Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 5: 3-9 Mayıs 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in beşinci bölümünde 3-9 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in beşinci bölümünde 3-9 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar. 
 


İç politika

İlk olarak işsiz vatandaşların Meclis önündeki protestolarına değinen Kalkan ve Kaynar, bu protestoların gerek CHP-AP koalisyondaki gerekse medyadaki yankıları üzerinde durdular.

İkili bu konudan hareketle Türk siyasetinin efsanevi liderlerinden Bülent Ecevit'in çalışma bakanlığı tecrübesini de ele aldı ve Halkçı Ecevit yakıştırmasına zemin hazırlayan en temel gelişmelerden olan 274 ve 275 sayılı kanunlara da vurgu yaptı. 

Programda, 1962'nin değişmez gündemi olan siyasî af meselesinin geldiği son nokta aktarıldı. Öte yandan Talat Aydemir'in ilki afla, ikincisi ise idamla nihayete eren darbe girişimleri, siyaset-ordu ilişkisi çerçevesinde değerlendirildi.

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in bu hafta iç politikadaki son başlığında İsmet İnönü ve damadı Metin Toker arasındaki ilişkiden ve Akis dergisinin yayın çizgisinden bahsedildi.

Zira Akis dergisi, İsmet Paşa'yı ve onun kabinesindeki bazı bakanları ekonomi üzerinden sertçe eleştiren bir dosya yayınlamıştı.


Dünyadan

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in dünyadan köşesinde bu hafta, dönemin İran Melikesi (Kraliçe) Farah Diba Pehlevi'ye ve Pehlevi Hanedanı'nın kadın konusuna bakışına yer ayrıldı.

Eşi Şah Muhammed Rıza ile yaptığı ABD seyahati tüm dünyanın ilgisini çeken Farah Diba'nın hatıratından bazı anekdotlar da programda dile getirildi.  


Magazin-cemiyet

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in magazin ve cemiyet haberleri bölümünde ise bu kez Türkiye'den değil, dünyadan bir haber vardı. Kalkan ve Kaynar, Fransız oyuncu Brigitte Bardot'un sinemayı bırakma kararını yorumladı.


Dönemin ruhu

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de bu hafta, 1960'lı yılların yayıncılık faaliyetleri açısından neden verimli bir dönem olduğu, 60'lı yılların farklı kılan bazı özelliklere referansla tartışıldı.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU