Fransa'da solcu belediye başkanları, Kraliçe II. Elizabeth için bayrakların yarıya çekilmesine karşı çıktı

"Biz cumhuriyetle yönetilen bir ülkeyiz. Neden yabancı bir monarşiye saygı göstereyim?"

Macron, Élysée Sarayı'ndaki bayrağın da yarıya çekilmesi talimatı vermişti (AFP)

Fransa'da solcu belediye başkanları, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü nedeniyle bayrakların yarıya indirilmesi kararına karşı çıktı.

Fransa'nın Centre-Val de Loire bölgesinde yer alan Bourges'un belediye başkanı Yann Galut, "Bu talep bana inanılmaz geliyor. İngiliz dostlarımızın kederine saygı gösteriyorum ama Bourges'daki belediye binalarında yer alan Fransız bayraklarının yarıya indirilmesini kabul etmiyorum" dedi.

Eski Sosyalist Parti üyesi Galut, "Biz cumhuriyetle yönetilen bir ülkeyiz. Neden yabancı bir monarşiye saygı göstereyim?" ifadelerini kullandı.

Belçika sınırındaki Faches-Thumesnil'in belediye başkanı Patrick Proisy de "Hepsi ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik' sloganını taşıyan okullarımızda bayrakları yarıya indirmek nasıl mantıklı bulunabilir? Eşitliğe monarşiden daha yabancı bir düşünce yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cuma günü II. Elizabeth'in vefatı üzerine Fransa'da resmi kurumlardaki bayrakların yarıya indirilmesi talimatını vermişti.

Solcu siyasetçiler de belediye başkanlarına destek verdi.

Jean-Luc Mélenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa partisinden parlamenter Alexis Corbière, "Neredeyse tüm Fransız kanallarının bir tür kraliyet dergisine dönmesi artık tuhaf bir hal aldı" dedi.
 


Fransa Belediye Başkanları Birliği'nden Philippe Laurent ise emirlere uymayan belediye başkanlarına ceza uygulanmasının karmaşık bir durum yaratabileceğini söyledi.

Laurent, belediye başkanlarının devletten gelen emirleri uygulamadıkları için açığa alınabileceğini belirtirken, bir Fransız cumhurbaşkanı hayatını kaybetmediği sürece bayrakları yarıya indirmeyi zorunlu kılan yazılı bir kural olmadığını ifade etti.

Öte yandan muhafazakarlar, belediye başkanlarının tavrını eleştirdi.

Eski Cumhuriyetçiler üyesi olan Provence-Alpes-Côte d'Azur Bölge Konseyi Başkanı Renaud Muselier, Kraliçe II. Elizabeth için "O sıra dışı bir kişilikti. Birleşik Krallık dost bir ülke. Avrupa Birliği'nden çıkmış olsalar da onlar Avrupalı" dedi.



Independent Türkçe, Telegraph, Mediapart

DAHA FAZLA HABER OKU