Suudi Arabistan kara, deniz ve hava limanlarında serbest piyasa kurulmasını onayladı

Dünyanın en işlek ticaret yollarının üzerindeki Birincil ve Alt Sektörler için Cizan Şehri Limanı açıldı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

 

Suudi Arabistan dün kara, deniz ve hava limanlarında serbest piyasa kurmayı onaylayarak yeni bir ticaret yolu açtı. Bu adım, Krallığın altyapı geliştirme, lojistik çalışmaları destekleme, ulaşım, hava trafiği ve limanlar sektöründe benzersiz bir iş ortamı sağlamaya yönelik adımları kapsamında geldi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, -ihtiyaca göre- hava, deniz ve kara limanlarında serbest piyasaların kurulmasına ve bu limanlarda gelen ve giden yolculara yönelik satış yapılmasına izin verildiğini duyurdu.

Serbest piyasaların kurulmasına yönelik verilen bu resmi onayın, Suudi Arabistan’ın üç tür limanda destek hizmetleri, operasyonel süreçler ve ticari iş sağlamada stratejik bir dönüşüm sağlamaya yönelik adımları ile de uyuştuğu vurgulandı.

Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanlığı, sunulan hizmetlerin iyileştirmenin yanı sıra operasyonel alanı gelecek planları doğrultusunda geliştirmek, ittifaklar kurmak ve farklı bir seyahat deneyimi sunmak için çalışıldığının altını çizdi. Bu çalışmaların, en yüksek verimlilik ve operasyon standartlarına ulaşmak amacıyla özel sektörle yatırım yaparak ve güçlü ittifaklar kurma yoluyla bütünleştirici bir program ile yürütüldüğü kaydedildi

Diğer yandan Suudi Arabistan bugün, Cizan Bölgesi Valisi Prens Muhammed bin Nasır bin Abdülaziz’in katılımıyla Kızıldeniz’de Krallığın güneyinde yer alan Birincil ve Alt Sektörler için Cizan Şehri Limanı’nı açmaya hazırlanıyor. Limanın açılışı, Jubail ve Yanbu Kraliyet Komisyonu’nun limanlara yönelik yatırım ve işletme alanında büyük ve önde gelen uluslararası şirketlerden biri olan Hutchison Holding ile sahayı işletmek ve yatırım yapmak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan geçen yıl, dünyanın en önemli deniz ulaşım koridorları üzerinde yer alması ve Afrika Boynuzu ve diğer gelişmekte olan pazarların yakınında bulunması sebebiyle limanın önemini göz önünde bulundurarak, Hutchison Holding ile Birincil ve Alt Sektörler için Cizan Şehri Limanı’na yönelik bir yatırım ve işletme anlaşması imzalamıştı.

Liman, Kızıldeniz üzerinde uluslararası ticaret koridorunda, Babülmendep Boğazı ile Afrika Boynuzu ülkelerinin yakınında ve Çin İpek Yolu’nun deniz rotası üzerinde yer alıyor.

Limanın kurulması, daimi ekonomik gelişme ve gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından önemli bir adımı teşkil ediyor. Ayrıca şehrin ekonomik, endüstriyel ve lojistik kalkınmasının büyük bir destekçisi olmak üzere yeni bir lojistik kapı açıyor.

Jubail ve Yanbu Kraliyet Komisyonu, limanı modern ve gelişmiş lojistik hizmetler sunma noktası haline getirerek, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayan ve Krallığın Vizyon 2030 hedeflerini gerçekleştiren küresel bir simge haline getirmeyi hedefliyor. En iyi hizmetleri sunarak ve en yüksek kalite ve verimliliği sağlayarak ülkenin küresel bir lojistik platformu halinde gelmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Liman, en modern ekipmanlar ile donatılmış bir konteyner ve kargo terminalinin yanı sıra 16,5 metre uzunluğunda bir rıhtımı da kapsıyor. Açılışın ilk etabında, Birincil ve Alt Sektörler için Cizan Şehrin’deki kiracıların giderek artan acil ihtiyaçlarına hizmet etmek için 540 metre uzunluğundaki genel, dökme ve kuru yük terminalinde ticari operasyonlara imza atıldı. 730 metre uzunluğundaki rıhtım ile konteyner terminalinin ilk etabında ticari çalışmaların başlaması için harekete geçildi.

Suudi Arabistan, ayrıcalıklı coğrafi konumu ve sakinlerinin denizle bağlantısı nedeniyle söz konusu limanı inşa etmek için gerekli yatırımı yapmayı sürdürüyor.  Zira bu, ülkenin en büyük limanlarından biri olacak. Ayrıca birçok iş fırsatı sunacak, bölge ekonomisini geliştirecek ve yerel, bölgesel ve uluslararası olarak konumunu yukarı taşıyacak.

Cizan, Krallık’taki en önemli tarım bölgelerinden biri konumunda. Başta mango, papaya ve bal olmak üzere mahsullerinin kalitesi ile biliniyor. Şehri ayrıca yerel koyun, keçi, inek ve deve türleri olmak üzere hayvancılık açısından da zenginliği ile öne çıkıyor.

Cizani kahvesi de bölgenin en önemli özelliklerinden biri sayılıyor. Yetiştirilmesi için uygun koşullar ve gerekli besinler açısından zengin dağlık toprakları bulunan bölgede en kaliteli kahvelerden bazıları üretiliyor. Öyle ki bu durum, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun, Krallığın güneyindeki Cizan’da sürdürülebilir tarım geliştirme çabalarını teşvik etmek üzere Suudi Arabistan Kahve Şirketi’ni kurması için harekete geçirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU