Babacan, Tunceli'de: Kimse çıkıp "Alevi şöyle olur, böyle olur" diye kafasına göre konuşmayacak

Fotoğraf: ANKA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Tunceli’de; “İktidar, Alevi vatandaşlarımızı rahatlatacak adım atmak istiyorsa önce ayrımcılık hissettiren uygulamaların hepsine son verecek. Kimse çıkıp ‘Alevi şöyle olur, böyle olur’ diye kafasına göre konuşmayacak. Cemevlerine, camilere tanınan maddi ve diğer hakların tamamını tanıyacağız" diye konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan bugün Tunceli'de il binasının açılışını yaptı. Babacan şöyle konuştu:

“DEVA Partisi’ne göre, bugün; Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmenin aslında tam zamanıdır. Türkiye buna hazırdır. Biz; neyin hak, neyin imtiyaz olduğunu çok iyi biliriz. Hiç kimse için hiçbir imtiyaz da istemiyoruz. Biz sadece hakkın terazisinde eşitlenmeyi hedefliyoruz. ‘Eşit vatandaşlık’ hukuku diyoruz. Eşit vatandaşlığın Türkiye’nin pek çok sorununu çözme yönünde dev bir adım olacağını biliyoruz.

"Dersim, tarih boyunca ayrımcılığa, haksızlığa maruz kaldı"

Demokrasi açığı Türkiye’de çok acılar yaşattı, yaşatıyor. Dersim, tarih boyunca ayrımcılığa, haksızlığa maruz kaldı. Bunu çok iyi biliyorum. Sözü yasaklayarak acıları saramazsanız. Sorunları inkâr eden, o sorunu hiçbir zaman çözemez. 

İktidar, Alevi vatandaşlarımızı rahatlatacak adım atmak istiyorsa önce ayrımcılık hissettiren uygulamaların hepsine son verecek. Kimse çıkıp ‘Alevi şöyle olur, böyle olur’ diye kafasına göre konuşmayacak. Arkadaş, hiç kimseye, kimliğini nasıl yaşaması gerektiğini dayatamazsın. Biz burayı özgürlükler ülkesi yapacağız. Herkes kendi inancını, yaşam tarzını nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşayacak. Devletin görevi insanların inancına, yaşam tarzına şekil vermek değil.

"Cemevlerine, camilere tanınan maddi ve diğer hakların tamamını tanıyacağız"

Alevilerin kamuda istihdamının önündeki fiili engellerin hepsini bildiklerini kaydeden Babacan "Bundan gerçekten çok rahatsızız. Hiçbir vatandaşımızın, devlette işe girerken, terfi alırken, üst düzey yönetici olurken ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Cemevlerine, camilere tanınan maddi ve diğer hakların tamamını tanıyacaklarını vurgulayan Babacan "Devlet camilere nasıl destek veriyorsa, aynısı cemevlerine uygulanacak. Bizim belediyelerimiz imar planlarında cemevlerine yer ayıracak. Özgürlükçü laiklik anlayışımızdan hiçbir zaman sapmayacağız. Tekrar ilan ediyorum; İktidarımız döneminde herkes hakkın terazisinde eşitlenecek" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU