CHP, SADAT hakkında suç duyurusunda bulundu

CHP'li Tezcan, "SADAT, paramiliter örgütlenmesiyle Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde suç işlemek için kurulmuş ve Saray'ın da desteğini arkasına alarak faaliyet yürüten bir suç örgütüdür" dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki CHP heyeti, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na SADAT hakkında suç duyurusunda bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Gülizar Biçer Karaca ile Adalet Komisyonu sözcüsü Zeynel Emre, Anayasa Komisyonu sözcüsü İbrahim Özden Kabaoğlu, İçişleri Komisyonu sözcüsü Yaşar Tüzün ile Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu sözcüsü Yüksel Mansur Kılınç'ın müşteki olduğu SADAT hakkındaki suç duyuru dilekçesi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi.

Heyet, suç duyurusunda bulunmalarının ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı.

"Saray'ın desteğini alan bir suç örgütü"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ankara Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında "Paramiliter bir suç örgütü" olarak tanımladıkları SADT hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Kanunlarımız karşısında paramiliter örgütlenme suçtur. SADAT, paramiliter örgütlenmesiyle Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde suç işlemek için kurulmuş ve Saray'ın da desteğini arkasına alarak faaliyet yürüten bir suç örgütüdür" dedi.

SADAT'ın internet sitelerinde yaptıkları yayın, açıklama ve ilanlarda açık bir şekilde gayri nizami harp eğitimi ve terör eğitimi verdiklerini kabul ettiklerini belirten Tezcan, "Verdikleri kurs sonunda mezun olanların sabotaj, terör gibi yetenekleri kazandıklarını açıkça deklare eden suç örgütü ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

"Anayasal düzeni değiştirme hedefi"

SADAT yetkilileri tarafından yapılan açıklamalardan kurumun silah ticareti yaptığının da anlaşıldığını öne süren Bülent Tezcan, "Bu açıkça suçtur. SADAT bunları yaparken öbür taraftan bir yan kuruluşu olan aynı kişilerin birlikte hareket ettiği ASSAM adlı bir kuruluşun eliyle anayasal düzeni değiştirmek üzere Asrika adı altında bir devlet kurarak anayasal düzeni değiştirme hedefi olduğunu açıkça ifade etmektedir" dedi.

"Cesur savcılara ihtiyacımız var"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, yaptığı açıklamada cumhuriyet savcılarına seslenerek, "Cumhuriyet, demokrasiyi koruyacak cesur savcılara ihtiyacımız var. Tüm soruşturmaların ve yargılamaların amacı gerçeği ortaya çıkartmaktır. Gerçeği bizler biliyoruz. Toplum biliyor. Gerçeğin üstünü hiçbir güç örtemez. SADAT'la ilgili başvurumuzu ciddi bir şekilde cumhuriyet savcıları incelerse, siyasi iktidarın baskısı altında kendilerini hissetmezse zaten gerçek ortaya çıkacaktır" dedi.

Erkek, "Bugün tweet attığı için, yazı yazdığı için, düşüncelerini açıkladığı için terörle ilişkilendirilen gençler, üniversite öğrencileri, gazeteciler, siyasetten yasaklanan insanlar varken bugün demokratik, laik, sosyal hukuk devletine kasteden bir yapıya karşı Cumhuriyet savcıları ne yapacak bizde yakından takip edeceğiz. Bu yapı cumhuriyetimizin niteliklerine karşı çok ciddi bir kasıtla hareket eden bir organizasyondur. Bizde bu yapıyı CHP olarak sonuna kadar takip edeceğiz" diye konuştu. 

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve anayasayı ihlal"

Adnan Tanrıverdi, Ali Kamil Melih Tanrıverdi, Ersan Ergür, Mehmet Naci Efe, Haluk Yıldırım, Mehmet Zelka ve belirlenecek diğer şüphelilerin "şüpheli" olarak yer aldığı şikayet dilekçesinde, şüphelilere yöneltilen suçlamalar ise Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Anayasayı İhlal, Yasama Organına, Hükümete, Anayasal Düzene ve Devletin Egemenliğine Karşı Suç İşlemek Amacıyla Silahlı Örgüt Kurma ve Yönetme, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanuna Muhalefet ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu olarak belirtilerek TCK'nın ilgili maddelerine göre haklarında soruşturma başlatılması istendi.

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (SADAT) önüne gitmişti. 

Burada bir açıklama yapan CHP lideri, "Önünde bulunduğumuz SADAT paramiliter bir kuruluştur... Burası terörist yetiştiren bir kurumdur" diye konuşmuştu. Seçim güvenliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliğini sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burasıdır ve Saray'dır" ifadelerini kullanmıştı.

SADAT ise "şirketin kişilik hakkına saldırı" suçlaması ile Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde 1 milyon lira tazminat davası açtığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU