Ev sinemasından vizyona bu hafta: İstanbul ile Anadolu arasında bir gizli haberleşme ağı; Kurtuluş Hattı

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Kısa bir süre önce sinemalarda gösterime giren ve Atatürk'ün Nutuk'ta özellikle teşekkür ettiği telgraf memuru Hamdi Bey'in hayatından esinlenilen Kurtuluş Hattı; Kurtuluş Savaşı döneminde büyük önem arz eden gizli haberleşme ağını kuran posta ve telgraf memurlarının hikâyesini Millî Mücadele çerçevesinde anlatıyor.


İstanbul ile Anadolu arasında bir gizli haberleşme ağı; Kurtuluş Hattı

Yönetmen: Selman Kayabaşı / Oyuncular: Gülsim Ali, Yusuf Aytekin, Emin Gürsoy, Benian Dönmez, Aybike Turan, Nizam Namidar, Hamdi Erdoğan, Kaan Turgut, Kenneth James Dakan / Süre: 102 dakika
 

 

Millî Mücadele'nin seyrini değiştiren gizli haberleşme ağının hikâyesi…


1918 yılının sonunda, Birinci Dünya Savaşı'nı sona erdiren anlaşmalar imzalanmış, Osmanlı İmparatorluğu birçok cephede mağlup olmuştur.

Kafkas Cephesi'nde posta memuru olarak askerliğini yapan Hamdi ise, bağlı olduğu birliğe dört yıldır devam eden savaşın bittiği müjdesini ulaştırmak üzere yola çıkmıştır.

Bir dağın eteğinde kurulu birlik, Hamdi'nin "Hepinize müjde getirdim!" narasıyla heyecanlanır.
 

 

Hamdi, elindeki telgrafı Kafkas Cephesi Komutanı'na teslim edince hususi çadırında Hamdi ile baş başa kalan Komutan için yüzleşme anı başlar.

Yıllardır Hamdi'nin getirdiği ama sadece kendisinin okuduğu mektupları, çekmecesinden çıkarır, zarfları Hamdi'ye teslim eder ve askerlerin yanına giderler.

Komutan, "Size bir müjdem var, büyük harp bitti!" dedikten sonra senelerdir sakladığı haberleri, terhis olacak askerlere okumaya başlar.
 

 

Mektuplardaki sırlar ve eve dönüş

Mektuplarda saklanan ve komutanın askerlerine kıyamadığı için vermediği bilgiler, askerlerin diğer cephelerde şehit olmuş ağabeyleri ve babaları hakkındaki telgraflardır.

Askerler, terhis olacaklarını öğrendikleri gün çok ağır haberleri de almak zorunda kalırlar, bu haberi alanlardan biri de bizzat Hamdi'dir: Cepheden yeni dönen ve yıllardır hasret kaldığı Hilal'e kavuşmak isteyen Hamdi, bu sırada hiç beklenmedik bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalır.
 

 

Hamdi, farklı cephelerde savaşan babası ve ağabeyinin şehit olduğunu öğrenince yıkılır, ne yapacağını bilemez ama diğer askerler gibi vakit kaybetmeden yola koyulur, Kafkas Cephesi'nden İstanbul'daki evine doğru yola çıkar.

İstanbul'da askerlerin terhis olduğu haberlerine en çok sevinenlerden biri de Hamdi'nin yeğeni asımdır.
 

 

Henüz bebekken cepheye giden ve yüzünü bile hatırlamadığı babası da nihayet artık eve dönecektir, en azından Asım öyle ümit etmektedir, çünkü annesi Seher ve ninesi Nazife Ana babasının şehit düştüğünü ondan saklamıştır.

Hal böyle olunca Nazife Ana bu durum için uzun zamandır aklında sakladığı planı Seher'e açma cesaretini bulur; o çoktan kafasında Hamdi ile Seher'i nikahlamanın planlarını yapmıştır ve Asım'a amcası Hamdi'yi babası Mehmet Hamdi olarak tanıtacaklardır.
 

 

Seher, Nazife Ana'nın bu önerisini duyunca şoke olur, kabul etmez, çünkü Hamdi Hilal'e sırılsıklam aşıktır ve Hamdi daha geldiği gün onu soracak ve onun peşine düşecektir.

Bu yüzden Hamdi'nin İstanbul'a geldiği ilk gün, Asım'la ilk karşılaştığı an, Seher ve Hamdi için büyük bir imtihana dönüşür.
 

 

Bu arada Hamdi, âşık olduğu Hilal'in bir Fransız subayıyla birlikte olduğuna öğrenince yıkılır.

Ama yine de her şeyi göze alıp onun peşine düşer ve sevdiği kızı kolundan tutup getirmek için Pera'ya gider, fakat Hilal, Hamdi'ye hem yüz vermez hem de "Savaş bitti ve siz mağlup oldunuz Hamdi…" diyerek cepheden yeni dönen Hamdi'nin gururunu kırar.
 

 

İşgal günleri

Bu arada Hamdi'nin İstanbul'a geldiği günler, İngiliz ve Fransız askerlerin şehri işgal etmeye hazırlandığı günlerdir.

Durum apaçık ortadaydı; Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra İstanbul'u yarı örtülü işgal altına alan düşman, gittikçe güçlenen milliyetçi akımları söndürmek, vatanseverlere gözdağı vermek için kenti, hem de kan dökerek tam anlamıyla işgal ediyor, bütün stratejik noktalar düşman eline geçiyordu.
 

 

Ama aynı zamanda İstanbul'da İngilizler ve Fransızlar arasında da bir rekabet vardı, bu yüzden İngilizler, Selanik'ten yüzlerce subayı, Rum Yardım Kuruluşu adıyla sivil halde İstanbul'a getirmişlerdi.

Yakın zamanda İngiliz İşgal Komiseri büyük bir operasyon başlatacaktır.
 

 

Üstelik işgal kuvvetleri, İstanbul ile Anadolu arasındaki bağı koparmak istemektedir, ancak bu sırada tanınmış şairlerden Mehmet Akif Bey, Anadolu'da yavaş yavaş teşkilatlanan milli direnişin lideri Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) ile gizlice haberleşmektedir.

İşgal gerçekleştiğinde İngilizlerin askeri merkezlerle birlikte çok kritik bir yere el koymaları beklenmektedir: Posta ve Telgraf Müdürlüğü'ne.
 

 

Akif Bey'e göre askeri dağıtmak, haberleşme ağına el koymak, cinayet için en önemli iki unsurdur.

Bu bilgiyi Sirkeci'deki Posta ve Telgraf Müdürü İhsan Bey'le paylaşan Akif Bey, gizli planı anlatarak yardım ister ama daha da önemlisi operasyonun yerinin ve vaktinin tam zamanında Mustafa Kemal Paşa'ya ulaştırılmasının şart olduğunu söyler.
 

 

Buna göre ne olursa olsun, İngilizler postahaneyi işgal ettiğinde Anadolu ile haberleşmenin kesilmemesi için İhsan Bey, gizli bir hat kurmak için söz verir.

Bu plana göre Akif Bey, İhsan Bey ve Mustafa Kemal Paşa, şifreli bir alfabe üzerinden gizli telgraf hattı üzerinden haberleşeceklerdir.
 

 

Akif Bey, aralarındaki pusulayı ise "Ağızdan girenin hesabı ahirette, ağızdan çıkanın hesabı bu dünyada…" sözüyle açıklar ve seçeceği memurlardan planı deşifre eden olursa infaz edileceğini ima eder.

Böylelikle bir grup vatansever, işgal kuvvetlerinin amacına ulaşmasını engellemek için gizli bir operasyon yürütmeye başlar.
 

 

Bu sırada Posta ve Telgraf Müdürü İhsan Bey'in Ankara ile haberleştiğini fark eden İngilizler, İhsan Bey'i ve yanında görevli memur Cemal'i tutuklayıp sorguya çekerler.

Aynı gece Hilal'in ilişkide olduğu Fransız subay da Türkler'e bilgi sızdırdığı gerekçesiyle İngilizler tarafından öldürülür, Hilal ise zindana atılır.
 

 

Operasyonun Kastamonu'ya yapılacağını öğrenen Hilal, bilgiye hemen Ankara'ya ulaştırmak zorundadır.

Çaresiz kalan Hilal, bir şekilde zindandan kaçıp Sirkeci'deki postane binasının sığınağına kurulan gizli telgraf hattına ulaşır ve operasyonun başlamak üzere olduğunu Mustafa Kemal Paşa'ya haber verir.
 

 

Bu sırada İstanbul'da gururu kırılan ve cepheden zaferle dönmek isteyen Hamdi, tekrar Anadolu'ya geçmenin ve cepheden galip dönmenin yollarını aramaktadır.
 

 

Yengesi Seher'in, Mehmet Akif Bey'le birlikte gizli bir teşkilatta çalıştığını, Anadolu'ya sevk edilen silahların, Seher'in de içinde olduğu bir grup kadın tarafından Haliç tersanesindeki kayıklara taşındığını öğrenir.

Böylelikle Hamdi, silah taşıyan grupla birlikte İstanbul'dan ayrılmaya karar verir.
 

 

Cepheye dönüş

Hamdi'nin gideceği yer, İngilizlerin çıkarma yapıp Ankara'ya ulaşacakları Kastamonu'dur. 

Mehmet Akif Bey, Atatürk'ün emriyle Kastamonu halkını uyandırmak ve direnişe hazırlamak üzere Kastamonu'ya gönderilir. 
 

 

Hamdi ve Mehmet Akif Bey, İngilizlerin Kastamonu çıkarmasında cephede görev alırlar. 

Bu defa direniş başarılı olur, fakat Hamdi, bu çatışmalarda ağır yaralanır. 
 

 

Mehmet Akif Bey, Hilal'e ve Hamdi'nin ailesine haber gönderip onları Kastamonu'ya davet eder. 

Hilal ile Hamdi'nin sedyede kavuştukları o an, artık birbirlerinden tamamen ayrılışları olur.
 

 

Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Bu hafta, "Ağustos Böceği ve Karınca", "Allah Yazdıysa Bozsun", "Cesur Balık Sihirli Dünyada", "Ejderham ve Ben", "Hayvan", "Jujutsu Kaisen 0: The Movie", "Korku Takvimi", "Mefruh: Vahşeti Cin", "Süper Yetenek 2", "Tepki", "Vortex" ve "Zehirli Tohumlar: Ölüm Yolu" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Ağustos Böceği ve Karınca

Yönetmen: Arman Beisembayev / Oyuncular: Andriy Dzhedzhula, Anastasiya Girenkova, Borys Heorhievskiy, Ostap Petrenko, Evgeniy Sinchukov, Olena Uzlyuk / Süre: 72 dakika
 

 

Efsane hikâye şimdi beyazperdede…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Jumper: Treasure Hunting adlı bu animasyon; ünlü Ağustos Böceği ve Karınca hikâyesini odağına alıyor.

Ağustos Böceği ve Karınca, ormanın içinde çiçeklerle ve diğer böceklerle birlikte mutlu mesut bir şekilde yaşamaktadır.

Ancak, Karınca çalışmayı çok severken onun tam zıttı olan Ağustos Böceği, gezip, eğlenip, hayaperest, tembel bir yaşam sürmektedir.

Gezerek, oynayarak tembel bir hayat sürmesine rağmen Ağustos Böceği'nin hayattan tek isteği zengin olmaktır.

Bir gün Ağustos Böceği ve Karınca'nın bu bilindik hayatı ormanda buldukları bir define haritası ile değişir.

Böylece define haritasının peşine düşen Ağustos Böceği ve Karınca kendilerini büyük bir maceranın içinde bulur.


Allah Yazdıysa Bozsun

Yönetmen: Barış Yöş / Oyuncular: Gonca Vuslateri, Burak Yamantürk, Öznur Serçeler, Pelin Öztekin, Köksal Engür, Emre Dinler / Süre: 105 dakika
 

 

Yaşadığımız her tecrübe seçimlerimizin sonucudur, yalnızca aşk kaderimizdir ve kaderinizi seçimlerle değiştiremezsiniz…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz Allah Yazdıysa Bozsun adlı bu film; aşkı ıskalayarak otuzlu yaşlarına gelen Irmak'ın, en yakın arkadaşı Eliz'in nişanının akabinde başından geçen olayları konu ediniyor.

Irmak, hepimiz gibi sıradan bir hayat yaşarken, aşkı ıskalamıştır, onun ilk ve tek aşkı çocukluktan kalan mektup arkadaşıdır.

Birbirlerini hiç görmemişlerdir ama çok da iyi anlaşmışlardır, anlaşılmak da beraberinde sevgiyi getirmiştir, fakat geçen zaman içinde mektuplaşmayı bırakıp birbirlerinin izini kaybetmişlerdir.

Günler yıllar geçip, Irmak otuzlu yaşlarına geldiğinde en yakın arkadaşı Eliz'in nişanladığı gece birden akıllarına bir hurafe gelir.

Neymiş, ilk defa kaldığın bir evde yastığının altına evin anahtarını koyarsan, rüyanda evleneceğin kişiyi görürmüşsün.

Her ne kadar bunu saçma bulsa da arkadaşlarından etkilenen Irmak yastığının altına evin anahtarlarını koyar, koyar ama rüyasına da en yakın arkadaşı Eliz'in nişanlısı girer.

Rüyasında en yakın arkadaşı olan Eliz'in nişanlısı Burak ile evlendiğini gören Irmak, bu korkunç rüyayı aklından çıkarmaya çalışır.

Irmak olacak iş değil deyip bunu unutmaya çalışsa da yine de rüyasından etkilenir ve o günden sonra en yakın arkadaşının nişanlısı Burak'tan köşe bucak kaçmaya başlar.

Ama o ne kadar kaçarsa kaçsın kader bu, eğer ördüyse ağlarını, seçimlerle yollarını değiştirse de bu yollarda yine de bulup yakalıyor Irmak'ı.


Boogie

Yönetmen: Eddie Huang / Oyuncular: Taylor Takahashi, Taylour Paige, Pop Smoke, Perry Yung, Pamelyn Chee, Mike Moh, Jorge Lendeborg Jr., Domenick Lombardozzi, Steve Coulter, Jessica Huang, Eddie Huang, Alexa Mareka, Despot, Ren Hsieh, Claire Hsu, Charlamagne Tha God, Ac Casciani, Ming Wu, Terayle Hill, Mitchell Ito, Farnold Degand, Bernard Chang, Samantha Eberle, Tommy Bo, Shenell Edmonds, Ben Davis, Ezra Knight, Margaret Odette, Sam Jules, Ed Aristone, Ariel Eliaz, Kareem Savinon, John Douglas, Ty Pauley, Michael Durodola, Phillip S. Sottile, Dave East, Anthony Ferrara, Mister Fitzgerald, Matt Gorsky, Nathaniel Levin, Zach Mellado, Judith Moy, Roman Perez, Jourdan Roberson, Daymien Valentino, Keil Oakley Zepernick / Süre: 90 dakika
 

 

Hayatımızda gerçekten bir anlamımız var mı yoksa sadece bir oyun mu oynuyoruz…


beIN CONNECT'in Dramalar kategorisinde gösterime giren Boogie adlı bu etkileyici büyüme hikayesinde; NBA'de oynamanın hayalini kuran Boggie, ailesinin beklentileri, yeni kız arkadaşı ve sahadaki rakiplerinin arasında kendi hayat yolunu çizmeye çalışır.

New York'ta yaşayan basketbolcu Alfred Boogie Chin'in en büyük hayali bir gün NBA'de oynayabilmektir.

Ailesi ona elit bir üniversitede okumasını sağlayacak bursu kazanması için baskı yaparken, yetenekli bir basketbol oyuncusu olan Boogie yüzünü basketbol sahalarına çevirir.

Yapım aynı zamanda yirmi bir yaşında hayata veda eden Pop Smoke'un da ilk ve son filmi olarak kayda geçmiştir.


Borrego

Yönetmen: Jesse Harris / Oyuncular: Lucy Hale, Nicholas Gonzalez, Olivia Trujillo, Jim Meskimen, Jorge A. Jimenez, Leynar Gomez, Jaime Aymerich, Cari Kabinoff, Brendan McNamee, Edward J. Bentley, Claudia Guadalupe Rosales Aguilar, Nancy Cartwright, Enrique Rosales Montoya, Maria Claudia Aguilar Zarate, David Portilla Portilla / Süre: 102 dakika
 

 

Kaliforniya, Borrego Çölü'nün harika manzarasına dalmanızı ve çöl labirentinde dolaşmanızı sağlayacak bir hayatta kalma gerilimi…


Netflix'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren Borrego adlı bu filmde; bitkileri incelemek için küçük bir çöl kasabasına taşınan genç bir botanikçi, çaresiz bir uyuşturucu kuryesi tarafından rehin alındığında hayatta kalmak için savaşır.

Genç bir botanikçi olan Elly, istilacı bir bitki türünü incelemek için küçük bir çöl kasabasına taşınır.

Ancak bu sırada çölde bir uyuşturucu kuryesinin uçak kazasına şahit olduktan sonra Elly kaçırılır ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmaya zorlanır.

Elly, yolculuk ölümcül bir hal almadan önce hayatta kalabilmek için karşısına çıkan herkesle savaşmak zorunda kalır.


Cesur Balık Sihirli Dünyada

Yönetmen: Vasiliy Rovenskiy / Oyuncular: Stephen Thomas Ochsner, Daniil Medvedev, Liza Klimova, Bruce Grant, David Grout, Jacqueline Efremova, Daniel Barnes, Timothy Sell, Daniel Barnes / Süre: 82 dakika
 

 

Dünya çapında fenomen ‘Toy Story' ve ‘Garfield' filmlerinin yazarlarının bir araya geldiği muhteşem bir animasyon…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Magic Arch adlı bu sevimli ve ışıldayan animasyon; okyanusun derinliklerindeki Balık Kasabası'nda yaşayan yunus Delfi'nin, kasabaya tehdit olan yılan balıklarına karşı mücadelesini konu ediniyor.

Çekingen ve hayalperest bir yunus olan Delfi, okyanusun derinliklerinde, balıkların tüm dileklerini kabul eden sihirli bir kemer keşfeder.

Öte yandan kemerin yerini öğrenen yılan balıkları devasa hale gelip, sakin Balık Kasabası'nı ele geçirmeyi planlar.

Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek ve güzel bir kızın kalbini kazanmak isteyen genç ve cesur Delfi'nin onları durdurmak, şehrini korumak ve hayatının aşkı Mia'yı kazanmak için uzun süredir kayıp olan babasıyla yeniden bir araya gelmesi gerekir.

Büyüleyici ve benzersiz karakterlere sahip bu animasyonda Delfi genç, hevesli, hayalperest bir yunustur, tek merakı okyanusun derinliklerindeki eski medeniyetleri keşfetmek ve eskilerden kalan "kuyrukla gizli yumruk atma" sanatını öğrenmektir.

Delphi'nin en iyi arkadaşı Zabe; koca ağızlı diye bilinir, durmadan konuşabilir ve sürekli zengin olma hayalleri kurar, üstelik tüm girişimlerinde her zaman Delphi'yi desteklemektedir.

Balık Kasabası Belediye Başkanı'nın kızı olan Mia, pembe renkli bir kız yunustur, tam bir güzellik abidesidir hem akıllı hem de romantiktir, bu genç hanım Alpha adında bir yunusla nişanlıdır ama yine de başka bir büyük aşkın hayalini kurmaktadır.

Octavian sualtı şehrinin Belediye Başkanı'dır, esnek ve deneyimli bir politikacıdır, bütün gücü uzun dokunaçları arasında tutar, zayıf noktası ise aşırı özgüvenidir.

Fener balığı Udo, Balık Kasabası'ndaki mevcut düzeni sevmeyen kurnaz ve kıskanç bir karakterdir, şehri ele geçirmek için yılan balıklarıyla iş birliği yapar.

Yunus Baba, Delfi'nin babasıdır, bir deney sırasında ortadan kaybolan bilim-yunusudur.

Yılan balıkları (mürenler) fener balığının çok da zeki olmayan yardımcılarıdır, Sihirli Kemer'den geçtikten sonra devasa ve tehlikeli hale gelirler ve Balık Kasabası'nı tehdit ederler.

Demetra Hala Delfi'nin babasının arkadaşı, bilge kaplumbağadır, bir şeyleri unutmasına rağmen, antik kentler hakkında eşsiz bir bilgiye sahiptir.

Muhteşem bitkileri ve çeşitli canlılarıyla izleyicilerine sualtı dünyasının büyüleyici ortamını yaşatacak olan 3D format seçeneğiyle sinema salonu içerisinde balıkların yüzeceği filmde hem çocuklar hem de yetişkinler bu macera ve fantastik hikâyeyi sıkılmadan izleyebilir.


Ejderham ve Ben

Yönetmen: Tomer Eshed / Oyuncular: Thomas Brodie-Sangster, Felicity Jones, Freddie Highmore, Patrick Stewart, Nonso Anozie, Meera Syal, Sanjeev Bhaskar, Alex Norton, Stephen Hogan, Alison Dowling, Peter Marinker, Eric Meyers, William Vanderpuye, Glenn Wrage, Glen McCready, Ewan Bailey, David Brooks, Jimmy Hilbbert / Süre: 91 dakika
 

 

İnsanlardan uzakta, güven içinde yaşanabilecek bir cennet arayışı…


Cornelia Funke'nin aynı adlı fantastik romanından uyarlanan ve bu hafta sinemalarda gösterime giren Dragon Rider (Firedrake the Silver Dragon: Drachenreiter) adlı bu film; genç bir ejderha olan Ateş Drake'in, yetim bir çocukla birlikte Himalayalar'a yaptığı macera dolu bir yolculuğu konu ediyor.

Ateş Drake, ormanlık bir vadide sürekli saklanmak zorunda kalan ve eski nesil ejderhalara gerçek bir ejderha olduğunu göstermek isteyen genç bir gümüş ejderhadır.

İnsanlar onun ve ailesinin en son sığınağını yok etmek üzereyken, Ateş Drake herkesin aradığı ama hiç kimsenin şimdiye dek bulamadığı, ejderhaların gizemli sığınağı olan Cennet Vadisi'ni bulmak için en yakın arkadaşı Kuzukulağı ile birlikte gizlice maceralı bir yolculuğa çıkar.

Ateş Drake ve Kuzukulağı arayışlarında, bir ejderha binicisi olduğunu iddia eden, yetim ve başıboş Ben ile karşılaşırlar.

Ben ve Ateş Drake hızla arkadaş olurken, Kuzukulağı giderek güvensizleşir ve her fırsatta yetimden kurtulmak için elinden geleni yapar.

Ancak beklenmedik durumlar nedeniyle üçlü bir araya gelmeyi öğrenmek zorunda kalır, çünkü eğer birlik olmazlarsa, bir simyacı tarafından dünyadaki her ejderhayı takip etmek ve yok etmek amacıyla yaratılan kötü, ejderha yiyen bir canavar olan Nettlebrand tarafından avlanmaları an meselesidir.

Film, "6 Süper Kahraman" ve "Örümcek Adam: Eve Dönüş" gibi filmlere imza atan ekip tarafından gerçekleştirilmiştir.


Fotoğrafçı: Pinamar'da Cinayet

Yönetmen: Alejandro Hartmann / Oyuncular: José Luis Cabezas, Domingo Cavallo, Cristina Fernández de Kirchner, Eduardo Duhalde, Diego Maradona, Carlos Saúl Menem, Guy Richardson, Gregorio Ríos, Alfredo Yabrán / Süre: 106 dakika
 

 

Arjantin'i derinden sarsan, siyasi ve finansal bir komployu da ortaya çıkaran bir vaka…


Netflix'in Arjantin Yapımı Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde gösterime giren The Photographer: Murder in Pinamar (El Fotografo y el Cartero: El Crimen de Cabezas) adlı bu film; foto muhabiri José Luis Cabezas cinayetini ele alıyor.

Her sokakta bir politikacı ve bir iş adamı olduğu için farkedilmeden birini kaçırıp Pinamar dışına çıkarmak imkânsız olsa da 1997 yazında, foto muhabiri José Luis Cabezas cinayeti Arjantin'de şaşkınlığa yol açar.

Çünkü arabası tamamen yanmıştı ve demokrasi döneminde böylesi bir suç işlenmesi tek kelimeyle şok ediciydi.

Fotoğrafçının kelepçelendiği ve başından vurularak öldürüldüğü tespit edildikten sonra gizemlerle dolu bu olayın soruşturması, ülkenin siyasetine ve ekonomisine yön veren seçkin kişilerin de aralarında bulunduğu bir organize suç örgütünü açığa çıkardı.

1990'lı yılların en önemli iş adamı Alfredo Yabrán ile ilgili her şey sırlarla doluydu, bilinen tek bir fotoğrafının bile olmadığı bu iş adamının bir mafyanın başında olduğu söyleniyordu.

"Fotoğraf çektirmek kafama kurşun yemekle aynı şey" diyen biri günün birinde José Luis Cabezas'ın kadrajına girince Cabezas'ın herkesin aradığı etkileyici bir fotoğrafa imza atmasının bedelini hayatıyla ödediği düşünülüyordu.

Dr. Alfonsin ise bu ölümün Duhalde'nin zan altında kalması için gerçekleştirildiğini iddia ediyordu.

İnasnların Buenos Aires polisi ya da Alfredo Yabrán'ın bu işin içinde olduğunu düşündüğü davanın sonuçları ise hem fail hem de tüm ülke açısından neredeyse suçun kendisi kadar dramatik bir etki yarattı.


Hayvan

Yönetmen: Bülent Terzioğlu, Atilla Barışer / Oyuncular: Bedirhan Barışer, Selçuk Kılıç, Mehmet Ulay, Anta Toros, Engin Kahya, Mehmet Sait Aydın / Süre: 110 dakika
 

 

Boks sporuna sarılarak kendini var eden ergen bir gencin hikayesi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Hayvan adlı biyografik dram; zorlu giden hayatında boks ile kendine nefes alabileceği bir alan yaratan bir gencin hikâyesini anlatıyor.

Barış, olumsuzluklar içerisinde dünyaya gelmiş ve büyümüş bir çocuktur.

Sorunlu babasının baskısı altında anne sevgisinden yoksun büyüyen Barış yıllar sonra, yabancı bir kadının sevgisi ve bir spor adamının desteğiyle içinde doğduğu karanlık kuyudan çıkmak için milli duygularından güç alarak hayallerini gerçekleştirmek için mücadele içine girer.

Ancak hayatı ne kadar zor olursa olsun, Barış'ın hayallerinin peşinden koşması, azmi ve sabrı yaşamındaki tüm olumsuzlukları tamir etmeye yeter.


Her Biri Ölene Dek

Yönetmen: Christian Sesma / Oyuncular: Paul Sloan, Jake Weber, Taryn Manning, Richard Dreyfuss, Michael Madsen, Mike Hatton, Mary Christina Brown, Claire Kniaz, Hudson Garland, Brian Hayes Currie, Nick Vallelonga, Viktoriya Dov, Dante Walker, Patrick Evans, Doug Welmas / Süre: 82 dakika
 

 

Aksiyon filmlerine imza atan, türün içine gerilim ve kaçıp kovalamacayı da başarıyla dahil eden yönetmen Christian Sesma'dan yeni bir heyecan dalgası…


beIN CONNECT'in Aksiyon Filmleri kategorisinde gösterime giren Every Last One of Them adlı bu filmde; eski asker Jaclk, kayıp kızını bulmaya çalışırken, çok büyük bir yolsuzluğu ortaya çıkarır.

Eski Black Ops askeri Jake Hunter, kayıp kızını bulmak için her şeyi yapmaya hazırdır.

Çaresizlik içinde olan Jake, kızının ortadan kaybolmasıyla ilgli gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışırken, sorumluları adalete teslim etmek için acımasız bir intikam arayışına girer.

Ancak onun bu intikam arayışı, su hakları konusunda Çin Mahallesi'nin raydan çıkmış büyük bir kapitalizm anlaşmasını içeren daha büyük bir komployu ortaya çıkarır.


Jujutsu Kaisen 0: The Movie

Yönetmen: Seong-Hu Park / Oyuncular: Chinatsu Akasaki, Aya Endô, Kana Hanazawa, Show Hayami, Yu Hayashi, Satoshi Hino, Marina Inoue, Shizuka Itô, Mitsuo Iwata, Subaru Kimura, Mikako Komatsu, Rie Kugimiya, Takaya Kuroda, Risae Matsuda, Satsumi Matsuda, Yoshitsugu Matsuoka, Shin'ichirô Miki, Kotono Mitsuishi, Yûichi Nakamura, Megumi Ogata, Takahiro Sakurai, Tomokazu Seki, Sora Tokui, Kenjirô Tsuda, Koki Uchiyama, Kôichi Yamadera, Bill Butts, Junya Enoki, Lex Lang, Landon McDonald, Kayleigh McKee, Matthew David Rudd, Tara Sands, Bmcabana Sf / Süre: 105 dakika
 

 

Manga serisinin hayranlarının kaçırmaması gereken, Jujutsu Kaisen dünyasına girmek isteyenler için mükemmel bir başlangıç…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz yapımlardan, Jujutsu Kaisen isimli manga serisinden uyarlanan aynı isimli anime dizinin sinema filmi Gekijouban Jujutsu Kaisen 0; oldukça kudretli Lanetli Ruh'un kontrolünü eline geçiren genç Yuta Okkotsu'nun hikâyesini anlatıyor.

Yuta Okkotsu, son derece güçlü bir Lanetli Ruh'un kontrolünü ele geçiren ve gücünü kontrol etmesine ve ona göz kulak olmasına yardımcı olmak için Jujutsu Büyücüleri tarafından Tokyo Prefectural Jujutsu Lisesi'ne kaydolan bir lise öğrencisidir.

Yuuta Okkotsu, çocukluk arkadaşı Rika bir trafik kazasında öldüğünden beri, hayaleti onunla birlikte kalmıştır.

Ama ruhu, Yuuta'nın bir zamanlar tanıdığı tatlı kız gibi değil, onu şiddetle koruyan korkunç ve güçlü bir varlık olarak görünmektedir.

Rika'nın şiddet içeren davranışlarını kontrol edemeyen Yuuta, acımasız intikamının ardından dökülen kanı durdurmakta çaresizdir.

Sonuç olarak, Yuuta, Rika gibi güçlerle savaşmak için eğitilmiş dünyanın gizli koruyucuları olan "Jujutsu" büyücüler tarafından yakalandığında, başka kimsenin zarar görmemesi için tamamen izole edilir.

Yine de tutsağı usta büyücü Satoru Gojou'nun onun için farklı planları vardır: Jujutsu Lisesi'ne girecek ve insanlara yardım etmek için Rika'yı kontrol etmeyi öğrenecektir.

Şimdi bu okulda birinci sınıf olan Yuuta, Jujutsu sanatlarını öğrenmeye ve kötü niyetli varlıklarla savaşmaya başlar ama bu süre içinde de Jujutsu dünyasının tehlikelerinin kötü ruhlarınkinden çok daha fazla olduğunu anlar.


Koridor

Yönetmen: Erkan Tahhuşoğlu / Oyuncular: Emel Göksu, Ayşe Demirel, Elif Ürse, Fuat Yılmaz, Elmas Mazmanoğlu / Süre: 74 dakika
 

 

Yaşlılığa ve yalnızlığa mahkûm iki kız kardeşin melankolik hikayesi…


MUBI'deki ön gösteriminden sonra Sinema TV'nin Yerli Filmler kuşağına eklenen ve ilk kez televizyon ekranlarında gösterime gien Koridor adlı bu film; bir evden ibaret küçücük dünyalarında habire didişen ama yaşlılığa ve yalnızlığa da birlikte direnen iki kız kardeş arasındaki bağı anlatıyor.

Yalnızlığa savrulmuş ne birbirleriyle ne de dış dünyayla sağlıklı ilişki kurabilen, sonuçta çaresizliğin, kötücüllüğün içine düşmüş ama bu kötücüllükleriyle kendilerinden, birbirlerinden başka kimseye zarar veremeyen iki kız kardeş zıt karakterlerine rağmen birlikte yaşamak durumundadır.

Hayatla, geçmişle, anneyle, babayla girişilmiş ama bitirilemeyen, hiçbir zaman da bitirilemeyecek hesaplaşmaların anlatıldığı ironik bir drama.

Tek bir mekânda güçlü bir atmosfer yaratan bu filmde farklı karakterlere sahip kardeşler, ufak çekişmelerle, bitmeyen hesaplaşmalarla birbirlerini hırpalarken, bir yandan da dünyanın geri kalanından izole, kendilerine ait bir alem yaratıyor.

Erkan Tahhuşoğlu hem yazıp hem de yönettiği filmde, kardeşlik olgusunu irdelerken, ölümün nefesini ensesinde hisseden iki kadının yaşlılığa ve yalnızlığa karşı birlikte direnişini resmediyor.

Usta oyuncular, Emel Göksu ve Ayşe Demirel'in performanslarının yardımıyla, bu melankolik öykü, en yakınımızdakilere bazen ne derece zalim olabildiğimizi, en çok onların canını acıtabildiğimizi hatırlatıyor.


Korku Takvimi

Yönetmen: Yunus Şevik / Oyuncular: Melisa Seda, Zafer Kora, Rümeysa Sarıarslan, Erdal Ayna, Nevin Efe, Nihat Yılmaz, Muharrem Fındıcak, Oktay Uncu / Süre: 100 dakika
 

 

Amerka'dan dört ödülle dönen ve içinden Cin geçmeyen farklı bir korku filmi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Korku Takvimi; arzuladığı başrole kavuşan Hülya'nın, hayaline ulaştığını sanarken kendisini gerçekle kâbusun sınırlarının kaybolduğu bir dizi esrarengiz olaylar içerisinde bulmasını konu ediniyor.

Kimsesiz büyüyen Hülya'nın en büyük hayali ünlü bir oyuncu olmaktır ve bir gün beklediği başrol teklifi gelir, fakat bilmiyordur ki o başrolü oynamayacak, hayat onunla acımasız bir şekilde oynayacaktır.

Yakın arkadaşı Ebru ve rol arkadaşı Tahir ile film setine giderken karşılaştıkları talihsiz kazayla başlayan serüven, aslında en masum olay olacaktır.

Çekimlerin başladığı, hayallerine ulaştığı günün gecesi bilmediği ve anlam veremediği olaylarla karşılaşır.

Kabuslarındaki adam gerçekte kimdir? Ölmüş olan ailesi Hülya'dan ne ister? Ve cevabını bilmediği birçok soruyu çözmeye çalışırken kendisini kördüğümün ortasında bulacaktır.

Kabus ve halüsinasyonlarla gerçekler arasındaki sınırlar zorlanacak, olaylar esrarengiz bir hal alacaktır.

Kabullenmediği gerçeklerle yüzleşen Hülya'nın artık tek hayali başrol olmak değil, içine düştüğü karmaşık labirentten kurtulmaktır.


Kusursuz Uyum

Yönetmen: Stuart McDonald / Oyuncular: Victoria Justice, Adam Demos, Luca Asta Sardelis, Samantha Cain, Craig Horner, Antonio Alvarez, Lucy Durack, Emily Havea, Natalie Abbott, Jayden Popik, Alex Neal, Callan Knight, Nicholas Brown, Charles Allen, Veronica Neave, Liam Olsen, Joel Spreadborough, Annaliese McGuire, Kerri Simpson, Emma Randall, Tracie Filmer, Paisley Harrington, Alana Andrews, Richard Macgregor, Robert Allan, Brett Murphy, Britt Goodwin, Shovon Jaman, Murran Kain, Emma Kate Lawrence, Islam Moawad, Isaac Priest, Samantha Tolj, Korey Williams, Daniel Wright / Süre: 101 dakika
 

 

Çiftlik hayatı zordur ama bir o kadar da sürprizlerle doludur…


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren A Perfect Pairing adlı bu filmde; Los Angeleslı hırslı bir şarap şirketi yöneticisi önemli bir müşteriyi kazanmak ve onlarla anlaşmak için Avustralya'daki bir çiftlikte çalışmayı kabul eder ve orada özgür ruhlu bir adama âşık olur.

Los Angeles'da yaşayan ve bir şarap şirketinde satış yöneticiliği yapan hırslı Lola, kendi şarap distribütörlüğü şirketini kurmak için işinden ayrılır.

Ardından ilk potansiyel müşterisi olan bir şarap firmasını kendisiyle iş yapmaya ikna etme umuduyla Avustralya kırsalına gitmek için heyecanla bir uçak bileti alır.

Ne yazık ki şarap firmasının sahibi olan Vaughn ailesi, deneyimsiz bir şirketle çalışmak istememektedir.

Kendisini kanıtlamaya kararlı olan Lola, Vaughn ailesinin koyun çiftliğinde çalışmaya gönüllü olur.

Lola ilk başta çitleri onarmak ve koyunları gütmek gibi zorlu işlerin üstesinden gelebilecek gibi görünmese de çiftliğin çekici yöneticisi Max ona işi öğretmeyi kabul eder.

Bu süreçte arkadaşlık kuran ikili birbirleriyle yakınlaşmaya başladıkça Lola, Avustralya'nın, içindeki girişimci ruhu ortaya çıkarmakla kalmayıp Max'le yeni bir aşka yelken açmasına da vesile olacağını fark eder.

Ancak Max'in sırları, Lola'nın bu aşktan umduğunu almasının önünde engel olabilir.


Liseye Dönüş

Yönetmen: Alex Hardcastle / Oyuncular: Rebel Wilson, Angourie Rice, Mary Holland, Molly Brown, Sam Richardson, Zaire Adams, Zoe Chao, Ana Yi Puig, Justin Hartley, Tyler Barnhardt, Jade Bender, Chris Parnell, Avantika, Joshua Colley, Jeremy Ray Taylor, Michael Cimino, Brandon Scott Jones, Tiffany Denise Hobbs, Lauren Halperin, Alicia Silverstone, Lucy Taylor, Merrick McCartha, Ruby Frankel, Steve Aoki, John Crow, Mimi Gould, Vance Kanell, Joel Ray Ishman, Vee Bhakta, Leonard R. Butler, James Millar, Darrell Snedeger, Alyssa Mae Clark, Sophie Pittman, Jerome Beazer, Jordan Bobo, Grayson Brooks, Ryan Austin Bryant, Jordan Burgess, Molly Cravens, Natalie Ruth Davis, Chance Dollard, Lyle Epps, Soniliz Espina, Earrien Freeman, John Gettier, Naomi Glatzer, Alex D. Jennings, Maurice T Johnson, Sarah Anne Kauffman, Jamie Michelle Kelley, Tyler Kline, Jul Kohler, Daphne Matthews, Amelia McArthur, Taylor McManus, Danilo Mejia, Joseph B Morman, Kerstyn Murray, Darll Orlando, Kimi Price Queguiner, Isabelle Ramer, Livisha Renee, Sage Shirley, Tyriq Withers / Süre: 111 dakika
 

 

Herkes hayatına normal bir şekilde devam ederken, siz bir an önce her şeyi ileri sarmak durumunda kalsaydınız ne olurdu?..


Netflix'in Komediler kategorisinde gösterime giren Senior Year adlı bu filmde; ters giden bir amigo gösterisi yüzünden yirmi yıl komada kalan Stephanie otuz yedi yaşında bir anda komadan uyanır.

Beden yaşı her ne kadar otuz yedi olsa da ruhen ve zihnen kendini hala on yedi yaşında hisseden Steph okula geri dönmeye, son sınıfı bitirmeye ve lise mezuniyet balosunun kraliçesi olma hayalini gerçekleştirmeye kararlıdır.

Çünkü lisedeyken mükemmel bir hayatı olan Stephanie amigo kaptanıydı, seksi ve çekici bir sevgilisi vardı ve geriye bir tek balo kraliçesi olmak kalmıştı.

Bu hayalini gerçekleştiremediği için yirmi yıl boyunca eski hayatına takılıp kalan Steph eğer bunu yapılması gerekenler listesinden çıkaramazsa hayatının bir sonraki bölümüne geçemeyeceğinden korkmaktadır.


Mefruh: Vahşeti Cin

Yönetmen: İlker Tunçay / Oyuncular: Gökçen Derbeder, Berk Güldoğan, Yavuz Gümrükçü, Zülfü Hamit Altın, Enes Alet Zekai Yılmaztürk / Süre: 71 dakika
 

 

Bundan daha kötüsü olamaz diyeceğiniz bir korku filmi denemesi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz Mefruh: Vahşeti Cin adlı bu film; 1977 yılında birtakım paranormal olayların yaşandığı bir köye çekim için giden grubun başından geçenleri anlatıyor.

Kurdukları yeni medya kanallı için araştırma ve paranormal videolar çeken bir ekip, 1977 yılında yaşanan bir dizi paranormal olaylar ve vahşet olaylarının olduğu eski Rum köyü olan Yorgolar Köyü'ne gitmeye karar verir.

Ancak köye vardıklarında daha önce hiç karşılaşmadıkları sıra dışı ve paranormal olayların içerisinde kalırlar.


Shattered

Yönetmen: Luis Prieto / Oyuncular: Cameron Monaghan, Sasha Luss, Ridely Asha Bateman, Lilly Krug, John Malkovich, Ash Santos, James C. Burns, Dat Phan, Frank Grillo, David Madison, J.M. Logan, Matt Falletta, David Madison, Dat Phan, Leandra Hill, David Yusel Madison / Süre: 92 dakika
 

 

Bir kez izleyin ama çok fazla bir şey beklemeyin…


SinemaTV'nin Gala Gecesi İlk Gösterimler kategorisinde televizyon ekranlarında ilk kez gösterime giren Shattered adlı bu aksiyon türündeki filmde; yalnız yaşayan teknoloji milyoneri Chris, çekici bir kadın olan Sky ile karılaştığında aralarında bir kıvılcım oluşur.

Chris yaralandığında Sky, hemen onun hemşireliğini üstlenir.

Ancak Sky'ın tuhaf davranışlarından rahatsız olmaya başlayan Chris, Sky'ın oda arkadaşının ölü bulunmasıyla ondan şüphelenmeye başlar.


Siber Cehennem: Bir İnternet Kâbusu

Yönetmen: Jin-sung Choi / Oyuncular: Chang Eun-jo, Moon Hyung-wook, Cho Ju-bin, Kim Wan, Oh Yeon-seo / Süre: 105 dakika
 

 

Aralarında reşit olmayanların da olduğu onlarca kurbanın tehditle çekilen porno görüntüleri…


Bu belgesel filmde yönetmen Choi Jin-seong, cinsel istismarın yatağı hâline gelen çevrimiçi bir suç ağı olan "N'inci Oda"nın peşine düşen iki üniversiteli kızın, bir grup gazetecinin ve siber suçlardan sorumlu polis memurlarının öyküsünü anlatıyor.

Netflix'in Kore Yapımı Gerçek Suç Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Cyber Hell: Exposing an Internet Horror adlı bu filmde; anonim ve istismarcılara imkân veren bir çevrimiçi sohbet odaları ağı, cinsel suçların yatağı hâline gelir.

Ağın operatörlerini yakalamak ise cesaret ve azim ister.

Röportajlardan, arşiv görüntülerinden, animasyon ve canlandırmalardan yararlanan film, kadınların ve küçük kızların Telegram sohbet odalarına nasıl müstehcen görüntülerini yüklemeye zorlandığını gözler önüne seriyor.

Elebaşlarının bu sohbet odaları için binlerce kullanıcıdan erişim karşılığında kripto para birimleriyle nasıl ücret topladığı da mercek altına alınıyor.

Bu, tüm bölgenin dikkatini üzerine çeken en yıkıcı dijital suçlardan birinin, bu suçun gelişmesine olanak sağlayan dijital anonimlik çağının ve bu şebekenin çökertilmesi için bildiklerini anlatan kurbanların hikâyesi.


Süper Yetenek 2

Yönetmen: Mark Baldo / Oyuncular: Michael Adamthwaite, Ashleigh Ball, Kathleen Barr, Brian Dobson, Brian Drummond, Andrew Francis, Graham Hamilton, James Higuchi, Donny Lucas, Richard Newman, Sabrina Pitre, Jason Simpson, Cathy Weseluck / Süre: 87 dakika
 

 

Ahlaki bir ikilimde bırakan şöhretin bedeli…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Rock Dog 2: Rock Around the Park adlı bu animasyon; Bodi ve arkadaşlarının yeni serüvenini konu ediniyor.

Artık Bodi ve grubu Gerçek Mavi yerel olarak ünlü olmuştur ve hatta sadık hayranları bile vardır!

Müzik patronu Lang, pop yıldızı Lil'Foxy ile turne yapma fırsatı verdiğinde Bodi ve arkadaşları ünlü olmanın bir bedeli olduğunu ve ancak kendi özüne sadık kalarak rock'n roll gücünü ortaya çıkaracağını öğrenirler.


Ted Bundy: Amerikan Psikopat

Yönetmen: Daniel Farrands / Oyuncular: Chad Michael Murray, Holland Roden, Jake Hays, Lin Shaye, Greer Grammer, Olivia DeLaurentis, Julianne Collins, Gianna Adams, Dashiell Connery, Anthony De Longis, Sky Liam Patterson, Gabrielle Haugh, Asante Jones, Diane Franklin, Jo Beth Locklear, Alice Prime, Leslie Stratton, Marietta Melrose, Alexandra Scott, McKenna Alvizo, Fivel Stewart, David Hill, Rosemberg Salgado, Christian Lopez, Jason Caceres, Duke Jones, Jeremie Fiore, Steven P. Nemphos, Dan Olson, Jeff Morgan, Robert Hernandez, Troy Dillinger, Luke Matheis, Jeffrey Newell, Scott Lea, William ‘Will' Daubert, Jose Rosete, Rebecca Louise, Chelsea Brea, Emily Coupe, William Costello, Miguel Marvin, Justin Meier, Byron Garcia, AprilAnn Dais, Gregory Gonzalez, Alfred Gabidullin, Robert Hepburn, Vivian Tse, Katie Tripp, Zoë Kasch, Scarlet Carles, Aly Rae Santos-Tanner / Süre: 110 dakika
 

 

Amerika'nın en kötü şöhretli seri katili Ted Bundy'nin peşinde…


Netflix'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren Ted Bundy: American Psycho (American Boogeyman) adlı bu filmde; korkusuz bir polis ve FBI profil uzmanı, sıradan ama karanlık bir şekilde çekici Ted Bundy'yi adalete teslim etmek için kötü şöhretli bir insan avı başlatır.

Bu hikâye Ted Bundy hakkındaki tüm gerçekleri çarpıtıyor ve olay örgüsüne hiç olmamış şeyler ekliyor.

Bu yüzden eğer bunu izleyecekseniz, bunun çoğunlukla kurgusal bir yorum olduğunu bilmenizde fayda var.


Tepki

Yönetmen: Keith Thomas / Oyuncular: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon, Michael Greyeyes, Gloria Reuben, Kurtwood Smith, John Beasley, Tina Jung, Hannan Younis, Gavin Maciver-Wright, Jeremy Ferdman, Jamillah Ross, Morrissa Nicole, Sheila Boyd, Darrin Maharaj, Danny Waugh, Lanette Ware, Hunter Smalley, Isaac Murray, Nicholas Vilord, Vas Saranga, Shane Marriott, Moses Nyarko, Claire Armstrong, Neven Pajkic, David Sheridan, Miranda Millar, Xavier Lopez, Darryl Scheelar, Zion Forrest Lee, Patrick Kerton, A. Ross De St. Croix, Phi Huynh, Shannon McDonough / Süre: 94 dakika
 

 

Öngörülemeyen duygulara sahip küçük bir kızın öfke nöbetleri…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz, Stephen King'in aynı isimli romanından uyarlanan Firestarter adlı bu film; sıra dışı pirokinezi güçlerine sahip bir kızın, kendisini ve ailesini, kendisini ele geçirip kontrol etmek isteyen kötü güçlere karşı korumak için verdiği savaşı konu ediniyor.

Ebeveynleri Andy ile Vicky, kızları Charlie'yi, ateş yaratma yeteneğini kitle imha silahına dönüştürmek isteyen karanlık bir federal bürodan saklamak için firardadır.

Andy, Charlie'ye öfkeyle veya acıyla tetiklenen gücünü nasıl yatıştıracağını öğretmiştir.

Ancak Charlie on bir yaşına girdiğinde gücünü kontrol etmek zorlaşır, bir olay, ailenin yerini ortaya çıkarınca, Charlie'yi ele geçirmek üzere gizemli bir ajan görevlendirilir.

Charlie'nin ise başka planları vardır.


Toskana

Yönetmen: Mehdi Avaz / Oyuncular: Cristiana Dell'Anna, Brian Flaccus, Lærke Winther, Thue Ersted Rasmussen, Anders Matthesen, Ghita Nørby, Michael Sorich, Sebastian Jessen, Nancy Linari, Erin Coker, Andrea Bosca, Bill Rogers, Ari Alexander, Christopher, Karoline Brygmann, Sarah Juel Werner, Christoffer Jindyl, Pino Ammendola, Kaiser Houborg, Karla Avaz, Elva Garcia Seidler, Vincent Nørby Avaz, Renzo Del Lungo, Sergio Pantani, Esther Hansen, Luna Sauer Christensen, Willam Sauer Christensen, Elias Theo Avaz / Süre: 90 dakika
 

 

Kimse özel değildir ama herkes doğru gözlerin bakışı altında özel görünebilir…


Sıra dışı insanların bile mutlu olmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken ve Netflix'in Danimaka Yapımı Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren Toscana adlı bu filmde; Danimarkalı bir şef, babasından kalan mirası satmak için Toskana'ya gider.

Burada tanıştığı bir kadın, hayata ve aşka bakışını kökten değiştirmesi için ona ilham verir.


Vortex

Yönetmen: Gaspar Noé / Oyuncular: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret, Vuk Brankovic, Kamel Benchemekh, Charles Morillon, Frank Villeneuve, Corinne Bruand, Joël Clabaul, Philippe Rouyer, Jean-Pierre Bouyxou, Eric Fourneuf, Nicolas Hirgair, Nathalie Roubaud, Sylvain Rottee, Masoud Tosifyan, Laurent Aknin, Stéphane Derdérian, Françoise Hardy, Jean-Baptiste Thoret / Süre: 142 dakika
 

 

Yaşlılık ve bunamadan muzdarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine dokunaklı bir bakış…


Gaspar Noé'nin önceki filmleri gibi prömiyerini yine Cannes'da yapan ve kısa bir süre önce sinemalarda gösterime giren Vortex adlı bu film hayata, yönetmenin kendi ölümlülüğü üzerine de düşündüğü son derece kişisel bir pencereden bakıyor.

"Hayat, yakında unutulacak kısa bir partidir!.." diyen Gaspar Noé kıl payı ölümden döndüğü bir beyin kanaması atlatıp pandemide de Kovid'e yakalanmasının ardından gerçekleştirdiği bu projede, "her yaşam formunun kendi tünelinde yaşadığını" anlatmak üzere neredeyse baştan sona, bölünmüş ekran tekniği kullanır; filmdeki iki kameradan birinin arkasında bizzat kendisi yer alır.

Gerilim-korku türünün ustalarından Dario Argento'nun başrolünü paylaştığı film, yaşlılık ve bunamadan mustarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine odaklanır.

Gaspar Noé bu filmini "yüreklerini yitirmeden önce akıllarını yitiren tüm insanlara" adamıştır.


Yol Ayrımı

Yönetmen: Catherine Corsini / Oyuncular: Valeria Bruni Tedeschi, Marina Foïs, Pio Marmaï, Aïssatou Diallo Sagna, Jean-Louis Coulloc'h, Camille Sansterre, Marin Laurens, Caroline Estremo, Ferdinand Perez, Clément Cholet, Ramzi Choukair, Norman Lasker, Chamaïl Kahaloun, Cécile Boncourt, Yannik Landrein, Djanis Bouzyani, Françoise Remont, Louis Cristiani, Amanda Carvajal Alegria, Valérie Navello, Robin Cot, Anna Rastoin, Dalia Naous, Haini Wang, Bruno Barbato, Thibault Roux, Elsa Tournu, Julie Popoff, Grégoire Leredde, Caroline Dézé, Emmanuel Masméjean, Frédérique Romdhane, Nicolas Benoist, Fanny Guidecoq, Marie Carmantrant, Jeremy Lewin, Andrew Isar, Marion Brévault, Samba Touré, Brekou Loba Raoul, My Nguyet Simard, Thibault Fraisse, Christelle Borton, Fatah Boudia, Raphaël Mondon, Yoann Malbourough, Rafik Masmoudi, Bernard Tiélès, Mathieu Barbos, Harrys Boutamba, Robin Garson, Bruno Forget, Ethan Owona, Jordan Owona, Ryan Owona, Philippe Bentayou, Samia-Sabrine Bitta, Zouina Bitta, Nathanaël Benabou, Santa Torré / Süre: 98 dakika
 

 

Catherine Corsini, Fransız sinemasının en popüler oyuncularını bir araya getiren yeni filminde Fransa toplumunun kutuplaşmasını ele alan hareketli bir komedi dramla beyazperdeye dönüyor…


MUBI'nin Yeni Bir Bakışla Kadın Yönetmenler kategorisinde gösterime giren The Divide (La Fracture) adlı bu filmde; Fransa'yı sarsan Sarı Yelekliler'in gösterileri sırasında Paris'te hayat durmuştur.

Bu sırada ayrılmanın eşiğindeki iki sevgili, Raf ile Julie hastanenin acil servisindedir.

Serviste yoğunluk git gide artarken yanlarına yaralı ve öfkeli gösterici Yann getirilir.

Dışarıda gerginlik içeride karmaşa artınca hastane kapılarını kapatmak zorunda kalınca mahsur kaldıkları acil serviste Raf, Julie ve Yann'ı uzun bir gece beklemektedir.

İlişkilerdeki kırgınlıkları ve toplumsal huzursuzluğu karşı karşıya getiren bu hırçın komedide bir acil servis odası, Fransız toplumunun mikrokozmosuna dönüşüyor.

Modern hastalıkları keskin bir üslupla teşhis eden film, kişisel ve siyasi hoşnutsuzluğu ustalıkla birbirine harmanlıyor.


Zehirli Tohumlar: Ölüm Yolu

Yönetmen: Burhan Keskin / Oyuncular: Züleyha Hamza, Esra İşgüzar, Naz Mila, Selahattin Taşdöğen, Erhan Ufak, Aydan Çakır / Süre: 78 dakika
 

 

Unutma, şeytanlar insanın kan damarlarında gezer…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğini filmlerden biri olan Zehirli Tohumlar: Ölüm Yolu; bir grup insandan intikam almaya çalışan bir cinin hikâyesini anlatıyor.

Filmde her şey bir kaza ile başlar; Volkan sarhoş iken bir kadına sarkıntılık eder ve kadın ondan kaçarken Erdal ve Aleyna'nın kullandığı araç kadına çarpar.

Çarptıkları bu kadın ve gelişen olaylar zehirli tohumların ilk ekimi olur.

Sarhoşken kaza geçiren ve korkuya kapılan Erdal ve Aleyna, arkadaşları Volkan ve Cansu ile birlikte kaçmaya karar verirler.

Yolda aracı bozulan Naz ile karşılaşan bir grup, genç kadını da yanlarına alır.

Kaçarak her şeyi arkalarında bıraktıklarını düşünen grubun hesaba katmadığı şey, kazada ölen kadının kocasının Ervah adında bir cin olduğudur.

Ervah, kazaya neden olanların aklına girerek onları yönlendirir ve kendi evine gelmelerini sağlar.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Fanteziler (Les fantasmes / Fantasies, 2021)
  • Hollywoodlu Türk (Hollywoodtürke, 2019)
  • Ruhgezer (Spiritwalker, 2020)
  • Seni Bulmak (Finding You, 2020)
  • Spirit: Özgür Ruh (Spirit Untamed, 2021)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Afrika Kraliçesi (The African Queen, 1951)
  • Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011)
  • Çılgın Aşk (Amour Fou, 2014)
  • Dünyanın En Kötü İnsanı (Verdens Verste Menneske / The Worst Person in the World, 2021)
  • Hudutların Kanunu (1966)
  • Lantana (2001)
  • Umudun Tarifi (An / Sweet Bean, 2015)
  • Yasaklı Oda (The Forbidden Room, 2015)

Netflix

190'dan fazla ülkede 221 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • Afrika'dan Daha Büyük (Bigger Than Africa, 2018)
  • Alışveriş Merkezinde Terör (Terror at the Mall, 2014)
  • Ammonite (2020)
  • Barbie: Casus Timi (Barbie: Spy Squad, 2016)
  • Bira Terapiden Daha Ucuzdur (Beer Is Cheaper Than Therapy, 2011)
  • Bizi Çekmeyi Bırak (Stop Filming Us, 2020)
  • Bu Arada Dünya'da (Samtidigt på Jorden / Meanwhile On Earth, 2020)
  • Cadı Ağacının Laneti (Curse of the Witching Tree, 2015)
  • Çılgın Aşıklar (Wild Mountain Thyme, 2020)
  • Halep'in Çiçeği (Fleur d'Alep / The Flower of Aleppo, 2016)
  • Halkın Hizmetkarı 2 (Sluha narodu 2 / Servant of the People, 2016)
  • Helal Aşk (Halal Love  "and Sex", 2015)
  • Kaos Yürüyüşü (Chaos Walking, 2021)
  • Kolay Dersler (Könnyü leckék / Easy Lessons, 2018)
  • Korsan Avı (Pirate Hunting, 2009)
  • Kötü Adamlar (Bad Hombres, 2020)
  • Laia (2016)
  • Mevlana (Mawlana: The Preacher, 2016)
  • Nefretim Olmayacaksın (You Will Not Have My Hate, 2016)
  • Ölümden Daha Kötü Utanç (Elli Ekhtasho Mato / Shame Worse Than Death, 2016)
  • Pedofil Avcısı (The Paedophile Hunter, 2014)
  • Show Dancer (2020)
  • Sihirli Şehir (City of Ember, 2008)
  • Själö - Ruhlar Adası (Själö - Island of Souls, 2020)
  • Suçlama Oyunu (Blame Game, 2018)
  • Tully (2018)
  • Yanlış Anlaşılma (Misunderstanding / Soue Tafahom, 2015)
  • Yansımalar (Reflections, 2016)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Annemin Yarası (2016)
  • Binici (The Rider, 2017)
  • Bugün Aslında Dündü (Groundhog Day, 1993)
  • Çingene Kraliçe (Gipsy Queen, 2019)
  • İyi Bir Eş Olmanın Yolları (La bonne épouse / How to Be a Good Wife, 2020)
  • Kral Şakir Korsanlar Diyarı (2019)
  • Ophelia (2018)
  • Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında (At Eternity's Gate, 2018)
  • Yeniden Ben (Complete Unknown, 2016)

SPI International

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Anthony Hopkins, Nicole Kidman ve Antonio Banderas gibi dünya yıldızları, birbirinden sürükleyici beş filmle FilmBox Extra ekranlarında yer alıyor.

Heyecan dozunu ve film izleme keyfini sürekli yukarıya çeken üçü gerilim, ikisi aksiyon türündeki bu filmler şöyle:

  • İnsan Lekesi (The Human Stain, 2003)
  • İntikam Meleği (Peppermint, 2018)
  • Kara Altın (Black Gold, 2011)
  • Karanlık Yolculuk (Donnie Darko, 2001)
  • Ölümcül Takip (Blitz, 2011)

Aksiyon filmlerini, kesintisiz ve HD kalitesinde FilmBox Extra ekranlarında izlemek isteyen sinema severler, kanala VodafoneTV 16. Kanal ve Türksat KabloTV 337. Kanal üzerinden ulaşabiliyor.

Ayrıca SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, 7. Sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsanevi isimleri ve kült yapımları ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.

İtalyan sinemasının altın çağı olarak da bilinen, İkinci Dünya Savaşı sonrası toplumsal dinamiklerden beslenen neo-realizmin (yeni gerçekçilik / neorealismo) akımının yaratıcısı Roberto Rossellini'nin üç, fantastik öğeleri ve barok imajları dünyanın gerçekliğiyle buluşturan sinematografisiyle unutulmaz sinema ustaları arasına giren Federico Fellini'nin iki muhteşem filmi FilmBox Arthouse ekranlarında izleyicilerini bekliyor.

Dünya sinemasının unutulmazları arasında yer alan bu filmler ise şöyle:

  • Almanya, Sıfır Yılı (Germania, anno zero / Germany, Year Zero, 1948)
  • İtalya'ya Yolculuk (Viaggio in Italia / Journey to Italy, 1954)
  • Kalpazanlar Çetesi (Il Bidone, 1955)
  • Roma, Açık Şehir (Roma, città aperta / Rome, Open City, 1945)
  • Tatlı Hayat (La Dolce Vita, 1960)

Filmbox Arthouse yayınlarına, seçkin TV platformları KabloTV Kanal 344 ve Vodafone TV Kanal 56 üzerinden ulaşılabiliyor.

SPI International, Filmbox Extra ve FilmBox ArtHouse'un yanı sıra Türkiye'de yayın yapan diğer kanallarıyla da kaliteli yapımlar sunuyor.

SPI International bünyesinde, ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan keyifli filmlerin adresi FilmBox, popüler TV dizileri, gişe rekorları kıran Hollywood filmleri, yılların eskitemediği klasikler ve gibi farklı türlerde içerik sunuyor.

SPI International kanalları arasında, canlı karşılaşma heyecanı da sunan dövüş sporu kanalı FightBox, ödüllü belgeseller sunan DocuBox, dünyanın ilk HD moda kanalı olan FashionBox yer alıyor.

FilmBox içeriklerine ayrıca www.filmbox.com web sitesi ve FilmBox+ uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • 400 Darbe (Les quatre cents coups / The 400 Blows, 1959)
  • Adliye (Palazzo di giustizia / Ordinary Justice, 2020)
  • Bal (2010)
  • Baraka (1992)
  • Ders (Urok / The Lesson, 2014)
  • Kazanma Hırsı (Any Given Sunday, 1999)
  • Makinistin Günlüğü (Dnevnik masinovodje / Train Driver's Diary, 2016)
  • Melek ve Kötü Adam / Vâdiler Hâkimi (Angel and the Badman, 1947)
  • Sessizlik (The Silences, 2015)
  • Süper Kahraman (Supa Modo, 2018)

Festival ve Etkinlik Ajandası

Boğaziçi Film Festivali

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen, Türkiye ve dünya sinemasından seçkin örneklerin gösterimleri, ustalık sınıfları ve söyleşileriyle yılın heyecanla beklenen etkinliklerinden olan Boğaziçi Film Festivali bu yıl 21-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.

10'uncu yılına önemli bir değişiklikle adım atan festivalde bu yıl ilk kez uzun metraj belgesel başvuruları ayrı bir kategoride değerlendirmeye alınacak.

Küresel salgın nedeniyle son iki yıldır yüzde elli seyirci kapasitesine ev sahipliği yapan festival bu yıl salonlarda tam kapasite film izlemenin heyecanıyla seyircisiyle buluşacağı 21 Ekim için geri sayıma başladı.
 

 

Ulusal Yarışma heyecanı yeniden!

2013 yılında başladığı yolculuğunda geçtiğimiz on yılda hızla büyüyen ve Türkiye'nin en dinamik film festivali olarak her yıl salonlarda seyircisiyle buluşan Boğaziçi Film Festivali için ulusal yarışma heyecanı yeniden başlıyor.

Yılın merakla beklenen yerli yapımları ulusal yarışma kategorisinde yer alacak.

10'uncu Boğaziçi Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması'nda yer alacak filmler 21-28 Ekim tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak.

1 Ocak 2021 tarihinden sonra tamamlanmış filmlerin başvurabileceği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak filmler Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda büyük ödül olarak en iyi filme verilen "Altın Yunus" için jüri karşısına çıkarken "En İyi Yönetmen", "En İyi Senaryo", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Kurgu" dallarında da jüri değerlendirmesiyle çeşitli para ödüllerinin sahibi olacak.
Kategori ödüllerinin yanı sıra ulusal yarışmada Akli Film tarafından para ödülüyle desteklenen "En İyi İlk Film Ödülü" ile "FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü" ve Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından para ödülüyle desteklenen "FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü" verilecek.


Ulusal Belgesel Yarışması'ndaki metraj sınırı değişiyor!

Festivale dair bu yılki ilk haberlerden biri önceki yıllarda ulusal uzun metraj film yarışması ve kısa yarışma kategorilerinde başvuru yapılabilen belgesel türü için yeni bir alan açılacak olması.

Ulusal Kısa Belgesel Yarışması'nın kapsamı genişletilerek metraj sınırı olmaksızın tüm belgesel filmler Ulusal Belgesel Yarışması'na başvuru yapabilecek.


Uluslararası Yarışma filmleri Türkiye'de ilk kez seyirci karşısına çıkacak

"Uluslararası Uzun Metraj", "Uluslararası Belgesel" ve "Uluslararası Kısa Kurmaca" film yarışmalarında yer alan tüm filmler bu yıl da Türkiye'de ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Dünya festivallerinde gösterilen ve tanınmış yönetmenlerin yanı sıra birçok yeni yönetmenin sinemaseverler tarafından keşfedilmesini sağlayan festivalin uluslararası film yarışması da yılın merakla beklenen sinema programlarından biri.

Yeni keşiflere, denemelere ve büyük bir heyecana ev sahipliği yapan festivalin kısa film yarışma başvuruları da başladı.

Festivalin ilk yılından itibaren kısa filme olan özeni devam ediyor; Ulusal Kısa Kurmaca Film ve Uluslararası Kısa Kurmaca Film olmak üzere iki farklı yarışma kategorisinde en iyi film ödüllerinin verileceği festival için süresi 20 dakikayı aşmayan deneysel, animasyon ve kurmaca filmler başvuru yapabilecek.

Festivalin kısa yarışma bölümlerinde yer alan tüm filmler "Ahmet Uluçay Büyük Ödülü" için de aday olacak.
Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması'nda yer alan filmlerden bir tanesi de İstanbul Medya Akademisi tarafından para ödülüyle desteklenen "Genç Yetenek Ödülü"nün sahibi olacak.


Bosphorus Film Lab devam ediyor!

Festivalin endüstriye yönelik etkinlikleri ve proje geliştirme bölümü olan Bosphorus Film Lab'de "Pitching Platformu" ve "Work in Progress" başvuruları başladı; Bosphorus Film Lab 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.

TRT'nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen ve Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla gerçekleşen Bosphorus Film Lab'e yapım ya da fikir aşamasındaki film projeleri katılabilecek.

Pitching Platformu'nda yer alacak bir proje TRT Ortak Yapım Ödülü'nü alırken bir proje de Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü'nün sahibi olacak.

Work in Progress kapsamında yer alan projeler de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ile CGV Mars Dağıtım Ödülü için sunumlarını gerçekleştirecek.

Bosphorus Film Lab kapsamında yer alan Pitching ve Work in Progress kategorilerinin başvuruları için son başvuru tarihi 23 Eylül 2022.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ve TRT'nin Kurumsal İş Ortaklığı ile gerçekleşecek 10'uncu Boğaziçi Film Festivali başvuruları bogazicifilmfestivali.com üzerinde yer alan formlar doldurularak 22 Eylül 2022'e kadar gerçekleştirilebilecek.

Ayrıca tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmi sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.


6. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması

Yeşilay'ın bu yıl 6'ncı kez düzenlediği Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'nın jürisine ünlü senarist, yapımcı ve yönetmen Birol Güven dahil oldu.

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan'ın başkanlık ettiği jüride; yönetmen Derviş Zaim, yönetmen Mehmet Güleryüz ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin gibi isimler de yer alıyor.
 

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen ve teması "Gençlerin Gözünden Uyuşturucu Madde Bağımlılığı" olarak belirlenen yarışmanın başvuruları 16 Eylül 2022 tarihine kadar kisafilm.yesilay.org.tr web adresinden devam ediyor.

Yarışmaya, Türkiye genelinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde örgün eğitim gören tüm öğrenciler, kurmaca veya belgesel türünde eserleriyle katılabiliyor.

Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'na son on iki ay içinde çekilmiş, 30 saniye ile 5 dakika arası uzunluktaki kurmaca veya belgesel filmlerle başvuru yapılabiliyor.

Her öğrencinin en fazla üç eser ile başvurabildiği yarışma hakkındaki detaylı bilgilere ve duyurulara kisafilm.yesilay.org.tr web adresinden ulaşılabiliyor.


Toplamda 104 bin TL ödül verilecek

Yarışmada, kurmaca ve belgesel türlerinde birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilecek; her iki kategoride de birinci 18 bin TL, ikinci 13 bin TL ve üçüncü 8 bin TL'lik ödülün sahibi olacak.

T.C. Kültür Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görülen eserin sahibine de 18 bin TL takdim edilecek.

Ayrıca Yeşilay internet sitesi üzerinden yapılan oylamayla "Halkın Favorisi Özel Ödülü"nü almaya hak kazanan eser sahibi de 8 bin TL alacak.

1920 yılında faaliyetlerine başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek bağımlılıklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir.

Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 95 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır.

2015 yılında Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), Türkiye genelinde ve KKTC'de toplam 105 yerde, bağımlı bireyler ile yakınlarına ücretsiz psikososyal hizmet desteği sağlamaktadır.

115 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti de bulunmaktadır.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana "Kamuya Yararlı Cemiyetler" arasında yer almaktadır.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü'ne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü'ne sahiptir.


16. CFF Uluslararası Kısa Film Festivali

JCI Istanbul tarafından organize edilen 16'ncı Uluslararası Kısa Film Festivali'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Uluslararası Yarışma jüri üyelerinin belirlendiği duyuruldu.
 

 

Yapılan açıklamada oyuncu Mert Fırat, yapım tasarımcısı Deniz Göktürk Kobanbay, menajer Ahmet Berksoy, yönetmen Hatice Aşkın, yönetmen Ali İlhan ve oyuncu Darine Hamze'nin yer alacağı jüri üyelerinin bu sene Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temasında altı kategori için oylama yapacağını ve bu kategorilerde ödül alan filmlerin ise 15 Ekim gecesi İstanbul'da onurlandırılacağı bildirildi.

Festivalin bu seneki yarışma kategorilerinde finalistleri "En İyi Belgesel", "En İyi Kurmaca", "En İyi Yönetmen", "Temayı En İyi Yansıtan Film", "En İyi Senaryo" ve "Seyirci Özel" ödülleri bekliyor.


Akıllı Hayat Sinema Günleri

Zorlu PSM, yazın coşkusunu açık havada çıkarmak ve yıldızların altında dünyada yankı uyandıran filmleri izlemek isteyenler için Vestel Amfi'deki etkinliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor.

Sürdürülebilirlik odaklı filmlerin her perşembe gösterimde olacağı Akıllı Hayat Sinema Günleri, Vestel Amfi'de başlıyor.

Zorlu Holding'in toplum, çevre ve gezegen için daha iyi bir gelecek hayaliyle ortaya koyduğu sürdürülebilirlik vizyonu "Akıllı Hayat 2030" kapsamında hayata geçirilen gösterimlerde; sürdürülebilirlik kavramıyla bağdaşan farklı temalarda farkındalık uyandıracak filmler, 4 Ağustos günü Zorlu PSM Vestel Amfi'de başlayacak. 
 

 

Akıllı Hayat Sinema Günleri kapsamında sinema dünyasında yankı uyandıran filmler açık havada sinemaseverlerle buluşacak.

Zorlu PSM'nin büyüleyici atmosferinde gerçekleşen ‘'Akıllı Hayat Sinema Günleri''nde birbirinden etkileyici ve toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, iklim ve biyoçeşitlilik krizi gibi alanlarda farkındalık uyandıran filmler şu şekilde:

  • Bal Ülkesi (Medena zemja / Honeyland, 2019)
  • Diren! (Suffragette, 2015)
  • 2040 (2019)
  • Koloni (Tides / The Colony, 2021)
  • Radyoaktif (Radioactive, 2019) 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU