El Chapo bir daha kaçamasın diye hızla yüksek güvenlikli “Alcatraz” benzeri cezaevine sevk edildi

Son olarak bir kilometreden uzun bir tünelden özel tasarlanmış motosikletle firar eden ünlü uyuşturucu baronunun hapishaneden üçüncü kez kaçmasından korkuluyor

Eli kanlı suç şebekesini yönetmekten suçlu bulunan kötü şöhretli Meksikalı uyuşturucu baronu “El Chapo” lakaplı Joaquin Guzman, müebbete ek olarak 30 yıl hapis cezası almasının ardından yüksek güvenlikli bir cezaevine götürüldü.

Daha önce iki kez Meksika hapishanelerinden kaçmış olan El Chapo, mahkeme kararından sadece birkaç saat sonra helikopterle hızla Colorado'daki yüksek güvenlikli hapishaneye sevk edildi.

El Chapo, "Unabomber" (üniversite ve hava yolu bombacısı) lakabıyla bilinen Ted Kaczynski, 11 Eylül komplocularından Zacarias Moussaoui ve 1995’de Oklahoma City’deki bombalama eyleminden hüküm giymiş Terry Nichols gibi isimlere katılarak ABD’deki maksimum güvenlikli ADX Florence cezaevine yerleştirildi.

Normalde suçluların hapis cezası almasıyla hapis yerinin tahsisi arasında bir ara bulunuyor. Ancak  hapishanelerden kaçma geçmişi göz önünde bulundurulan Guzman hızla “Rocky Dağları’nın Alcatraz’ı” diye bilinen yüksek güvenlikli tesise sevk edildi. 

62 yaşındaki uyuşturucu baronu, 1989'da kurduğu kötü şöhretli Sinaloa Karteli’nin gangster ordusu tarafından Meksika'da yıllarca korunmuştu.

 

chapo.jpg

Meksikalı başsavcı 2015'te Guzman'ın kaçtığı tünelin girişini inceliyor (AFP)

 

Guzman liderliğindeki Sinaloa Karteli yüz binlerce ton kokain, eroin ve esrarı kaçak yollarla ABD'ye sokmuştu.

Bu kartel Kolombiyalı Pablo Escobar’ın uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, gözdağı eylemleri, rüşvet, işkence, infaz gibi suçlarını bıraktığı yerden devralmıştı.

İlk olarak 1993’de Guatemala'da tutuklanan Guzman, Meksika'ya iade edilmiş ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Guzman hapisteyken uygun koşullarda yaşamak ve yokluğunda Sinaloa Karteli’ni işleten kardeşini yönlendirebilmek için gardiyanlara rüşvet vermişti.

Suç örgütü lideri hücresinde bütün ailesiyle birlikte Noel partileri düzenleyebilmiş ve metresinin eş ziyaretlerine katılabilmesini sağlamıştı.

Guzman, Jalisco’daki maksimum güvenlikli Puente Grande cezaevinden Ocak 2001’de rivayetlere göre bir çamaşır sepetinin içinde kaçmıştı.

Ancak Meksika’nın mafya üzerine yazılar yazan ünlü isimlerinden Anabel Hernandez’e göreyse uyuşturucu baronu polis üniforması giyerek polis eşliğinde firar etmişti.

ABD ve Meksika makamlarının FBI, CIA, DEA ve Meksika ordusunu bir araya getiren işbirliğine rağmen Guzman 13 yıl boyunca saklanmayı başarmıştı.

Uyuşturucu kralının hapishaneden ikinci kaçışıysa Şubat 2014’te, Meksika’da bulunan Pasifik’teki sahil tesisi Mazatlan’da tutuklanmasının ardından geldi.

Dönemin Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, uyuşturucu baronunun ABD hapishanesine nakledilmesini reddederek, “Hükümetin geçen sefer olanların tekrarlanmamasını sağlayacak tedbirleri almaması affedilmez olurdu” demişti.

 

chapo2.jpg

El Chapo daha önce pek çok kez cezaevinden kaçmıştı (Reuters)

 

Ancak Guzman Temmuz 2015'te Toluca Cezaevi duşlarının yaklaşık 10 metre altından ilerleyen tünelden bir kilometre ötede bulunan inşaat halindeki bir eve geçerek yine firar etmişti.

Guzman'ın aydınlatma ve havalandırmayla donatılmış tünelde ilerlemek için raylarda giden özel tasarlanmış bir motosiklet kullandığı o zamanlar sık sık haberlere yansımıştı.

El Chapo’nun yargılanması esnasında motosikletin eşinin kardeşi tarafından sürüldüğü ve aracın bir makara düzeneğiyle çekildiği ortaya çıkmıştı.

Uyuşturucu baronu son olarak Meksika’nın Los Mochis şehrinde yaşanan silahlı çatışmanın ardından Ocak 2016'da tekrar tutuklanmıştı.

Geçen ocakta ABD'ye iade edilen El Chapo, 17 farklı suçla itham edildiği iddianame karşısında "suçsuz" olduğunu savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Chapo, Meksika’daki meşhur firarlarının tekrarlanmasını önlemek amacıyla aşırı güvenlik önlemlerine maruz kaldı.

Teröristlerin ve gangsterlerin bulunduğu Manhattan Hapishanesi’nin yüksek güvenlikli kanadında hücre hapsine konuldu.

Guzman, ABD'deki tutukluluk koşullarını “işkence” diye tanımladı ve sık sık şikayette bulundu.

Mahkeme esnasında Guzman, “Hijyenik olmayan su içiyorum, hava ya da güneş ışığı görmüyorum ve içeri pompalanan hava kulaklarımı ve boğazımı acıtıyor. Günün 24 saati psikolojik, duygusal ve zihinsel işkenceye maruz kalıyorum” dedi.

AP’den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU