Bozdağ'dan Gezi Davası açıklaması: Ne ABD'nin ne de başka ülkenin Türkiye'nin yargılaması ile ilgili söz söylemeye hakkı yoktur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Maalesef dün açıklanan mahkeme kararından hukuk devletinde olması gereken tepkilerin dışında saygısızca tepkilere de şahit olduk" dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gezi Parkı Davası sonrası bazı ülkelerden gelen tepkiye ilişkin konuştu.

Bozdağ "Maalesef dün açıklanan Mahkeme kararına hukuk devletinde olması gereken tepkilerin dışında saygısızca tepkilere de şahit olduk. Cumhurbaşkanımızı ve kararı veren hakimleri tehdit eden, dil uzatan tepkilere şahit olduk. Dil uzatanları, el sallayanları, ant içenleri, tehdit eden herkesi kınıyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin egemen ve bağımsız bir devlet olduğunu kaydeden Bozdağ şöyle devam etti:

Kimsenin Türkiye'nin iç işlerine karışmaya hakkı yoktur. Ne ABD'nin ne de başka ülkenin Türkiye'nin yargılaması ile ilgili söz söylemeye hakkı yoktur.. Türk yargısı başa ülkelerin değerlendirmelerine göre karar vermez

ABD ve Almanya'yı ve başka açıklama yapan ülkelerin hepsini Türkiye'nin iç işlerine müdahale ettikleri için kınıyorum. Türkiye bir hukuk devletidir.

Bakan Bozdağ daha sonra Twitter'dan da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Bozdağ paylaşımında şunları kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yargımıza hakaret ve tehdit içeren beyanlarla saldıranları kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımza ve yargımıza kimsenin dil uzatması ve tehdit etmesi hakkı da değildir, haddi de değildir. Bu,acizlik ve milli irade hazımsızlığıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı mücadele ile nice parmak sallayana,nice and içene, nice had bildirmeye cüret eden kendini bilmeze, sandıkta haddini bildirmiştir. Cumhurbaşkanımız,nice tuzakları aşmış,nice hesapları bozmuş,nice sınavları geçmiştir. Milletimiz ve tarih şahittir.

Hakimler ve mahkemeler kimseden emir ve talimat almazlar,kimsenin tavsiye veya telkinine göre de karar vermezler. Anayasaya,kanuna ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Türkiye bir hukuk devleti dir. Hiç kimse kendini mahkeme veya hakim yerine koymamalıdır. İstediği gibi karar çıkmadığında mahkemeleri “Kurgulanmış mahkeme”, verilen kararları da “Talimatla verilmiş kararlar” olarak nitelemek, hakimlere ve yargıya açık bir hakarettir.

Görülmekte olan bir dava üzerinden yargıyı,hakim ve savcıları,hedef alanları,hakaret ve tehdit edenleri kınıyorum.

Ahmet Şık'tan yanıt

Bozdağ'ın açıklamalarına TİP Milletvekili Ahmet Şık'tan yanıt geldi. Twitter hesabından Bozdağ'ın açıklamalarını alıntılayan Şık, "Daha önceki adalet bakanlığı dönemlerinde 'Yargıda cemaat örgütlenmesi mümkün olmaz' diyen Bozdağ’ın atamasını yaptığı 3 bin 614 hakim-savcıdan bin 228’i, yani yaklaşık yüzde 34’ü FETÖ’cü oldukları iddiasıyla ihraç edildi. Doğruları söylemezken yüzünüz kızarmıyor şüphem yok. Ama mesela çocuklarınıza iyi insan olmayı, dürüst yurttaş olmayı nasıl anlatıyorsunuz? Ya da çocuklarınız da mı bundan rahatsız olmuyor? Nasıl bir yaşam formusunuz siz?" ifadelerini kullandı.

Hakim AK Parti'den aday adayı çıkmıştı

Gezi Parkı Davası'na bakan mahkeme heyetinin üyelerinden hâkim Murat Bircan'ın, 2018 yılında AK Parti'den Samsun milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı.

Avukat Evren İşler dün durşma sırasında yaptığı savunmada "Mahkeme heyetini oluşturan üyelerin ismini Google'a yazdığımızda üye hâkim Murat Bircan'ın Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde çalışırken istifa edip hâkim olduğunuzu görüyoruz. Murat Bircan aynı zamanda AKP'den milletvekili aday adayı da olmuş.Bu dosyada Erdoğan ilk mağdur. Talimat vermeye gerek var mı? Üye hakim onu seviyor zaten, onun liderliğine!" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU