Venezuela krizi: Trump yönetimi “40 milyon dolarlık yardım paketini” Guaido liderliğindeki muhalefete “yönlendirmeyi planlıyor”

Guatemala ve Honduras da dahil göç krizinin merkezindeki ülkeler yardımdan pay alamayacak gibi görünüyor

Gıda ve ilaç kıtlığının yaygınlaştığı Venezuela’da Maduro hükümeti yaşananlardan ABD'yi sorumlu tutuyor  (Reuters)  

Donald Trump yönetiminin Orta Amerika’ya insani yardım amacıyla gönderilecek 40 milyon dolardan fazla para yardımını Venezuela’daki ABD destekli muhalefete yönlendirmeyi planladığı iddia edildi.

Los Angeles Times’ın çeşitli kaynaklara ve bir iç yazışmaya dayandırdığı haberine göre 41,9 milyon dolarlık (yaklaşık 238 milyon TL) yardımın Guatemala ve Honduras'a gönderilmesi gerekiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ülkeler binlerce kişinin yoksulluk, şiddet ve yolsuzluktan kaçıp ABD güney sınırını geçmeye çalıştığı göç krizinin merkezinde bulunuyor.

Haberdeki söz konusu iç yazışmaya göre para bunun yerine maaşlar, uçak biletleri, propaganda, seçimlerde teknik yardım ve Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido ve kafilesinin “iyi yönetişim” eğitimi için kullanılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, Guaido ve Venezuela Enformasyon Bakanlığı, The Independent’ın konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Ocakta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun gayrimeşru olduğunu savunan ve geçici devlet başkanlığı görevini üstleneceğini belirten Guaido bu adımını Venezuela anayasasına dayandırmıştı.  

 

 

Muhalefet lideri 4 ay sonra da Maduro'ya karşı askeri bir isyan ateşleme girişiminde bulunmuş ama başarısız olmuştu. Maduro isyanın ABD’nin düzenlediği darbenin bir parçası olduğunu söylemişti.

Maduro, Guaido'yu ABD destekli bir kukla olarak nitelendiriyor ve şimdiye dek hükümetin komuta kumandasını elinde tutmaya devam ediyor.

Yakın müttefikleri daha sonra tutuklanırken Guaido’nun da parlamentodaki dokunulmazlığı kaldırılırdı. Ancak şu ana kadar hapse atılmadı.

Maduro’nun liderliğinde ülkedeki ekonomi çöktü, gıda ve ilaç kıtlığı yaygınlaştı.

Petrol zengini ülkenin bazı bölgelerinde de yakıt bulmak zorlaştı. Kimi sürücüler benzin istasyonlarında günlerce sırada bekledi. Ayrıca sık sık da elektrik kesintileri yaşandı.

Maduro hükümeti kıtlıklar için ABD yaptırımlarını suçluyor. Muhalefetse bunun arka arkaya ülkeyi yöneten sosyalist hükümetler tarafından yapılan yanlış yönetim ve yolsuzlukların sonucu olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) kurumları nisanda 4 milyondan fazla Venezuelalının ülkeden kaçtığını söyleyerek, kaçan kişi sayısının 2015'in sonundan bu yana “fırladığını” ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı haziranda El Salvador, Guatemala ve Honduras’a gönderilecek yüz milyonlarca dolarlık yardımda kesintiye gidileceğini duyurmuştu. Trump bu ülkelerin göçü engellemek için yeterince çaba göstermediğini söylemişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU