Hizbullah ajanı Uganda’da havaalanında yakalandı

Uganda’nın Entebbe Uluslararası Havalimanı’nda Hizbullah ajanı olduğundan şüphelenilen bir kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: Reuters

Lübnanlı Hüseyin Mahmud Yasin, Uganda ve Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa üzerinden Lübnan’a gitmek üzere iken Entebbe Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alındı.

İsrailli Kampala Post isimli internet sitesinin bir gizli rapordan alıntıladığı haberde, MOSSAD ile işbirliği yapan Uganda özel kuvvetlerinin, Hizbullah ajanı olduğu düşünülen Hüseyin Mahmud Yasin’i havaalanında gözaltına aldığı aktarıldı. Yasin, 2010 yılından bu yana Uganda’da yaşıyordu.

Raporda, İsrail dış istihbaratı MOSSAD’ın aylarca bu kişinin takip edilmesinde Uganda’ya yardımcı olduğu belirtilirken, Hizbullah’ın Yasin’e, ABD, İsrail ve Uganda’da “belirlenen hedefleri bulması” ve Uganda’da yaşanan Lübnanlıları Hizbullah’ın faaliyetlerine katılmak üzere “işe almasının” emredildiği bilgisi yer alıyor.

Bir istihbarat kaynağı, Uganda’daki yerel bir gazeteye verdiği röportajda, Yasin’in Uganda’da yaşayan en az 100 Lübnanlıyı Hizbullah saflarına çekme noktasında olduğunu ifade etti.

Lübnan basınında yer alan haberlerde, bu ayın başlarında Lübnan’ın güneyinde bulunan Majdel Selm bölgesinde olan Hüseyin Mahmud Yasin ile temasın 7 Temmuz’da ülkesine dönmeye çalışırken kesildiği aktarıldı.

Konu ile ilgili Şarku’l Avsat’a bilgi veren iki kaynak, 7 Temmuz’da Entebbe Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınan Yasin’in ölen annesinin cenaze törenine katılmak için Etiyopya üzerinden Lübnan’a dönmeye çalıştığını ifade etti.

Uganda’daki yetkililer ajan olduğundan şüphe edilen Lübnanlının ülkeden çıkmasına izin vermezken, Yasin’in en son bilgilendirme amaçlı yeğeni ile irtibata geçtiği ifade edildi.

O günden bu yana Yasin ile olan irtibat kesildi.

Lübnan’da yayın yapan yerel internet siteleri, Hüseyin Mahmud Yasin’in gözaltına alındığını ancak daha sonra yapılan itirazlar çerçevesinde son durumu hakkında Beyrut’un bilgi sahibi olmadığını aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU