Maverick gerçekten de savaş pilotu olamayacak kadar yaşlı mı?

Tom Cruise'un canlandırdığı karakterin yaşı Top Gun: Maverick'in hikaye örgüsünde önemli bir yere sahip

Hollywood yıldızı Tom Cruise, 1986'da vizyona giren Top Gun'dan 36 yıl sonra Top Gun: Maverick'le görkemli bir dönüş yaptı. 

Aksiyon sinemasının klasikleri arasında yer alan Top Gun'ın devam filminde Cruise, Maverick lakaplı ABD Deniz Kuvvetleri Teğmeni Pete Mitchell'ı oynuyor. Mitchell, 30 yıllık başarılı bir kariyerin ardından kendisini Top Gun öğrencilerinden oluşan bir müfrezeyi özel bir görev için eğitirken buluyor. 

Topgun esasen gerçekte de bir eğitim programı. ABD Donanması'nın seçkin havacılarının yer aldığı Topgun'da savaş uçakları taktiklerine dair eğitimi veriliyor. 

Öte yandan Maverick'in yaşı filmin önemli noktalarından biri. Bazı meslektaşları 57'sine basmış teğmenin bu yaşta savaş pilotu olup olamayacağını sorguluyor. 

Peki gerçekten de Pete Mitchell'ın yaşı, onun savaş pilotu olmasını önleyebilecek bir unsur mu?

Daily Mail'in haberine göre karakterin yaşı problem yaratmasa da yaşam tarzı ona bazı engeller çıkarabilir. 

"50'sine basmış birçok savaş pilotuyla tanıştım"

Zippia'ya göre ABD'de savaş pilotlarının ortalama yaşı 45 ve pilotların yüzde 67'si 40 yaşın üstünde. Dolayısıyla Maverick'in yaşı savaş pilotu olmasını engelleyecek bir unsur değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'taki Cranfield Üniversitesi'nde havacılık ve çevre alanında çalışmalar yapan Doç. Dr. Guy Gratton da The Conversation'da kaleme aldığı yazıda Maverick'in test pilotu olmak için hala genç olduğunu belirtiyor. 

Gratton, "60'larında birçok test pilotu ve 50'sine basmış birçok savaş pilotuyla tanıştım" ifadelerini kullanıyor. 

Ancak karakter o yaşta sıfırdan donanmaya girmeye çalışsaydı muhtemelen reddedilirdi. ABD Donanması'nda pilot olabilmek için eğitimlere 19 ila 33 yaşlarında başlamak gerekiyor.

Öte yandan Tom Cruise'un 1,70'lik boyu her ne kadar onu kısa bir aktör yapsa da pilotluk açısından ideal bir aday kılıyor. Gratton'a göre Cruise'un boyu test pilotu olmak için 1,58 ila 1,98 boy aralığında olma şartını karşılıyor. 

"İyi pilotlar riskli davranışlara kalkışmamalı"

Fakat başına buyruk anlamına gelen Maverick lakabından da anlaşılacağı üzere Mitchell pervasız hareketleri ve kendini beğenmiş tavırları nedeniyle çoğu zaman diğer pilotlarla arasının açılmasına neden oluyor. 

Gratton'a göre bu tavırlar bir savaş pilotu olarak onun aleyhine işleyebilir. Havacılık uzmanı, "İyi profesyonel pilotlar riskli davranışlara kalkışmamalı ya da zayıf takım oyuncuları olmamalı" diyor. 

Florida Teknoloji Enstitüsü'nün pilotların kişiliklerini incelediği 2020 tarihli araştırmasına değinen Gratton, pilotların çoğunlukla dışa dönük ve normalden daha az nevrotik tavırlar sergileyen kişiler olduğuna işaret ediyor. 

Top Gun: Maverick'in ilk haftasında 151 milyon dolar hasılat elde etmesiyle Cruise kariyer rekoru kırdı. 59 yaşındaki aktörün daha önceki hiçbir filmi ilk haftasında 150 milyon doları aşmamıştı. 

Top Gun: Maverick halen gösterimde. 

 

Independent Türkçe, Daily Mail, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU