PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 7 Ağustos 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Ukrayna Dışişleri Bakanı Afrika'yı ziyaret edecek

Litvanya Cumhurbaşkanı ile Kiev'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın sonbaharda Afrika ülkelerini gezeceğini söyledi.

Açıklanan bu ziyaret için geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanı'nın 3 ülkelik Afrika ziyaretine bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapıldı.

Daha önce Afrika Birliği'ne hitap eden Zelenski, savaştan sonra Afrika ülkelerini ziyaret edeceğini açıklamıştı.


Ruanda, BM'nin askeri müdahale raporu iddialarını reddetti

Ruanda hükümeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki faaliyet gösteren M23 örgütünü desteklediğine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortaya atılan iddiaları reddetti.

Yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi uzmanlarınca hazırlanan ve dün basına sızdırılan raporun sahte iddialar taşıdığı ve henüz yayınlanmadığı vurgulandı.

Basına sızdırılan ve BM uzmanlarına ait olduğu belirtilen raporda, Ruanda askerlerinin M23 isyancılarıyla hareket ettiği ve ortak operasyonlar yaptığı ileri sürülmüştü.

2012'den bu yana faaliyet gösteren M23 isyancıları, KDC'yi Tutsilere karşı ayrımcı politikalar yürütmekle suçluyor.


Somali'de Eski Eş-Şebab Sözcüsü, bakan olarak atandı

Somali'de yeni dönem kabinesi belli oldu. Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, eski Eş-Şebab sözcülerinden Muhtar Robow'u Diyanet İşleri Bakanı olarak atadı.

2015 yılında Eş-Şebab'tan ayrılan Robow, 2018 yılında gözaltına altına ardından da ev hapsine alındı.

Bir dönem örgütün sözcülüğünü üstlenen Robow, daha önce Güney Eyaleti'ndeki yerel seçimlere katılmaya çalışmış ancak engellenmişti.

Ankara Üniversitesi mezunu Muhammed Nur ise Savunma Bakanı olarak yeni kabinede görev aldı. Nur'un Türkiye ile yakın ilişkileri bulunuyor.


Senegal'de iktidar partisi çoğunluğu kaybetti

Geçen hafta Senegal'de düzenlenen genel seçimlerde iktidar partisi APR'nin meclisteki 165 sandalyeden 82'sini kazandığı açıklandı.

Ana muhalefet partisi olan Halkı Özgürleştirin ise 56 sandalye kazandı. Muhalefetin müttefiki Wallu Senegal partisi ise 24 sandalye aldı.

Hem iktidar hem muhalefet kanadı seçimleri kazandığına dair açıklamada bulundu. Nihai sonuçların gelecek hafta açıklanmasının ardından partiler itiraz için Anayasa Konseyi'ne başvuru yapacaklar.

Senegal'de milletvekili seçimleri, 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi önemli bir yol ayrımı olarak kayıtlara geçti.

Senegal'de 1960'taki bağımsızlığından bu yana ilk kez iktidar partisinin grubu Parlamentodaki mutlak çoğunluğunu kaybetti. İktidar partisi, ülkede 2017'de düzenlenen genel seçimlerde 125 sandalye kazanmıştı.


Afrika Boynuzu'nda 37 milyon kişi açlık çekiyor

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika Boynuzu'nda 37 milyondan fazla insanın akut açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Son 70 yılın en kötü kıtlıklarından birinin yaşandığını belirten DSÖ, beş yaşın altındaki yaklaşık yedi milyon çocuğun akut yetersiz beslendiğine dikkat çekti.

Etkilenen ülkeler arasında Somali, Sudan, Cibuti, Güney Sudan, Uganda, Etiyopya ve Kenya yer alıyor.

DSÖ, artan sağlık ihtiyaçlarına yanıt vermek ve bir gıda krizinin bir sağlık krizine dönüşmesini önlemek için 123 milyon dolarlık bir fon talebinde bulundu.

Afrika Boynuzu bölgesindeki kuraklık, iklim değişikliği, çatışmalar, artan gıda fiyatları ve Kovid-19 salgınıyla daha da arttı.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU