PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 15 Mayıs 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Uganda-Türkiye ticaret zirvesi düzenlendi

Uganda-Türkiye Ticaret Zirvesi, 650 iş insanı ve kuruluşun katılımı ile Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlendi.

Ticaret zirvesi için Türkiye'nin birçok şehrinde önde gelen iş insanları Uganda'ya geldi. Ugandalı iş insanları ve kuruluşlar yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda bakanın, üst düzey yetkilinin hazır bulunduğu zirvenin onur konuğu Uganda Devlet Başkanı Museveni'ydi.

İki gün süren zirve kapsamında, Uganda-Türkiye Ticaret ve Sanayi Merkezi'nin kurulması için Uganda Hükümeti, Türk iş insanlarına 24 bin dönüm büyüklüğünde arazi tahsis etti. 


Nijerya'da bir öğrenci yakılarak öldürüldü

Nijerya'nın Sokoto eyaletinde bir öğrenci dine hakaret ettiği gerekçesiyle diğer öğrenciler tarafından ölesiye dövüldü, ardından ateşe verilerek öldürüldü. Olaya ait görüntüler sosyal medya üzerinden paylaşıldı ve infiale yol açtı.

Olayın gerekçesi henüz netleşmedi. İddialara göre sınıf Whatsapp grubuna gönderilen dini bir içeriğe karşı çıkan öğrenci, grubun sadece okul ile alakalı konularda kullanılması gerektiğine dair açıklamalar yaptı.

Gruptaki tartışmanın hakarete vardığını iddia eden görgü tanıkları, diğer öğrencilerin bu duruma sinirlenerek okulu bastığını söyledi. Taş ve sopalarla ölesiye dövülen kadın öğrenci, ateşe verildi. Olayla alakalı soruşturma devam ediyor.


Somali seçime gidiyor

Somali'de bir krize dönüşen ve 1.5 yıldır ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimi bugün yapılacak.  Seçim Aden Adde Uluslararası Havalimanı'nda yapılacak.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı başkent Mogadişu'da Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu askerleri görev yapıyor.

Seçimleri sabote etmek isteyen terör örgütü Eş-Şebab, ülkede son haftalarda saldırılarını yoğunlaştırdı ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Yaklaşık 40 cumhurbaşkanı adayı arasında görev başındaki isim Fermacu da bulunuyor.

Yeni cumhurbaşkanının 329 milletvekilinin oyunun üçte ikisini alması gerekirken, yeterli çoğunluğunun sağlanamaması halinde seçim 2. tura kalacak.


Nijerya'nın havayolları, iç hat uçuşlarını durdurma planını iptal etti

Nijerya'nın havayolları, artan havacılık yakıtı maliyetini protesto etmek için pazartesi gününden itibaren iç hat uçuşlarını durdurma planını iptal etti. Havayolu şirketleri ile hükümet tarafı anlaşma yapmak üzere masaya oturdu.

Nijerya'nın dokuz yerel taşıyıcısını temsil eden havayolu taşımacıları birliği, son dört ayda hizmetleri sübvanse etmek zorunda kalmalarından şikayet ediyorlar.

Nijerya, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen, jet yakıtının neredeyse tamamını ithal ediyor. Bu nedenle fiyatlarda ciddi bir artış olduğunu, bunun da şirketlerin zararına uçtuğu anlamına geldiği söyleniyor.


Etiyopya'da 5G internet hizmeti başladı

Etiyopya'nın devlete ait Telekom operatörü Ethio Telecom, ülkenin başkenti Addis Ababa'da 5G cep telefonu şebekelerini tanıttı. Addis Ababa'da belirli yerlerde yaşayanlara, cep telefonlarında mevcut 4G ağlarından 20 kat daha hızlı veri hızıyla 5G mobil ağları alma şansı veriyor.

5G özellikli cihazların ve akıllı telefonların henüz yeterli olmadığı Etiyopya'da Çinli telekom devi Huwawei, hizmetler için gerekli ekipmanı sağlıyor. Altyapının genişletilerek tüm Etiyopya'ya yayılması amaçlanıyor.


Burkina Faso'da 8 maden işçisi bir aydan beridir yer altında kurtartılmayı bekliyor

Altı Burkina Faso uyruklu, bir Tanzanya ve bir Zambiya vatandaşı, yoğun yağışların yaşanan sel baskını sonrası 16 Nisan'da kayboldu. O tarihten beridir haber alınamayan madencileri kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

Burkina Faso Hükümet sözcüsü Bilgo, kayıp işçileri bulma umutlarının yavaş yavaş azaldığı için zamana karşı bir yarış içerisinde olduklarını açıkladı.

Madenin içerisinde bulunan yiyecek ve su ile dolu bir sığınma odasına yakın olan madencilerin bu odaya girmiş olabilecekleri umut ediliyor.

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU