Papua Yeni Gine’de 42 bin yıl önce yaşamış dev bir kanguru cinsi keşfedildi

"Fosil üzerinde yapılan araştırma, bu kangurunun modern Avustralya kangurularıyla yakından ilişkili olmadığını gösteriyor"

Yaklaşık 40 bin yıl önce Avustralya'daki megafauna böyle resmedildi (Peter Schouten / Flinders Üniversitesi)

Avustralya’daki Flinders Üniversitesi'nden paleontologlar, Papua Yeni Gine'nin merkezindeki dağlarda keşfedilen fosiller arasında yeni bir kanguru cinsi tanımladı.

Dev bir kanguruya ait bir fosili inceleyen araştırmacılar, hayvanın yalnızca Papua Yeni Gine’de yaşayan benzersiz ve ilkel bir kanguru olduğunu tespit etti.

Latince Nombe nombe adı verilen kangurunun neslinin yaklaşık 42 bin yıl önce tükendiği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adını Chimbu Eyaletindeki arkeolojik ve paleontolojik kazı alanı Nombe Rockshelter'dan alan kanguru, bugünkü modern Avustralya kangurularının atalarından biri.

Öte yandan, araştırma ekibinden Isaac Alan Robert Kerr, bu eski hayvanın günümüz kangurularıyla yakın akraba olmadığını ifade etti.

"Meslektaşlarımla birlikte yayımladığımız araştırma, bu kangurunun modern Avustralya kangurularıyla yakından ilişkili olmadığını gösteriyor" diyen bilim insanı, The Conversation’da kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

Daha ziyade Yeni Gine'ye özgü, önceden bilinmeyen bir ilkel kanguru türünü temsil ediyor.

Söz konusu fosil, kazı alanında 1970’lerde yapılan çalışmalar sırasında bir dizi başka fosille birlikte bulunmuştu. Ancak o dönemde uzmanlar, bu fosili yanlış sınıflandırmış ve Protemnodon nombe türüne olduğunu düşünmüştü.

Transactions of the Royal Society of South Australia adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırma ise bu hayvanın bambaşka bir kanguru cinsine ait olduğunu ortaya koydu.

Kerr, "Yakın zamanda Protemnodon nombe fosillerini yeniden inceledik ve beklenmedik bir şey bulduk. Bu garip kanguru, Avustralya'nın her yerinde yaşayan Protemnodon cinsinin bir türü değildi. Çok daha ilkel ve bilinmeyen bir şeydi" diye yazdı:

Biz de türü Yeni Gine'ye özgü yepyeni bir cinse taşıdık ve adını Nombe nombe olarak değiştirdik.

Avustralya kıtası yaklaşık 40 bin yıl önceye kadar megafauna adı verilen her türlü dev hayvana ev sahipliği yapıyordu.

Bu megafauna, yaklaşık 2,5 metre boyunda kısa yüzlü kanguruları içeriyordu.

Araştırmacılar bu dev hayvanlardan biri olan Nombe'nin yaklaşık 5-8 milyon yıl önce geç Miyosen döneminde Avustralya'dan Yeni Gine'ye göç eden eski bir kanguru türünden evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor.

Ekip, daha fazla kazı ve araştırma yapmak için söz konusu fosilin keşfedildiği noktaya geri dönmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, EurekAlert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU