TİHV: Onur yürüyüşlerine yönelik 7 polis müdahalesinde en az 526 kişi işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındı

TİHV'in bilgi notunda birçok yerde etkinliklerin "fobik tehditler" yüzünden iptal edildiği kaydedildi

Fotoğraf: AP

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi’nin bugün yayınladığı ‘Onur Ayı’ etkinliklerindeki hak ihlallerine ilişkin bilgi notunda, “20 Mayıs 2022- 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Onur yürüyüşlerine yönelik 7 polis müdahalesinde en az 526 kişi işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındı.  3 il ve ilçede tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı, üniversitelerde etkinlikler engellendi” denildi.

TİHV Dokümantasyon Merkezi, ‘Onur Ayı’ etkinlikleri esnasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgi notu yayınladı.

Bilgi notunda, şu ifadeler yer aldı:

20 Mayıs 2022-26 Haziran 2022 tarihleri arasında Onur yürüyüşlerine yönelik 7 polis müdahalesinde en az 526 kişi işken ve kötü muamele ile gözaltına alındı.  3 il ve ilçede tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı, üniversitelerde etkinlikler engellendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onur yürüyüşlerine yönelik 7 müdahalede 34’ü çocuk, en az 526 kişi işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındı.

"3 il ve ilçede tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı"

3 il (Çanakkale, Eskişehir, İzmir) ve 3 ilçede (Beyoğlu, Datça, Kadıköy) tüm eylem ve etkinlikler valilik ve kaymakamlıkların kararlarıyla yasaklandı. Gaziantep Valisi, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Onur Ayı etkinlikleriyle ilgili ‘sapkın’ ifadesini kullanarak, etkinliklere izin verilmeyeceğini açıkladı. Fobik tehditler üzerine ildeki etkinlikler iptal edildi.

ODTÜ’de ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesi gerçekleşirken, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılmak istenen piknik fobik grupların tehditleri nedeniyle iptal edildi.

İstanbul’da polis, Onur Yürüyüşü’nü takip etmek isteyen gazetecileri fiziksel şiddet kullanarak uzaklaştırdı. Gazeteci Bülent Kılıç ters kelepçe ile gözaltına alındı.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU