtlarında devam edecek.

Projenin finali ise, Dünya Çocuklar Günü ve Dünya Habitat Günü olan 1 Ekim'de özel konuklarla Mardin'de yapılacak.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU