Nasıl "göç edileceğini" bilmeyen Amerikalıların Afrika'dan gemilerle ithal ettiği develer

1830’lu yıllarda Amerikalıların ülkenin güneyindeki geniş topraklara yayılma planı yavaşlama içindeydi. Yüksek sıcaklıklar ve engebeli araziler Amerikalıların yeni yerleşim yerleri kurmak için farklı bölgelere göç etmesini engelliyordu

1859'da Amerikalı ordu mensupları develerle malzeme taşırken / Fotoğraf: Permian Basin Petroleum Müzesi

1830’lu yıllarda Amerikalıların ülkenin güneyindeki geniş topraklara yayılma planı yavaşlama içerisindeydi.

Yüksek sıcaklıklar ve engebeli araziler Amerikalıların yeni yerleşim yerleri kurmak için farklı bölgelere göç etmesini engelliyordu.

Ülkenin güneybatısı, hükümet için ağır bir yük oldu. Çöller ve yüksek tepeler, hayvanlarla birlikte göç edilmesini imkansız hale getiriyordu.

1836 yılında, ABD ordusundan asteğmen George H. Crosman, hükümetle irtibata geçerek alışılmışın dışında bir proje sundu.

Crosman’ın gönderdiği mektupta, Kuzey Afrika’dan deve getirilerek güneybatı bölgesindeki göç sorununun çözülebileceği yazıyordu.

1ABD’li asteğmen George H. Crosman.jpg
ABD’li asteğmen George H. Crosman

 

Bir deve 317 kilogram eşya taşıyabiliyor

Amerikalı yetkilileri ikna etmeye çalışan asteğmen Crosman, bir devenin 317 kilogram eşyayı taşıyabildiğini, bunun yanında çok az yemek ve su ile 6 gün yolculuk yapabileceğini iletti.

Reddedildi, vazgeçmedi

Crosman'ın ilk gönderdiği mektup hükümet tarafından reddedildi. Amerikan Hükümeti’nin teklifi reddetmesinden 10 yıl sonra 1847 yılında tekrar bir mektup yolladı.

Savaş Bakanı Henry Wayne ile iletişime geçen Amerikalı asteğmen, zorlu iklim şartlarını öne sürerek deve ithalinin gerçekleştirilmesini talep etti.

Wayne tarafından Kongre’ye iletilen talep, sonraki süreçte Amerikan İç Savaşı sırasında güney eyaletlerin kurduğu Amerika Konfedere Devletleri'nin Başkanı olacak olan Mississippi Eyalet Temsilcisi Jefferson Davis’in dikkatini çekti. 

2Amerika Konfedere Devletleri'nin başkanı Jefferson Davis.jpg
Amerika Konfedere Devletleri'nin başkanı Jefferson Davis

 

Askeri faaliyetler için kullanıldı

3 Mart 1855’te ABD Kongresi, Jefferson Davis’in çabalarıyla deve taşıma tasarısını onayladı. Ancak develerin Kaliforniya ve Teksas’taki askeri faaliyetlerde kullanılmasına karar verildi. Kongre, plan için 30 bin ABD Doları bütçe ayırdı.

Tasarının onaylanmasından birkaç ay sonra USS Supply adlı gemi, Tunus’taki Halkilvadi Limanı’na ulaştı. Amerikalı yetkililer, Mısır civarından deve satın alınması için yola koyuldu.

Develerden askeri birlik kuruldu

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan toplanan 75 deve, gemiye bindirilerek Teksas’taki Camp Verde Askeri Kampı’na getirildi. Kısa bir süre sonra Amerikan Askeri Deve Birliği kuruldu.

3Develerin ABD'nin USS Supply adlı gemisiyle taşıma işlemine ait temsili resim.jpg
Develerin ABD'nin USS Supply adlı gemisiyle taşıma işlemine ait temsili resim

 

Amerikan İç Savaşı’nın patlak vermesiyle birlikte deveyle göç projesi de rafa kaldırılmış oldu. Askeri karargahlarda bulunan develer Konfederal Hükümet tarafından bölgedeki vatandaşlara ve sirklere satıldı.

Amerikan medyasına göre 19’uncu yüzyılın ortalarında gemiyle getirilen develer, 1930’lu yıllara kadar ülkedeki hayvanat bahçelerine gelen ziyaretçilere sunuluyordu.

Kuzey Afrika’dan getirilen son devenin Los Angeles’taki bir hayvanat bahçesinde öldüğü belirtiliyor.

4 1863 yılına ait fotoğrafta Kaliforniya Eyaleti'ndeki develerden biri görülüyor.jpg
1863 yılına ait fotoğrafta Kaliforniya Eyaleti'ndeki develerden biri görülüyor

 Ancak 1940’lı yıllarda bazı Amerikalıların zaman zaman çöllerde söz konusu develerle karşılaştığı bilgisi de yer alıyor.

 

Farklı kaynaklardan Independent Türkçe için derleyen: Abdurrahman Koç

DAHA FAZLA HABER OKU