Ukrayna: Rusya, Odessa'yı bir kez daha hipersonik Kinjal füzesiyle vurdu

Ukraynalı yetkililerin iddialarına göre saldırıda iki otel ve bir alışveriş merkezi hedef alındı

Hipersonik füzenin isabet ettiğinin öne sürüldüğü bina kullanılmaz hale geldi (Reuters)

Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun bir kez daha yeni Kinjal hipersonik füzesiyle Odessa'ya saldırı düzenlediğini öne sürdü.

Odessa Bölgesel Askeri İdaresi sözcüsü Serhii Bratçuk, Rus ordusunun pazartesi günü üç Kinjal füzesiyle ülkenin güneyindeki Odessa şehrine saldırdığını iddia etti.

Bratçuk, füzelerin bir savaş uçağından ateşlendiğini, "turistlerin kaldığı bir yapının" hedef alındığını ve iki kişinin hastaneye kaldırıldığını savundu.

ABD'nin önde gelen haber kanallarından CNN ise Bratçuk'un saldırıda iki kişinin yaralandığı iddiasının henüz doğrulanmadığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü, Rus saldırısında hedef alınan yapının adının açıklamazken CNN, Odessa Belediyesi'nin yayımladığı videodan yaptığı analizle vurulan yerin Zatoka köyündeki bir otel olabileceğini öne sürdü.

CNN, Odessa'da pazartesi günü bir otelin daha vurulduğunu aktarırken, bununla ilgili detaylı bilgi paylaşmadı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Operasyon Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada da pazartesi günü bir alışveriş merkezine 7 füze isabet ettiği öne sürüldü. Buna göre 5 kişi yaralanırken, bir kişi de hayatını kaybetti.
 


Söz konusu saldırıların, Rusya'nın II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na karşı kazandığı başarıyı kutladığı 9 Mayıs Zafer Bayramı'na denk gelmesi de dikkat çekti.

Rusya, savaşta Kinjal hipersonik füzelerini ilk kez martta kullandığını açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, bu füzelerle Odessa'daki bir cephaneliğin vurulduğunu duyurmuştu.

Moskova'dan yapılan açıklamada Kinjal hipersonik füzelerinin yaklaşık 2 bin kilometre ötedeki hedefleri vurabildiği ve saatte en az 12 bin kilometre hızla (ses hızının yaklaşık 10 katı) ilerleyebildiği öne sürülmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 76. gününde de çatışmalar devam ediyor.  



Independent Türkçe, CNN, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU