Barbie kadın astronot Samantha Cristoforetti’nin oyuncak bebeğini yaptı

Astronot Cristoforetti: Yeni bebeğin genç kız ve erkek çocukların geleceklerini sınırlar olmadan hayal etmelerine yardımcı olacağını umuyorum

Barbie, Cristoforetti’yi genç kızlar için rol model olarak seçti (Barbie)

Barbie daha fazla kız çocuğunun bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında kariyer hayal etmelerini teşvik etmek amacıyla kadın bir astronotun oyuncak bebeğini yaptı. 

Avrupa Uzay Ajansı’yla (AUA) ortaklaşa tasarlanan bebek, ajansın aktif tek kadın astronotu Samantha Cristoforetti’ye benzeyecek şekilde üretildi.

Barbie’nin üretici şirketi Mattel, Cristoforetti’yi genç kızlar için ilham ve rol model olarak seçti.

 

barbie - Barbie.jpg
Samantha Cristoforetti, Avrupa Uzay Ajansı’nın aktif tek kadın astronotu (Barbie)

 

Yeni bebek, oyuncak şirketinin devam eden Dream Gap Projesi’nin bir parçası olacak. Mattel bu projeyle “hayaldeki boşluğu” kapatmayı hedefliyor. Bu kavramla firma kız çocuklarının hayallerini gerçekleştirmelerinin veya tam potansiyellerine erişmelerinin önündeki tüm engellere işaret ediyor.  

Cristoforetti, Barbie’yle yapılan işbirliğinin “genç kız ve erkek çocuklarının geleceklerini sınırlar olmadan hayal etmelerine yardımcı olacağını” umuyor.

Mattel’in Avrupa Pazarlama Direktörü Isabel Ferrer de markanın AUA’yla işbirliği içinde olmaktan “gurur” duyduğunu söyledi. Ferrer sözlerini şöyle sürdürdü:

Barbie kızlara her zaman her şeyi yapabileceklerini gösterdi. Hayal gücünü ve kendini ifade etmeyi teşvik ederek onlara oyunlar vesilesiyle farklı rolleri yorumlama ve sayısız kariyer seçeneğini benimseme fırsatı verdi. Kızların rol modellerinin olmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve yeni AUA işbirliği sayesinde bunu astronomiyi de içeren yeni bir düzeye taşıyoruz.

AUA Çeşitlilik Sorumlusu Ersilia Vaudo-Scarpetta, Ferrer’in söylediklerine katıldığı belirterek, uzay endüstrisinin “uzayın geleceğini hayal etmek ve mümkün kılmak için farklı yeteneklere” ihtiyacı olduğunu söyledi. Vaudo-Scarpetta sözlerini şöyle sürdürdü: 

AUA'nın Barbie’yle işbirliğini başlatmaktan gurur duyuyoruz. Astronotluk gibi ilham verici rol modellerinin varlığını vurgulamak istiyoruz ve kız çocuklarını kendilerine inanmaya, gökyüzüne bakmaya ve daha yukarıları hayal etmeye teşvik ediyoruz.

Ortaklığın bir parçası olarak Barbie ayrıca bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında ebeveyn tutumlarını ve bilgilerini görmek ve ölçmek için bir rapor da hazırladı.

2 bin ebeveyn üzerinde yürütülen araştırma, ailelerin yüzde 80'inin bu alanlardaki kariyerler hakkında temel bilgilerden yoksun olduğunu ortaya çıkardı. 

 

barbie 2- Barbie.jpg
Cristoforetti'nin oyuncağı iki farklı görünümle piyasada olacak (Barbie)

 

Astronotlarla ilgili bilgileri sorulduğunda neredeyse tüm ebeveynler Neil Armstrong (yüzde 74) ve Stephen Hawking (yüzde 65) gibi uzay endüstrisindeki erkekler hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtti. 

Ancak bunun tam aksine, araştırmaya katılan ebeveynlerin yarısından fazlasının (yüzde 52) uzay endüstrisindeki kadınlar hakkında hiçbir fikri yoktu.

Ebeveynlerin çoğunluğu (yüzde 70) kadınların uzaydaki başarılarının erkek meslektaşlarınınkilerle eşit derecede önem verilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Kalan üçte birlik kısımsa kız çocukları için uzay, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda yeterli düzeyde olumlu rol model olduğuna inanmadıklarını söyledi. 

 

barbie 3 - Barbie.jpg
Oyuncağın bir diğer görünümü (Barbie)

 

Çalışmada gündeme gelen kaygıları gidermek için Barbie ayrıca, çocukları bahsi geçen alanlarda bir kariyer yapmaya teşvik etmek isteyen ebeveynler için bir dizi ipucu yayımladı.

Danışman klinik psikolog Dr. Elizabeth Kilbey, “Mevzu kız çocuklarımıza gelince tüm rüyaların sınırsız olmasını istiyoruz. Bu araştırma ebeveynlerin yapabilecekleri en güçlü şeylerden birinin, bu alanlardaki kariyerler ve pozitif kadın rol modelleri de dahil olmak üzere birçok konuda bilgilerini geliştirmek olduğunu gösterdi. Kızlarımıza gelecekleri için bir sınır olmadığını göstermemiz gerekiyor” dedi.

Bu yılın başlarında Mattel ayrıca İngiliz aktivist ve model Adwoa Aboah’yı onurlandırmak için bir bebek üretmeye başlamıştı.

 

Barbie 4 - Barbie.jpg
Adwoa Aboah Barbie oyuncağı (Barbie) 

 

2015’te genç kadınların zihinsel sağlık, eğitim ve ilişki gibi konuları tartışabilecekleri online topluluk Girls Talk’u kuran Aboah’ı firma, genç kadınları güçlendirmek için platformunu kullanmayı teşvik etmek amacıyla seçmişti. 

Aboah, “Kızları olmak istedikleri her şey olmaya teşvik etmek benim tutkum ve bir Barbie rol model bebeği olmaktan da onur duyuyorum. İnanıyorum ki birlikte çalışarak kız çocuklarını gerçek seslerini bulmaya teşvik edebilir ve gelecek nesil kız çocukları için dünyaya etki edebiliriz” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU