Ukrayna First Lady'si Zelenska savaşı tahmin edemediğini söyledi: "Pasaportum bile hazır değildi"

"Önümüzde büyük tehlikeler var"

Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska, herkesin direndiğini fakat büyük bir psikolojik yük altında olduğunu söyledi (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi First Lady Olena Zelenska, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a röportajında savaşın yaşanacağını tahmin edemediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaş karşısında afalladığını belirten Zelenska, "Elbette kimse benimle askeri sırları paylaşmadı. Açıkçası savaşın olacağına inanmıyordum. Pasaportum bile hazır değildi" dedi.

44 yaşındaki First Lady, "Paralel bir gerçeklikte, sanki bir rüyadaymış gibi hissediyordum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenska, çocukları 9 yaşındaki Kirilo ve 17 yaşındaki Oleksandra'ya durumu yansıtmamaya çalıştığını söyleyerek "Savaşın ilk gününde tüm gün boyunca suratımda tuhaf bir gülümseme vardı. Çocukların paniği görmesini istemiyordum" diye konuştu.

Savaş başladıktan sonra iki ay boyunca çocuklarıyla ülkenin farklı yerlerinde saklandıklarını belirten Zelenska, nerelere gittiğine dair bilgi vermeyerek "Ne kadar az konuşursam o kadar güvende olurum" dedi.

Zelenska, bu süreçte eşini çok sık göremediğini söyleyerek, uzun süre sonra Zelenski'yle ilk görüşmesine ilişkin, "Sarıldık, selamlaştık ve birbirimize nasıl olduğumuzu sorduk. Çocuklar da buradaydı, onlar da babalarına sarıldı" ifadelerini kullandı.

First Lady, artık eşiyle daha sık görüşebildiğini, çocukların babalarıyla birlikte olmasının işleri daha kolaylaştırdığını belirtti.

Ülkedekilerin yarısının savaş nedeniyle ailelerinden ayrı yaşadığına dikkat çeken Zelenska, "Her Ukraynalı büyük bir psikolojik yük altında. Çoğumuz daha önce böyle şartlar altında yaşamamıştık. Önümüzde büyük tehlikeler var" ifadelerini kullandı.  
 


"Disiplin Zelenski'nin göbek adıdır"

Zelenski'nin karakterine dair bilgiler de paylaşan First Lady, "Disiplin onun göbek adıdır. Alarm çalar, kalkar, dişlerini fırçalar, giyinir ve gider. O her şeyi 5 dakikada hallederken ben yatakta yarım saat bir o yana bir bu yana dönerim" dedi.

Zelenska, şaşırtıcı bir şekilde son aylarda eşinin ruh halinde bir değişiklik görmediğini, psikolojik olarak disiplinini koruyup strese dayanabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

First Lady, Zelenski'nin konuşmalarının içten olduğunu da belirterek, "Olup biten her şeyin onda ciddi bir duygusal karşılığı olduğunu görebiliyorum. Mesajını iletebilmek için bence tüm duygularını kullandı. Fakat bu manipülasyon değil, samimi bir şeydi" dedi.



Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU