ABD'li diplomat: Ciddi kayıplar veren Myanmar cuntası toprak kaybediyor

"Bugün, kazanabileceklerini nasıl düşünebildiklerini anlamak zor. Orduları ciddi kayıplar veriyor"

1 Şubat 2021'de yapılan darbenin birinci yıldönümünde 400 binden fazla kişinin yerinden edildiği açıklanmıştı (AP)

Üst düzey bir ABD'li diplomat, Myanmar cuntasının "toprak kaybettiğini" ve "ordularının ciddi kayıplar verdiğini" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı Derek Chollet, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Myanmar'daki cuntanın kendisine karşı savaşan isyancıları yenmesinin pek mümkün olmadığını ve ordunun demokrasiyi yeniden tesis etmesi gerektiğini söyledi.

Chollet şunları söyledi:

Bugün, kazanabileceklerini gerçekçi olarak nasıl düşünebildiklerini anlamak zor. Toprak kaybediyorlar. Orduları ciddi kayıplar veriyor.

Reuters'in haberine göre ABD'li diplomat, ABD ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) arasında geçen ay yapılan bir toplantının ardından Tayland, Singapur ve Brunei'yi ziyaret ediyor.

Chollet, Myanmar ordusunun küresel sahnede izole edildiğini ve savaşa son verip demokrasiyi yeniden tesis etmeleri gerektiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubat 2021'de ülkenin ordusu, demokratik yollarla seçilmiş Aung San Suu Kyi hükümetini devirmişti. O zamandan beri darbeye karşı gösteriler yapılıyor. Askeri güçlerse protestoları engellemek için kitlesel tutuklamalar yaptı.

Ülkenin çeşitli bölgelerinde vatandaşlar silahlanırken, binlerce kişi de cuntaya karşı silahlı ayaklanmaya katıldı.

Chollet, Myanmar cuntasının gelecek yıl yapmayı planladığı seçimlerin özgür ve adil gerçekleşme "ihtimalinin olmadığını" da iddia etti.

Diplomat, "Bence seçimlerin özgür ve adil olma ihtimali yok; sadece bölgeyi, uluslararası toplumu manipüle etme girişimi olabilir" diye ekledi.

Birleşmiş Milletler'in Myanmar özel temsilcisi Noeleen Heyzer de gayrimeşru bir seçimin ülkede daha fazla huzursuzluğa yol açabileceğinden korkuyor.

Heyzer, Myanmar vatandaşlarının seçim sürecinin ülkeyi "uygun sivil yönetime" geri döndüreceğine ve halkın iradesine saygı duyulacağına inanmadığı sürece, seçimlerin "daha fazla şiddet için tetikleyici bir nokta" olabileceğini dile getirdi.

 


Cuntanın geçen yılın şubat ayından beri muhalefete yönelik baskısında yaklaşık 2 bin sivil öldürüldü ve o tarihten bu yana 14 binden fazla kişi tutuklandı.

Channel News Asia'ya göre, Tayland Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Pornpimol Kançanalak ise uluslararası toplumun "iptal retoriğine takılıp kalmaması" gerektiğini savundu.

Kançanalak, "Kınamalar, yaptırımlar, dışlama... bunların getirisi azaldı" dedi.

Diğer yandan, özellikle Rus istilasını takiben ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin ardından Myanmar için de destek talepleri geliyor. Ancak Chollet, Washington'un Myanmar'daki darbe karşıtı savaşçılara silah sağlamayı "şu anda düşünmediğini" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU