Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’na 7 yıl sonra tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun kendisi hakkında hakaret içeren ifadelerin yer aldığı kitaplar ve makalelerle ilgili yaptığı başvuruyu haklı buldu

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP Milletvekili ve hukuçu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun, kendisi hakkında hakaret içeren ifadelerin yer aldığı kitaplar ve makalelerle ilgili yaptığı başvuruyu haklı buldu.

Yüksek mahkeme hakaret içerikli yazıların "Kişinin şeref ve itibar hakkını ihlal edici" nitelikte olduğuna hükmetti.

Kaboğlu’na 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Hukukçusu CHP’li Kaboğlu, Yılmaz Dikbaş isimli yazarın kaleme aldığı, "Gaflet, Dalalet, Hıyanet” ve “Avrupa Birliği: Tabuta Çakılan Son Çivi" isimli kitap ile bir internet sitesinde yer alan makalelere ilişkin tazminat davası açmıştı. 

 

Kitap.JPG
Asya Şafak yayınları tarafından basılan "Avrupa Birliği Tabuta Çakılan Son Çivi" isimli kitaptan bir bölüm / Görsel: Kitap Yurdu

 

Kaboğlu’nun 2012'de kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuş ve söz konusu kitapta yer alan "AB Mandacısı, Ermenilerden özür dileyecek kadar pusulasını şaşırmış AB hibecisi" şeklindeki ifadelerin basın ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştıığını öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme Kaboğlu'nun başvurusunu kabul etti ancak Dikbaş’ın itirazı sonucu dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Mahkeme kitaptaki ifadelerin kişilik haklarına saldırı olarak kabul edilemeyeceğini savunarak ilk derece mahkeme kararını bozdu.

Kaboğlu’na yöneltilen 'AB Mandacısı' ifadesi basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

Prof. Kaboğlu, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin kararının ardından AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Dosyayı görüşen AYM, şeref ve itibar hakkının ihlal edildiği iddiasını oy birliğiyle haklı bulup Kaboğlu’na 5 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Başbakanlık Danışma Kurulu adına Azınlık Raporu’nu hazırlayan İbrahim Kaboğlu, 1915 soykırımı ile ilgili başlatılan 'Özür diliyoruz' kampanyasına da destek vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU