Dünya yazarı: Sefalet Endeksi son 1 yılda 3'e katlandı

"Mayıs sonu itibariyle sefalet endeksi değeri 84,4. Bu neredeyse son 25 yılın en yüksek değeri"

Fotoğraf: Twitter

DÜNYA gazetesi yazarı Servet Yıldırım, Türkiye'de sefalet endeksinin 84,4 ile son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıldırım, yazısında şu bilgileri paylaştı:

Sefalet Endeksi neredeyse tüm dünyada artıyor ama Türkiye'deki artışın boyutu çok ürkütücü. En son geçen yıl ortasında baktığımda Türkiye'nin sefalet endeksi değeri yüzde 29,3'tü. Geçen yılın 11 Mayıs'ındaki "Sefaletin iki göstergesi: Yüksek işsizlik ve yüksek enflasyon" başlıklı köşe yazısında sefalet endeksinde 10 yıl öncesine göre ikiye katladığımızdan yakınmışız. Oysa o günden bugüne geçen bir yılda üçe katlamışız. En son açıklanan TÜİK verilerine göre işsizlik oranı Mayıs'ta yüzde 10,9'muş. Aynı ay itibariyle yıllık TÜFE enflasyonu ise yüzde 73,50. Yani mayıs sonu itibariyle sefalet endeksi değerimiz 84,4. Bu neredeyse son 25 yılın en yüksek değeridir

"Sefalet endeksi aynı zamanda bir tür mutsuzluk endeksidir"

Sefalet endeksinin yükseldiği dünyadaki gelişmiş birçok ülkede işsizliğin az çok kontrol altıda bulunduğunu belirten DÜNYA yazarı, "Onlarda sefalet endeksini yukarı çeken faktör enflasyon. Türkiye'de ise "işsizlik yüksek" ve "enflasyon çok yüksek". Endeks bize yükselen enflasyon ve işsizliğin büyük bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Her ne kadar ülkenin bütünü işsizlik ve enflasyondan etkilense de bu tehdidin asıl hedefi düşük ve orta gelir gruplarıdır. Sefaleti en fazla hisseden onlardır. Bu yönüyle aslında "misery index" yani sefalet endeksi aynı zamanda bir tür mutsuzluk endeksidir" diye yazdı.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU