40 bin sterlinlik elektrik bedeline itiraz edince miktar 52 bine çıktı

Çiftin elektriğe Blackpool Illuminations ışık festivalinden daha çok para harcaması öngörülmüş

(Reuters)

Elektrik tedarikçisi Ovo'dan, yıllık faturalarının enerji fiyat üst sınırının 20 katını aşarak 40 bin 52 sterlin (yaklaşık 830 bin TL) olarak görüldüğünü ifade eden bir açıklama alan çift şoke oldu.

Çiftin tahmin edilen ücreti Ovo'ya sorması üzerine tedarikçi hata yapıldığını kabul etti: Tutarın 52 bin 235 sterlin (yaklaşık 1 milyon 85 bin TL) olması gerekiyordu.

Britanya'daki enerji faturaları, fiyat üst sınırındaki muazzam artış sebebiyle son aylarda yaklaşık yüzde 50 yükselmiş olsa da ülkede az sayıda hane yıllık 2 bin sterlinden (yaklaşık 40 bin TL) yüksek fatura gelmesini bekleyecektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İskoçya'nın Cairngorms bölgesindeki Nethy Bridge köyündeki söz konusu çift ise evlerini ısıtmak amacıyla fazla elektrik kullandıkları için yıllık faturalarının bu tutarın iki katı kadar olmasını beklediklerini söyledi. Çift, The Guardian'a gönderdiği mektupta birinin ciddi sağlık sorunlarından mustarip ve 82 yaşında olduğunu belirtti.

Tahminde belirtilen orana göre çift, Michelin yıldızlı bir restoranda iki kişilik yemeğe denk düşen bir miktarda günlük 143 sterlin (yaklaşık 3 bin TL) elektrik ücreti ödeyecek.

Yıllık toplam 52 bin 235 sterlin, Kuzey İskoçya'daki üç yatak odalı evin, Blackpool Illuminations festivalinden daha yüksek elektrik faturası ödeyeceği anlamına geliyor. İki ay süren ışık festivaline yaklaşık 50 bin sterlinlik (yaklaşık 1 milyon TL) fatura geliyor.

Çift, durumlarını Ovo'ya açıklamakta zorlandıklarını belirtti. The Guardian'a yazan ev sahibi şunları söyledi:

[Faturayı] sorgulamak için aradım ve önce bir sorun göremeyen, sonra da daha makul bir meblağ belirlemek için çalışan müşteri hizmetleri temsilcisiyle konuştum.

Birkaç gün sonra, yıllık tahminin artık 52 bin 235 sterlin 64 peni olduğu bize bildirildi.

Tekrar aradım ve bunun bir fatura değil, tahmin olduğu gerekçesiyle endişemi anlayamayan bir temsilciyle konuştum. İnternet sitesi aracılığıyla şikayette bulundum ve benden tahminin bir fotoğrafını göndermem istendi. Sonra başka bir işlem yapılmayacağını söyleyen bir mesaj aldım.

Nihayetinde hesaplamanın yanlış sayaç okumalarına dayandığı ortaya çıktı ve çift, Ovo'ya daha fazla okuma sununca fatura düşecek şekilde düzeltildi. 

Altyapı hizmeti sunan şirketlerin kullandıkları elektrik ve gaz miktarı için ortalama müşteriden yıllık talep edebileceği maksimum miktar olan Birleşik Krallık enerji fiyat üst sınırı, nisanda yüzde 54 artarak 1971 sterline (yaklaşık 40 bin TL) yükselmişti.

Enerji piyasası düzenleyici kurumu Ofgem, fiyat sınırını ekimde yine artırarak 2 bin 800 sterlin (yaklaşık 60 bin TL) yapmayı öngörüyor.

İlk kez Ocak 2019'da açıklanan ilk sınır, sadece genellikle sağlayıcının varsayılan ve en pahalı seçeneği olan standart değişken tarifedeki müşteriler için geçerli. Ancak ortalamadan daha fazlasını kullanan haneler daha fazla ücretlendirilebiliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU