Irak Başbakanı Abdulmehdi: Barzani’yle anayasal çözümde anlaştık

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanı Mesrur Barzani’yle, sorunların anayasal çerçevede çözümü konusunda anlaştıklarını söyledi

IKB Başbakanı Mesrur Barzani ilk ziyaretini Irak'ın başkenti Bağdat'a gerçekleştirdi / Fotoğraf: IKB Başbakanlığı

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta haftalık Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IKB Başbakanı Mesrur Barzani'nin Bağdat ziyaretinin "olumlu" geçtiğini ifade eden Abdulmehdi, "Her iki taraf da (Bağdat ve Erbil) iş birliği ve sorunların çözümü konusunda olumlu yaklaşım içinde. Merkezi yönetim ve bölgesel yönetim arasında sorunların olduğunu inkar etmiyoruz ancak bunların çözümünde iki tarafın da anayasaya bağlılığı söz konusu. Gelen heyette bu yönde bir 'iyi niyet' gördük" dedi.

 

IKB heyeti.jpg
Mesrur Barzani başkanlığındaki IKB heyeti Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdi / Fotoğraf: Twitter

 

“Sorunların çözümü için teknik heyet oluşturuluyor

Anayasanın tüm Iraklı grupların sorunlarının çözümü için başvurması gereken bir "çatı" olduğunu dile getiren Abdulmehdi, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünün nasıl olacağını belirlemek üzere bazı teknik heyetlerin oluşturulmasında mutabakata vardıklarını belirtti.

Haşdi Şabi içinde yer alan bazı grupların bürolarının kapatılmasına karşı direndiği iddialarına yönelik sorusuna cevap veren Abdulmehdi, “Yayımladığımız kararnameye ciddi anlamda itirazlar olmadı. Haşdi Şabi ile ilgili kararnameyi uygulamaya başladık ve bazı Haşdi Şabi bürolarını kapattık. Ay sonuna doğru bu işi tamamlamak istiyoruz. O zaman, yaptığımız işleri detaylıca kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu. 

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanı Mesrur Barzani, yeni görevine gelmesinin ardından ilk ziyaretini Irak’ın başkenti Bağdat’a gerçekleştirdi. Barzani, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ile bir araya gelmişti.

Barzani: Kürdistan Bağdat'la sahici bir ortaklık kurmak istiyor

Bağdat dönüşü Twitter hesabından paylaşımda bulunan Barzani, “Kürdistan, Bağdat'la sahici ve yapıcı bir ortaklık kurmak istiyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY)  federal muhataplarımızla aramızdaki öncelikli sorunları, her iki tarafın da Anayasa'da belirtilen hak ve görevleri üzerinde net bir şekilde anlaşılması temelinde çözmek istemektedir” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU