SADAT Başkanı açıkladı... Erdoğan, Adnan Tanrıverdi'yi neden başdanışmanı yaptı?

Melih Tanrıverdi, Türkiye’yi istikrara kavuşturacak projeleri ürettiği için babasının Erdoğan’ın başdanışmanlığına atandığını söyledi

Fotoğraf: Anadolu Ajansı/ Kayhan Özer 

“Uluslararası savunma danışmanlığı” verdiğini öne süren ve siyasetin son günlerdeki odak tartışması haline gelen SADAT’ın yöneticileri, muhalif olarak bilinen medyaya açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Halk TV’den İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında SADAT’ın İstanbul’daki genel merkezine gittiğini ve kurumun yönetim kurulu başkanı Melih Tanrıverdi ile görüştüğünü yazdı.

Yazıya göre Tanrıverdi, Ukrayna’nın Türkiye’den silah talebi olduğunu, bunu da kendilerine ilettiklerini söyledi. Genelde “İslam ülkelerine hizmet verdiklerini” söyleyen Tanrıverdi, Ukrayna’yı “mazlum gördükleri” için bu talebe olumlu yanıt vermek istediklerini kaydetti ve Milli Savunma Bakanlığı’na konu hakkında yazı yazdıklarını bildirdi.

Tanrıverdi, “Biz Türkiye'nin önünü açacak projeler geliştiriyoruz. Bir dönem Türkiye terörden boğuluyordu. Bizim ürettiğimiz projelerle Türkiye istikrara kavuştu” iddiasında bulundu.

Söyleşinin devamında SADAT’ın kurucusu olan babası Adnan Tanrıverdi'nin 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlığına atandığını hatırlatan Tanrıverdi’nin ifadeleri özetle şöyle:

İslam ülkeleri çatışmalı coğrafyalar. Alacağınız pozisyon, misal Suriye'de silahlı muhalifleri, Mısır'da Müslüman Kardeşler'i destekliyor olmanız, bana göre Türkiye'nin çıkarına zarar verir. Bu milli güvenlik riski oluşturuyor.

Biz Türkiye'nin önünü açacak projeler geliştiriyoruz. Bir dönem Türkiye terörden boğuluyordu. Bizim ürettiğimiz projelerle Türkiye istikrara kavuştu.

Hangi projelerle?

ASDER ve ASSAM'ın çalışmalarıyla terörle mücadele konsepti değişti 2016'dan sonra.

TSK'nın 5 bin yıllık geçmişi var. 10 yıllık dernek 5 bin yıllık orduya çekidüzen mi verdi? Gerçekten TSK'ya biçim verdiğinizi mi düşünüyorsunuz?

Biz vermedik.

Kararlarımız hayat buldu ve terör çözüldü diyorsunuz.

Yani, evet. ASDER, 2000'den beri çalışıyor. Hükümet 2016'dan itibaren dedi ki, "Tespitleriniz çok isabetli, tespitlerinize göre düzenlemeler yapılırsa..."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yolla terörü durdurduğunuzu mu söylüyorsunuz?

Niye 2016'dan sonra birden bire Cumhurbaşkanı, Adnan Tanrıverdi Paşa'yı başdanışmanlığa atadı?

Hangi tavsiyeleriniz etkili oldu?

Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na, jandarmanın İçişleri'ne bağlanması.

Bu sadece ASDER'in değil, çok farklı kesimlerin de görüşüydü.

O zaman onların dillendirdiği şeylere tercüman olmuşuz.

Söyleşinin tamamı için tıklayın.

Erdoğan’ın “uzaktan yakından ilişkim yok” açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir şekilde ziyaret ettiği SADAT, son günlerde siyasetin ana tartışma konusu oldu. Savunma danışmanlığı yaptığını öne süren şirket, haklarında çıkan birçok iddiaya geçmişte sessiz kalmışken CHP liderinin ziyaretinin ardından özellikle muhalif medyadaki isimlere birer birer açıklama yapmaya başladı.

Tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü grup toplantısında “SADAT’la uzaktan yakından alakam yok” dedi.

Ancak SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, 2016’da Erdoğan'ın başdanışmanı olmuştu. 2018 yılında Erdoğan başkanlığında yapılan "Güvenlik Zirvesi" toplantısına katılan isimlerden biriydi. O toplantıda aynı masada fotoğrafları vardı.

Adnan Tanrıverdi, 2020'de başdanışmanlık görevinden istifa etmişti.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU