Rusya'nın seferberlik hazırlığında olduğu iddia edildi

Ülkenin askeri rezervinde 2 milyona yakın yurttaşın kayıtlı olduğu düşünülüyor

Rusya'nın ünlü şehirlerinden St. Petersburg'da da "mobil askerlik şubesi" açılmıştı (Reuters) 

Hukukçuların ve insan hakları savunucularının oluşturduğu Call to Conscience platformu, Rusya'nın seferberlik için hazırlık yaptığını iddia etti.

Askere alım konusunda Telegram üzerinden danışmanlık hizmeti veren platform, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e açıklamasında, "Rusya'da seferberlik için hazırlıklar yapılıyor. Ekonomi Bakanlığı resmi olarak bu amaç için milyonlarca ruble kaynak ayırdı. Askerlik şubeleri veri tabanlarını güncelliyor ve şirketler de bu ihtiyaçlara göre hareket ediyor" ifadelerini kullandı.

Platforma göre son haftalarda birçok yurttaş, kendilerine "bilgilerini netleştirmek ve seferberlik için rezerv oluşturmak maksadıyla en yakın askerlik şubesine gitmelerini talep eden" mektuplar gönderildiğini söyledi.

Askerlik şubesine gidenlerin "olası seferberlik" durumunda kimlerin askere alınabileceğine dair bilgilendirildiği, bazen de çağrılan kişilerden sağlık testleri istendiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubelerdeki yetkililerin gelen bazı kişilere sözleşme imzalattığı, bu sözleşmenin de söz konusu kişiyi cepheye gönderilene dek askeri rezerv statüsüne soktuğu savunuldu.

Birçok yurttaşın hatalı şekilde bunu zorunlu bir süreç zannettiğine dikkat çeken platform, "Sizi verilerinizi güncelleme bahanesiyle çağırıyorlar. Fakat gittiğinizde sizi orduya almak için ikna etmeye çalışıyorlar" dedi.

Platform, "Düzenli bir hayat ve ülkedeki asgari ücretin yaklaşık 4 katına denk gelen 200 bin Rus Rublesi (yaklaşık 53 bin 500 TL) değerinde maaşlar teklif ediliyor. Savaş bölgelerine gönderilmeyecekleri ya da sözleşmenin kolayca feshedilebileceği vaadi veriliyor" ifadelerini kullandı.

Rus şirketlerin de olası bir seferberliğe hazırlandığı iddia edildi.

El Pais, Moskova metrosundaki yöneticilerin işçilere "Ukrayna'daki savaşa gönderilmeleri ihtimaline bağlı olarak genel sağlık kontrolü yaptırmalarını emrettiğini" bildirdi.

Ayrıca ülkede evrak işlerini denetleyebilecek, hastane, fabrika ve üniversitelerdeki iş akışlarını yeniden organize edebilecek "savaş seferberliği uzmanları" için iş ilanları verildiği de iddia edildi.
 


Kremlin yönetimi Ukrayna'daki savaşı "askeri operasyon" diye nitelemeyi sürdürürken, olası bir seferberlik ilanı sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle hayata geçirilebilir.

Rusya'daki askeri rezerv sayısı gizli tutulurken, ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'ne göre ülkede yaklaşık 2 milyon kişilik bir askeri rezerv var.

Kremlin bu ay orduya katılma yasasında değişikliklere de gitmiş, askere girmek için Rus yurttaşlara uygulanan ve 40 olan üst yaş sınırıyla, yabancılara uygulanan 30 yaş sınırı kaldırılmıştı.

Geçen hafta da "Putin'in şahsi ordusu" olarak nitelenen Rusya Ulusal Muhafızları'ndaki 115 askerin, Ukrayna savaşına katılmayı reddettiği gerekçesiyle kovulduğu ortaya çıkmıştı.

Öte yandan 24 Şubat'ta başlayan savaştan bu yana Rusya'nın farklı bölgelerindeki askerlik şubelerine saldırılar düzenlenmişti. En son 13 ile 15 Mayıs arasında üç askerlik şubesine molotofkokteyliyle saldırılmıştı.



Independent Türkçe, El Pais, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU