Türk temsilcileri Avrupa Ligi'nde galibiyet arıyor... "Fenerbahçe için 1 puan bile büyük avantaj, Trabzonspor muhakkak galip gelmeli"

UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Rennes'e konuk olurken, Trabzonspor ise Kızılyıldız'ı ağırlayacak. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Türk temsilcilerinin son durumunu ve rakipleri karşısındaki şanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe ikinci, Trabzonspor ilk galibiyetin peşinde / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Türkiye'yi temsil eden Fenerbahçe ile Trabzonspor, gruplardaki ikinci maçlarına çıkıyor.

15 Eylül'de saat 22.00'de Roazhon Park'da sahaya çıkacak Fenerbahçe'nin Rennes müsabakasını Aleksei Kulbakov yönetecek.

Sarı-lacivertliler, gruptaki ilk maçını Kadıköy'de oynadı. İstanbul ekibi, Dinamo Kiev'i 2-1 mağlup ederek organizasyona galibiyetle başladı.

 

 

İstanbul temsilcisi, Şampiyonlar Ligi eleme turlarından Avrupa Ligi play-off turuna gerilemişti.

Slovacko ile play-off'ta karşılaşan Jorge Jesus'un öğrencileri, ilk maçı 3-0 kazanıp rövanşta 1-1 berabere kalarak gruplara kalmayı garantilemişti.

Fenerbahçe, Süper Lig'de oynadığı 5 maçtan 3 galibiyet, 1'er beraberlik ve yenilgiyle ayrıldı.

 

 

Trabzonspor'da işler yolunda gitmiyor

Süper Lig'in son şampiyonu Trabzonspor için bu sezon işler yolunda gitmiyor.

Şampiyonlar Ligi play-off turunda Kopenhag'a elenerek Avrupa Ligi'nde doğrudan gruplara kalan bordo-mavililer, ikinci maçında Sırbistan temsilcisi Kızılyıldızı konuk edecek.

Medical Park Stadı'nda 19.45'te başlayacak karşılaşmada Sascha Stegemann düdük çalacak.

Bordo-mavili ekip, gruptaki ilk karşılaşmasına Ferencvaroş deplasmanında çıkmış ve 10 kişi kalan rakibi karşısında müsabakadan 3-2'lik yenilgiyle ayrılmıştı.

Süper Lig'de ise 6. karşılaşmayı geride bırakan Abdullah Avcı'nın öğrencileri, 3 galibiyeti 2 yenilgi ve 1 beraberlik alarak beklentilerin uzağında kaldı.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Jesus'un tüm futbolcuları aynı seviyeye getirmesi Fenerbahçe'nin en büyük avantajı"

Spor yazarı Müslüm Gülhan, Fenerbahçe ile Trabzonspor'un son durumlarını ve rakipleri karşısındaki şanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Fenerbahçe'de Jorge Jesus'la yeni bir periyotun başladığını söyleyen Gülhan, "Tek maç üzerinden değerlendirmek çok yanlış olur. Bütününe bakmak lazım" dedi.

Yapılan yeni transferlerle beraber Fenerbahçe'de Jesus'un bir strateji belirlediğine dikkat çeken Gülhan, "Bu stratejiyle elindeki tüm oyuncuları aynı seviyeye getirdiği gibi her maça ayrı 11'lerle çıkabiliyor. Bununla beraber oyun tarzında da çok büyük değişiklikler olmuyor" diye konuştu. 

Fenerbahçe'deki en büyük sorunun kadro genişliğinin olmasına rağmen kadro derinliğinin bir türlü oluşturulamaması olduğunu aktaran Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Jesus bu derinliği tüm futbolcuları aynı seviyeye getirerek sağladı. Hem rekabet ortamı yarattı hem de hepsinden istediği verimi almaya başladı. Hem ekonomik hem de performans bakımından istikrar yakaladı. Oyuncularını her şekilde kullanarak ödediği paranın karşılığını alıyor ve isterse de oyuncu satışını yapabilecek performansa sahip hale getiriyor. Bu da Fenerbahçe'nin en büyük avantajı. 

 

 

"Fenerbahçe, baskı nedeniyle özgüven kaybı yaşayacak aşamaya gelmedi"

Geçmiş maçların baz alınmasıyla birlikte bir sürecin tamamlandığına işaret eden Gülhan, "Yavaş yavaş sonuç almaya başladı. Şampiyonlar Ligi'nde Dinamo Kiev'e elenmesine rağmen grup aşamasında kazandı. Bu maçta da taktiksel değişiklik kullanabilir. Rennes maçını kazanmaya yönelik elindeki oyuncuların performansına göre değişiklik yapabilir. Fenerbahçe, geldiği yer bakımından önemli bir aşama kaydetti. O yüzden de avantajlı konumda" değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe gibi takımlarda her zaman bir baskı olabileceğini ancak bunun olumlu olduğunu düşünen Gülhan, şöyle konuştu:

Popülasyonu çok yüksek bir takım Fenerbahçe, baskı olmaması mümkün değil. Aynı zamanda da baskı olumlu bir şeydir. Hem disiplin hem beklenti hem de sorumlulukları yerine getirme bakımından bir kontrol mekanizması oluşturur. Ama o kırmızı çizgiyi aştığı zaman da özellikle iç sahalarda oyun şablonunu değiştirir. Yani özgüven kaybına neden olur. Fenerbahçe'nin o aşamaya geldiğini düşünmüyorum.

 

 

"Fenerbahçe'de olumlu yönde gelişme, Trabzonspor'da olumsuz bir gerileme söz konusu" 

Fenerbahçe'de olumlu yönde bir gelişme varken Trabzonspor'da ise aksine olumsuz bir gerilemenin söz konusu olduğunu dile getiren Gülhan, "Çünkü Abdullah Avcı taktiksel zenginliği olan bir teknik direktör değil. Oyuncu üzerinden sonuca giden bir teknik direktör. Bu sebeple istediği oyunculardan performans alamadığı zaman da skor olarak da geriye düşüyor, maç kaybetmesine neden oluyor" yorumunu yaptı.

"Ferencvaros, Trabzonspor'u çok iyi analiz etti"

Avcı'nın gruptaki ilk karşılaştığı rakibi Ferençvaroş'u çok iyi analiz etmediğini düşünen Gülhan, şunları kaydetti:

Ferencvaros'un nasıl oynayacağını değil kendi oyununu ön planda tuttu. Öyle yapınca da Ferencvaros Trabzonspor'u çok iyi analiz ettiği için kendi oyununu birinci bölgede set savunması üzerine kurdu. Bu nedenle üç forvetini kullanarak skora gitti. Bunları açık alanda kullandı çünkü Trabzonspor stoperleri tek hamleli oyuncular. Bunların arasına aldıkları bütün toplarla pozisyona girip gol attılar. 10 kişi kalmalarına rağmen aynı şeye devam ettiler ve oyundan düşmediler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Oyuncu üzerinden gittiğinizde performans düşerse kaybeder, yükseldiğinde kazanırsınız""

Abdullah Avcı'nın rakibine karşılık veremediğini belirten Gülhan, "Topla becerikli ne kadar oyuncu varsa aldı. Ama kimin, nerede, nasıl bir şablonda oynayacağı belli değil. Bu topu nasıl kullanacaklar? Pozisyon alma, boşa çıkma, boşluğu kullanma gibi bir sürü varyasyon var. O varyasyonları çalışmadan verim almak mümkün değil. O yüzden de maçı kaybetti. Aynı sıkıntılar hızla devam edebilir. Oyuncu üzerinden gittiğinizde onun performansı düştü mü skoru kaybeder, yükseldiği zaman kazanabilirsiniz" görüşünü paylaştı.

"Trabzonspor ilk maçta mağlup olduğu için muhakkak galip gelmeli"

Türk temsilcilerinin gruplardaki şansını da değerlendiren Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:

Fenerbahçe gruptaki en önemli rakibi Dinano Kiev'le oynadı. Rennes'ten alacağı bir puan bile Fenerbahçe için büyük avantaj. Kazanırsa çok daha büyük avantaj elde eder. Hemen hemen gruptan çıkma seviyesine gelebilir. Trabzonspor ilk maçta mağlup olduğu için muhakkak galip gelmeli. Gruptan çıkmak istiyorsa bu maçı kesinlikle kazanmalı. Başka şansı yok. Avrupa'dan kulüpler maddi gelir de elde ediyor. Trabzonspor 25 milyon euro kaybetti. Abdullah Avcı, bunu da düşünüp önüne koymalı. Bu çok büyük bir sorumluluk. Trabzonspor'un bunu sağlayacağı bir kadrosu da var.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU