İngiltere, petrol tankerine el koyan İran'a yaptırım düşünüyor

İngiltere'den yapılan açıklamada, İran’ın İngiltere bayrağı taşıyan petrol tankerine el koymasına cevaben tüm seçeneklerin değerlendirildiği belirtildi

Kolaj: Independent Türkçe

İngiliz Sky News’e İran ile yaşanan tanker krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, “İran’a yaptırım uygulanacak mı?” şeklinde gelen bir soruya, “Tüm seçenekleri değerlendiriyoruz. Gerçekte neler yapılabileceğini görmek için uluslararası müttefiklerimizle konuşacağız” diyerek yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ellwood, “İlk ve en önemli sorumluluğumuz mevcut tanker sorununa bir çözüm bulmak ve İngiliz bayrağını taşıyan diğer gemilerin bu sularda güvenliğini sağlamak. Daha sonra ise büyük resme bakacağız” dedi.

"İngiltere yaptırım planlıyor"

İngiltere, İran’ın Hürmüz Boğazı'nda bir İngiliz petrol tankerine el koymasının ardından İran rejimini hedef alacak yaptırımlar planlıyor.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran’ın İngiltere’ye ait Stina Empero petrol tankerine el koymasına cevaben getirmeyi planladığı diplomatik ve ekonomik önlemler paketini açıklamaya hazırlanıyor.

Haberde, Londra’nın, Tahran’la yapılan nükleer anlaşma çerçevesinde 2016’da kaldırılmış olan, milyar dolarlık varlıkların dondurulması ve İran petrolünün uluslararası olarak satılmasına son verilmesini öngören Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden uygulamaya yönelebileceği de iddia edildi.

İran, İngiliz bayraklı petrol tankeri Stina Empero'yu Hürmüz Boğazı'nda durdurmuş ve deniz hukuku kurallarına uymadığı gerekçesiyle limanlarından birine yönlendirmişti.

Jeremy Hunt dün (21 Temmuz 2019) yaptığı açıklamada, "Körfez’de son olanlar İran’ın, yasa dışı ve istikrarı bozucu davranışın tehlikeli yolunu tercih ediyor olabileceğinin endişe verici işaretlerini taşıyor" demişti.

“Tepkimiz güçlü ama düşünülmüş olacak” ifadelerini kullanan Hunt, Cebelitarık’ın alıkoyduğu Grace 1 tankeriyle ilgili bir çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak kendi gemilerinin güvenliğini de sağlayacaklarını vurgulamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU