Diyarbakır'da 3 gencin boğularak öldüğü olayda ihmal iddiası

Dicle Nehri'nde dün boğulan 3 öğrencinin ölümünde ihmal olduğu iddia edildi. Cesetleri sudan çıkaran mahalleli, nehirden usulsüz kum ve çakıl çıkarıldığını öne sürerek, bu durumun son üç yılda beş gencin ölümüne sebep olduğunu öne sürdü

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Bağıvar Mahallesi'ndeki yatılı Vali Aydın Arslan Fen Lisesi'ne giden Enes Can, Osman Yetişgin ve Yunus Vural adlı öğrenciler, dün Dicle Nehri'nden karşıdan karşıya geçmek isterken boğularak hayatını kaybetti.

Aynı yerde üç yıl içinde beş gencin hayatını kaybettiğini belirten mahalleli, nehirden usulsüz kum ve çakıl çıkarıldığını öne sürerek, bu durumun son üç yılda beş gencin ölümüne sebep olduğunu öne sürdü.

Valilik, olay yerine geç gelmekle suçlanan AFAD'dan rapor isterken, Savcılık da nehirde derinlik ölçümü yapılmasını kararlaştırdı.
 

CESET ÇIKARILIRKEN.jpg
Dicle Nehri'nde boğulan 3 gencin cansız bedenini sudan mahalleli çıkardı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Usulsüz çıkarılan çakıl ve kumlar ölüme davetiye çıkarıyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Bağıvar Mahallesi Muhtarı Paşa Turan, olayın yaşandığı yerde 6 yıl kepçelerle çakıl ve kum çıkarılarak suyun debisiyle oynandığını iddia ederek, "Bu durumu ilgili ve yetkili makamlara bildirmemize rağmen herhangi bir önlem alınmadı. Üç gencimizin hayatını kaybettiği 8 metreyi bulan büyük bir çukur oluşmuş durumda. Ölüme adeta davetiye çıkarılmış. Bu çukurun ön ve arkası ise bir metre derinlikte. Mahalleli karşı kıyıya geçmek için mesafeyi kısaltmak için ara ara nehirden geçiyor. Bazen traktörlerle geçenler de oluyor" dedi. 

Kum ve çakılın çıkarıldığı yerde zaman zaman girdabın oluştuğunu anlatan Turan, "Dün vefat eden öğrencilerimizden birinin terliği yarım saat boyunca o girdabın çevresinde dönüp durdu. Olayı ilk öğrendiğimde hemen 112'yi aradım. Polis ve ambulansların yolda olduğu söylendi. 112'den aktarım yapılan AFAD birimi ise ısrarla aramamıza rağmen yanıt vermedi. Tanıdıklar vasıtasıyla AFAD yetkililerine durumu bildirdim. Buna rağmen AFAD, cesetler çıkarıldıktan sonra olay yerine geldi. Gençlerimizin cesedini vatandaşlarımız ve lisede görev yapan bir hademe dalış yaparak çıkardı" ifadelerini kullandı. 
 

BAĞIVAR MAHALLESİ MUHTARI PAŞA TURAN.jpg
Bağıvar Mahallesi Muhtarı Paşa Turan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Üç yılda beş kişi öldü, bir uyarıcı levhası asılmadı"

Bağıvar Mahallesi Muhtarı Paşa Turan, son üç yıl içerinde aynı yerde beşinci ölüm vakasının yaşandığını dile getirerek, yetkililere uyarıcı tabela asılması yönündeki taleplerinin de karşılık bulmadığını ifade etti.

Turan, "Defalarca uyarıcı tabela asılmasını talep ettik. Ancak bir çivi bile çakılmadı. Uyarıcı tabela var diyenlere soruyorum. Varsa bir tabela bunu kamuoyuna gösterin" diye konuştu.
 

DİCLE NEHRİ KIYISI VATANDAŞLAR AFAD'A TEPKİ GÖSTERDİ.jpg
Mahalleliler AFAD'A tepki gösterdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Mahalleli: İlla bir vekilin oğlunun ölmesi mi gerekiyor?

Olay yerine ilk giden ve suya ilk kurtarma dalışı yapanlardan biri olduğunu söyleyen Fedai Altın adlı mahalleli, "Tedbir alınması için illa bir milletvekilinin çocuğunun ölmesi mi gerekiyor?.. Söz konusu bölgedeki çukurun doldurulması gerekiyor. Çocuklarımızın can güvenliği yok" diye konuştu. 
 

FEDAİ ALTIN.jpg
Fedai Altın / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Valilik AFAD'dan rapor istedi

AFAD ekiplerinin olay yerine geç intikal ettiği iddiasının basında yer alması üzerine Diyarbakır Valiliği, AFAD'dan olaya dair tüm detayların rapor halinde ilgili makama gönderilmesini talep etti.

 AFAD'dan olaya dair tüm detayların rapor halinde ilgili makama gönderilmesini talep etti. 
 

CESET ÇIKARILIRKEN1.jpg
Cesetleri sudan çıkaran mahalleli, olayda ihmailk olduğunu iddia ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

AFAD: 40 dakikada olay yerindeydik

Independent Türkçe'ye konuşan konuşan Diyarbakır AFAD İl Müdürü İlami Çakmak, ihbardan 40 dakika sonra olay yerine vardıklarını ifade ederek, geç kalma iddialarını yalanladı.

Kendisinin de dalgıç olduğunu anlatan Çakmak, "Olay yerine varır varmaz suya dalış için soyunduğumda vatandaşlar gençlerimizin cesedini çıkarıyordu. Söz konusu olay yeri ve çevresinde girdaplar var. Oluşan çukurun derinliğinin ölçümü savcılık talebi oldu. Dalgıç ekiplerimiz söz konusu bölgede derinlik ölçümü yapacak" dedi.
 

Diyarbakır AFAD İl Müdürü İlami Çakmak.jpeg
Diyarbakır AFAD İl Müdürü İlami Çakmak

 

Savcılık derinlik ölçümünün yapılmasını istedi

Üç gencin ölümü üzerine soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, AFAD'ın dalgıç ekibinden olayın meydana geldiği yerde derinlik ölçümünün yapılmasını istedi. AFAD ekipleri, bu talep üzerine dün Dicle Nehri'nde ölçüm yaptı. 
 

CESET ÇIKARILIRKEN3.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Üç kentte toprağa verildiler

Bu arada hayatını kaybeden Vali Aydın Arslan Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Osman Yetişgin (16) Silvan ilçesindeki Karabehlülbey Mezarlığı'nda, Enes Can (17) Şırnak'ın İdil ilçesindeki Yeni Mahalle Şeyh Hasan Mezarlığı'nda, Yunus Vural (16) ise Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Gündoğan Mahallesi Mezarlığı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla gözyaşlarıyla toprağa verildi.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU