İran Genelkurmay Başkanı: ABD ordusuna ev sahipliği yapan ülkelere yazılı uyarı gönderdik

Bakıri, İsrail'in ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı yetki alanına dahil edilmesine yönelik eleştirisini yineledi

Elinde bir kağıtla Raşid’i dinleyen Bakıri. Fotoğraf: Arşiv - Defa Press

 

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran'ın ‘bölgede ABD ordusuna ev sahipliği yapan ülkelere yazılı uyarı’ gönderdiğini söyledi. ‘Ortak Askeri Operasyonlar’ Karargahı Komutanı Gulam Ali Raşid, İsrail'le mücadele etmenin ülkesi için bir öncelik olduğunu söyledi.

Bakıri, İsrail'in ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yetki alanına dahil edilmesine yönelik eleştirisini yineleyerek ABD'yi bölgedeki güçlerinin ‘boşluğunu doldurmaya’ çalışmakla suçladı. Bakıri, “Son aylarda ABD ordusu, İsrail'i CENTCOM’un içine alarak Körfez (...) ve Umman Körfezi’nden uçak gemileri, muhripler ve helikopterlerin çekilmesinin boşluğunu doldurmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde bölgesel iş birliğini teşvik etmeyi ve İran'ın bölgesel faaliyetlerine karşı deniz seyrüseferini güvence altına almayı amaçlayan bir hareketle CENTCOM’un yetki alanı geçen yıl İsrail'i de kapsayacak şekilde genişletilmişti.

Bakıri Çarşamba günü (dün) yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bizim açımızdan bu adım, casusluk tesislerinin ve hatta ABD ve müttefiklerinin operasyonlarının Siyonist varlığın emrinde olacağı anlamına geliyor. Bu da İran'a yönelik tehditleri artırıyor. ABD ordusuna ev sahipliği yapan ülkelere Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yazılı bildirim ve uyarılar ile mesajlar göndermenin yanı sıra, varlığımızı güçlendirerek, hava ve deniz devriyelerini artırarak, istihbarat gözetimini güçlendirerek ve deniz, füze ve insansız hava araçları (İHA) tatbikatları yaparak hazır ve teyakkuz halinde olduğumuzu beyan ediyoruz.

Bu açıklamasıyla Bakıri, 72 saat içinde ikinci kez ülkesinin CENTCOM operasyonlarının genişletilmesi konusundaki endişesini dile getirmiş oldu. Pazartesi günü Körfez sularında Kasım Süleymani adlı bir fırkateynin indirilişi sırasında yaptığı açıklamada, "İsrail'in CENTCOM'a katılması bizim için bir tehdit oluşturabilir" dedi. Bakıri, "Bu birimlerin bölgede bulunmasına göz yummayacağımızı ve ne olursa olsun bunlarla mücadele edileceğini uluslararası yollardan açıklıyor ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne şikayet ediyoruz" dedi.

İran Genelkurmay Başkanlığı Ortak Askeri Operasyonlar Koordinatörü Hatemu'l Enbiya Karargahı Komutanı Gulam Ali Raşid, 'Siyonist varlığın İran'ın ulusal güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğundan ülkesi için bir öncelik olduğunu' söyledi.

Raşid, İran ordusunun kara kuvvetlerinin tatbikatları arasında yaptığı açıklamada ‘İran'ın güvenliğine karşı, saldırganlığında bu rejimle iş birliği yapacak tüm hükümetlerin bedelini ödeyeceklerini’ söyledi.

DMO’ya bağlı Tesnim haber ajansı, Raşid'in yorumlarının İsrailli yetkililerin İran'ın nükleer tesislerine karşı önlem alma yönündeki son tehditlerine yanıt olarak geldiğini belirtti.

Öte yandan DMO Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade ise, “İran'a karşı saldırgan bir yaklaşımı olan İsrail, bugün saldırgan bir yaklaşımdan savunmacı bir yaklaşıma geçti” dedi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili devam eden müzakerelere dolaylı bir göndermede bulunan Hajizade, hükümetin "iç enerjilere" olan güveninden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hacızade “Bölgedeki durum bugün çok uygun. Barack Obama tarafından uygulanan yaptırımlarla başlayan zorlu on yılı geride bıraktık” dedi.

Ayrıca, bölgesel gerilimleri artırdığı için önceki ABD yönetimini suçladı. Özellikle, DMO’daki dış operasyonlardan sorumlu Kasım Süleymani'nin 2020 başlarında bir ABD saldırısında öldürülmesine değindi. Hacızade o zamanlar güçlerinin, ABD güçlerini barındıran Irak Ayn el-Esed üssüne balistik füzeler fırlattığına dikkat çekti.

ABD ile İran arasındaki askeri gerilim bölgeyi uzun süredir rahatsız ediyor. En son yaşanan olayda İran, iki ülke nükleer müzakerelere devam ederken geçen perşembe günü Kızıldeniz'de ABD’ye ait iki askeri insansız deniz aracına el koymuştu.

ABD Donanması geçtiğimiz günlerde, DMO Deniz Kuvvetleri'nin Körfez'deki ABD Beşinci Filosu'na ait bir insansız deniz aracına el koyma girişimini engellediğini duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre, İran Donanması, Kızıldeniz'de el koyduğu iki ABD insansız deniz aracını serbest bıraktı. Ancak herhangi bir kanıt sunmadan araçları deniz güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

İki olay, geçen hafta Suriye'de ABD güçleri ile İran destekli gruplar arasında karşılıklı ateş açılması sonrasında gerçekleşti.

İran'ın nükleer programını kendi varlığına bir tehdit olarak gören İsrail, daha önce yaptığı açıklamada diplomasinin Tahran'ın nükleer faaliyetlerini engellemekte başarısız olması durumunda, İran'ın nükleer tesislerine karşı askeri bir operasyon düzenleyeceğine dair uyarıda bulunmuştu. İran defalarca kez, herhangi bir saldırganlığa karşı sert bir şekilde yanıt vereceğini açıkladı.

Salı günü İsrail Başbakanı Yair Lapid, İran'ı İsrail'i ‘test etmeye’ devam etmemesi konusunda uyardı. Lapid “Nükleer anlaşmayı durdurmayı gerçekten başarıp başaramadığımızı söylemek için henüz erken. Ancak İsrail her türlü tehdide ve senaryoya hazır” dedi.

Lapid bu açıklamayı İsrail'in güneyindeki bir hava üssünü ziyaret ettiği sırada yaptı.

Lapid’in ofisi, arkasında bir F-35 savaş uçağıyla konuşurken videosunu yayınladı.

Lapid “İran bizi test etmeye devam ederse, İsrail'in kolunun uzun olduğunu ve yapabileceklerini görecek” ifadelerini kullanarak, teröre ve kendilerine zarar vermek isteyenlere karşı tüm cephelerde mücadele etmeye devam edeceklerine söz verdi. Lapid “ABD Başkanı Joe Biden ile İran'ın nükleer bir tehdit haline gelme olasılığını önlemek için uygun gördüğümüz her şeyi yapmak için tam bir hareket özgürlüğümüz olduğu konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU