Eski Birleşik Krallık Maliye Bakanı Sunak: Ekonomiyi "Demir Leydi" gibi yöneteceğim

Telegraph'a verdiği röportajda Rishi Sunak, Muhafazakar Parti liderliğine geldiğinde Margaret Thatcher'ın izinden gideceğini söyledi

42 yaşındaki Rishi Sunak, Muhafazakar Parti liderliği çekişmesinde favori isimler arasında (Reuters)

Eski Birleşik Krallık (BK) Maliye Bakanı Rishi Sunak, Muhafazakar Parti liderliğini kazanırsa ülke ekonomisini, adını ülkenin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher'dan alan Thatcherizm modeliyle yöneteceğini söyledi.

BK Başbakanı Boris Johnson'ın geçen hafta istifasını açıklamasının ardından görevinden ayrılarak Muhafazakar Parti liderliğine aday olan Sunak, BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a verdiği röportajda ülke yönetimine dair planlarını paylaştı.

Sunak önceliğinin enflasyonla mücadele olduğu belirterek vergi indirimlerinin bu sorunu halletmeden yapılamayacağını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski maliye bakanı, "Ekonomi alanında önceliğimizi enflasyonla mücadele etmek ve durumu daha kötü hale getirmemek. Enflasyon herkesi yoksullaştıran bir düşman. Enflasyonla mücadele için şimdi harekete geçmezsek, aileler uzun vadede özellikle mortgage oranlarında çok daha büyük bedel ödeyecek" dedi.

Sunak, yaklaşımının Thatcherizm modeli üzerine kurulduğunu belirterek, "Vergilerde de indirime gideceğiz fakat bunu sorumlu şekilde yapacağız. Ekonomik yaklaşımım böyle. Bunu da sağduyulu bir Thatcherizm olarak tanımlayabilirim. Bugüne dek yapmamız gereken aslında buydu. Yaklaşımım, Thatcher'ın ekonomiyle ilgili düşüncelerini çok iyi bilen birçok kişi tarafından da destek gördü. Bence ülke için doğru yaklaşım bu" ifadelerini kullandı.

Thatcher'ın 1990'da istifa etmesiyle Muhafazakar Parti liderliğine gelen ve onun politikalarını izleyen eski BK Başbakanı John Major döneminde Hazine Şansöylesi olarak görev yapmış Lort Norman Lamont, Sunak'ın adaylığına desteğini açıklamıştı.

"Demir Leydi" olarak da adlandırılan Thatcher hükümetinde görev yapmış Lort Nigel Lawson'ın oğlu Dominic Lawson da, 90 yaşındaki babasının Sunak'ın doğrudan vergi kesintisine gitmek yerine enflasyonu kontrol altında tutmaya öncelik veren yaklaşımını destekleyeceğini yazmıştı.

"Bence herkes kendisini Margaret Thatcher'la kıyaslarken mütevazı davranmalı" diyen Sunak, mevcut durumda ülke ekonomisini yeniden inşa etmek ve halkın güvenini kazanmak için doğru lider olduğunu savundu.
 


Johnson hükümeti, geçen yıl aldığı bir kararla sosyal sigortaya ödenen vergilerde yüzde 1,25'lik bir artışa gitmişti. Kovid-19 ve Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle ekonomi yük altındayken nisanda vergi artırımının uygulamaya konması üzerine özellikle Sunak büyük eleştiri almıştı.

Öte yandan Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) tarafından geçen ay yapılan açıklamada, yıllık enflasyonun yüzde 9,1'e yükseldiği, bunun son 40 yılın en yüksek oranı olduğu belirtilmişti. 

Thatcherizm, 1979-1990'da BK'nin liderliğini yapan Thatcher'ın iktisadi ve toplumsal politikaları üzerine kurulu bir yaklaşım. Bu milliyetçi görüşün temelinde serbest piyasa ekonomisinin geliştirilmesi, özelleştirme, para arzı üzerinde sıkı denetim ve vergi kesintileri yer alıyor. Thatcher'ın ardından başbakanlık yapan John Major, Tony Blair ve David Cameron gibi siyasetçilerin de genellikle Thatcherizm'den etkilendiği düşünülür.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU