Hrant Dink davasında karar

Hrant Dink cinayeti davasında Erhan Tuncel'e 99.5 yıl, Ogün Samast'a 2.5 yıl, Yasin Hayal'e de 7.5 yıl hapis cezası verildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin birtakım suçlar yönünden zaman aşımının dolması ihtimali bulunduğu gerekçesiyle dosyası ayrılan ana dava hükümlüsü 9 sanığın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan sanık Erhan Tuncel duruşmada hazır bulunurken, Osman Hayal ve Ersin Yolcu Trabzon’dan, Yasin Hayal ve Ogün Samast ise bulundukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalar yapıldı. 

"Başka olaylarda bir araya gelmediler"

Agos gazetesinin aktardığına göre Yasin Hayal'in avukatı Fatma İşgören, aynı üç sanığın bir araya geldiği başka olaylar olmadığını belirterek olayın bir örgüt kapsamında olmadığını, örgüt suçunun unsurlarının olmadığını ve örgüt yöneticiliği suçundan beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Samast: Kendimi çok geliştirdim

Sanık Ogün Samast da örgüt üyesi olduğu suçlamalarını kabul etmedi. Samast, şunları söyledi:

Suç örgütü olmadığımızı, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün raporları ortaya koymaktadır. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da örgüt olmadığımızı, mahalle arkadaşları olduğumuzu söylemiştir. Yasin Hayal'in daha önce tek başına işlediği suçlar dosyamıza katılmıştır. Sanık sayısının 3'ten fazla olması örgüt olduğumuz anlamına gelmez. Mc Donlad's bombalamasının aynı mahallede arkadaş olmamızla hiçbir ilgisi yoktur. Örgüt üyeleri arasında emir komut zinciri olmalıdır. Örgütten istediği şekilde hareket etme zorunluluğu olmalıdır, bu kişiler arasında süreklilik olmalıdır, birden fazla suç işlemiş olmalıdır. Aynı mahallede arkadaş olmak örgüt olmak değildir. Alt üst zinciri yoktur, aynı mahalleden arkadaşlarız ve başka da suç işlemedik. 13 yılda kendimi çok geliştirdim. Olay yaşandığında da yaşımın küçük olması da dikkate alınarak, hüküm verilmesi halinde, hükmün açıklanmasının ertelenmesini talep ediyorum.

Samast, örgüt üyeliği suçlamasından beraatini istedi.

Tuncel'in son sözü: Vatan sağolsun

Samast'ın ardından tutuksuz sanık Erhan Tuncel savunmasını yaptı. Tuncel, cinayetten bir yıl önce, Yardımcı İstihbarat Elemanı olarak, cinayet bilgisini ilgililere verdiğini söyledi. Tuncel ''Benim verdiğim bilgiler esas alınarak bugün kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış ve yargılaması devam etmektedir. Kamu görevlilerinin ihmali olmasaydı cinayet önlenebilirdi'' dedi. Son sözü sorulan Tuncel, "Vatan sağolsun" dedi.

"Cinayet, Erhan Tuncel ve işbirlikçilerini eseridir"

Savcının mütalaasında beraat talep ettiği tutuksuz sanık ve Yasin Hayal'in abisi Osman Hayal de savunmasını yaptı. Hayal, ''Bu cinayet Erhan Tuncel ve Emniyet'teki işbirlikçilerinin eseridir. Kardeşim komploya kurban gitti'' dedi. 

Sanıklardan Erhan Tuncel, "6 mağdura karşı tasarlayarak ve bomba kullanmak suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs", "Mala zarar vermek", "Hrant Dink'in öldürülmesine yardıma teşebbüs", "Silahlı suç örgütüne üye olma" suçlarından toplam 99 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatlar, kararı temyize götürecek

Independet Türkçe’ye konuşan Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Samast’ın Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinden yargılandığı için “2.5 yıl kadar az bir ceza aldığını” söylerken kararı temyize götüreceklerini belirtti. TCK’nın 220. maddesi “suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu”nu düzenliyor.

Samast, Temmuz 2011'de çıkan kararda, "tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 22 yıl 10 hapis cezası almıştı.

"Devlete yapılan hiçbir hizmet cezasız kalmaz"

Mahkeme salonundan tutuklanarak çıkartılan Erhan Tuncel, “Devlete yapılan hiçbir hizmet cezasız kalmaz” ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU