Sürgündeki Çeçen lider Anzor Maşadov'dan Kadirov'a gönderme: Ben sivil halka değil saldırgana karşı savaşmayı öğrendim

"Dünya, Çeçenlere çok tanıdık gelen Rusya terörünün farkına vardı"

Anzor Maşadov(sağda), Ukrayna'nın işgal girişiminde Rusya ile birlikte hareket eden Ramazan KAdirov'a tepk igösterdi / Kolaj: Independent Türkçe

Birinci Çeçen Savaşı gazisi ve Çeçen Cumhuriyeti İçkerya'nın üçüncü cumhurbaşkanı Aslan Maşadov'un Norveç'te sürgünde yaşayan oğlu Anzor Maşadov, Rusya'nın Çeçenya'ya uyguladığı acımasız savaşların, Ukrayna'nın işgali için bir model oluşturduğunu savunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OC Media haber sitesi için bir makale yazan Anzor Maşadov, "Rusya'nın, komşusunu işgal edip hükümetini devirmeye çalışacağını birçok kişi hayal bile edemezdi. Hatta bazı insanlar, Rusya'nın işgal saldırısının kurbanı olan Ukrayna'yı suçlayacak kadar ileri gitti. Bu tepkiler, tarihe duyulan ilgi ile çelişiyor, çünkü şu anda yaşanan her şey daha önce de yaşanmıştı. Rusya'nın tarihi; savaşların, zorunlu sürgünlerin ve halkların kanının dökülmesinin tarihçesidir" dedi.

"Ukrayna Çeçenistan'daki tepkisizliğin bedelini ödüyor"

Çeçen halkının 30 yıldır totaliter bir işgal altında yaşarken bile bu gerçeği dünyaya aktarmaya çalıştığını belirten Maşadov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi için de şu değerlendirmede bulundu:

Ve bu, Rusya'nın Çeçen halkını ‘İslami terörizm' yaftasıyla lekelediği ve korkunç bir terör uyguladığı iki savaştan sonra oldu. Rus işgalciler, 7 yıldan fazla süren iki savaş sırasında, nüfusu 1 milyonun üzerinde olan bir ülkede 300.000 sivili öldürdü.  Tüm bu dehşete rağmen dünyadan neredeyse hiçbir tepki gelmedi. Tepkisizlik, korku ve olanları engellemek için herhangi bir önlem alınmaması bu terörün yayılmasına izin verdi ve şimdi de Ukrayna bunun bedelini ödüyor

"Ben sivil halka değil saldırgana karşı savaşmayı öğrendim"

Ailesinin 1992'de Litvanya'dan Çeçenya'ya döndüğini ve babası Aslan Maşadov'un Gürcistan, Azerbaycan ve Litvanya'da sivilleri öldürmeye başlayan Sovyet ordusunda görev yapmak istemediğin için bu kararı aldığını belirten Anzor Maşadov, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un Rusya'nın yanında Ukrayna'yı işgal girişimine katılmasına babasını örnek göstererek şu sözlerle tepki gösterdi:

Rus birliklerinin bağımsızlık için protesto eden Litvanyalıların kanını döktüğü 11-13 Ocak 1991 kanlı olayları sırasında Vilnius'taydık. Babamın, Vilnius'taki TV kulesine yapılan saldırıya katılma emrini reddettiğini hatırlıyorum. Açıkça şunu söylemişti: ‘Topçuların bu olaylara katılımı, sivil nüfus arasında bir kan denizinin dökülmesine yol açacaktır. Ben sivil halka değil saldırgana karşı savaşmayı öğrendim

"Hep birlikte karşı gelinmezse bu kötülük bitmeyecek" 

Rusya'daki insanların, Putin'in Rus halkına faydalı bir şeyler getirmeyeceğini anlaması gerektiğini ifade eden Maşadov, "Bir düşünün, Putin'in iktidarı sırasında neler yapıldı? Daha fazla oligark var ama daha fazla fabrika ve tesis yok. Putin birçok söz verdi ama hiçbirini yerine getirmedi. Putin, Rusya'yı mevcut tüm yollarla bitirmeye çalışıyor" diyor.

Rusya'nın Çeçenler, Gürcüler ve Ukraynalıların yüz yüze kaldığı bir "düşman" olduğunu belirten Çeçen lider, makalesini şöyle bitirdi:

Ama hep birlikte karşı gelinmezse bu kötülük bitmeyecek. Daha iyi bir gelecek istiyorlarsa, Rusların kendileri de bununla ilgilenmeli. Putin Ukrayna'yı parçalayamayacak, ama yine de şimdiden yeni bölgelere akınlar hazırladığına eminim. Rusya bu terörü otuz yıldır sürdürüyor ve Ukrayna'da şahit olduğumuz barbarlığı hiç kimse görmezden gelemez. Her birimiz bir taraf seçmeliyiz: Katillerin yanında ya da karşısında

aslanmas.jpg
3. Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Maşadov, 2005'te Rus özel birliklerinin operasyonu sırasında öldürülmüştü / Fotoğraf: Twitter

 

Aslan Maşadov'un öldürülmesi

Çeçenistan'ın 3 Cıumhurbaşkanı olan Aslan Maşadov 8 Mart 2005 tarihinde, Rus özel birlikleri Spetsnaz komandolarının Tolstoy - Yurt kasabasına düzenlediği bir operasyonda diğer Çeçen komutanlarıyla birlikte öldürüldü. Dönemin Çeçenistan Başbakan Yardımcısı olan bugünkü Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Maşadov'un, korumasının silahının yanlışlıkla ateşlenmesi sonucu öldüğünü açıkladı.

Maşadov'un eşi Kusama Maşadova, oğlu Anzor Maşadov ve kızı Fatima Maşadova'nn başvurusu ile açılan davada AİHM, Maşadov'un katledilmesinden Rusya Federasyonu'nun sorumlu olmadığına hükmetti. AİHM, Maşadov'un naaşının ailesine teslim edilmemesinden dolayı ise Rusya'yı suçlu buldu ve 18 bin Euro manevi tazminat cezasına çarptırdı.

Makalenin tamamı için

 

Jineps, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU