Elon Musk'ın Tesla'sına bir ırkçılık davası daha açıldı

Siyah işçiler tuvaletlerde gamalı haç ve Ku Klux Klan sembolleri olduğunu öne sürdü

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın Fremont fabrikasındaki siyah işçiler daha önce de şirkete ırkçılık nedeniyle dava açmıştı (Reuters)

Aralarında eski ve mevcut çalışanların yer aldığı 15 siyah işçi, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın CEO'su olduğu elektrikli otomobil devi Tesla'ya ırkçılık davası açtı.

Kaliforniya eyaletinde perşembe günü mahkemeye başvuran işçiler, buradaki Fremont şehrinde yer alan Tesla fabrikasında çalışırken, iş arkadaşları, yöneticileri ve insan kaynakları çalışanlarının ırkçı ifadelerine maruz kaldığını iddia etti. 

Çalışanlar iş yerinde "köle", "plantasyon" ve ABD'de siyahlara hakaret olarak kabul edilen "nigger" gibi kelimelerin kullanıldığını ve cinsel içerikli sözlü tacizler yaşandığını savundu.

Şikayette, davacılardan bazılarının fabrikada en ağır fiziksel işlerde çalıştırıldığı, bazılarınınsa hak etmelerine rağmen terfi ettirilmediği öne sürüldü.

İşçilerden Jasmine Wilson, şikayetlerini insan kaynaklarına bildirdiğini fakat söz verilmesine rağmen hiçbir soruşturma başlatılmadığını savunurken, Teri Mitchell da sürekli ırkçı hakaretlere maruz kaldığını iddia etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışanlar, fabrikadaki bazı tuvaletlerde gamalı haçla ABD'deki beyaz üstünlükçü Ku Klux Klan grubunun sembollerinden KKK'nin yer aldığını da öne sürdü.

Şirket, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebini reddetti.  

Tesla bir süredir ırkçılık davalarıyla gündemde.

Ekimde mahkeme, Fremont'taki fabrikada çalışırken ırkçılığa maruz kaldığı gerekçesiyle şirkete dava açan siyah işçi Owen Diaz'a 137 milyon dolar tazminat ödenmesine karar vermişti.

Bunun üzerine şirket karara karşı çıkmış ve tazminatın 600 bin dolara indirilmesini talep etmişti. Mahkemeyse son meblağı 15 milyon dolar olarak açıklamıştı. Fakat pazartesi günü görülen duruşmada Diaz, bu tazminatı kabul etmemişti.

Şirket geçen yıl da siyah işçi Melvin Berry'e yine ırkçılık nedeniyle 1 milyon dolar tazminat ödemişti.

16 Haziran'daysa Tesla'nın hissedarlarından Solomon Chau, şirketin CEO'su Elon Musk'a işyerinde ayrımcılık yapılmasına ve toksik bir kültür oluşmasına neden olduğu gerekçesiyle dava açmıştı.



Independent Türkçe, SF Chronicle, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU