Kudüs Müftüsü Hüseyin: Evini İsrail'e satan kafir olur

İsrail’e satılan konut olaylarında artış olunca Filistinli dini merciler aksi yönde fetvalar yayınlamaya başladı

Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinin güneyinde yer alan Yahudi yerleşim yeri / Fotoğraf: AFP

Batı Şeria'daki bazı Filistinliler'in kendilerine astronomik tekliflerle gelen İsraillilere evlerini satması Filistin hükümeti için çözülmesi gereken önemli bir sorun haline geldi. Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde ev satışı yasak olsa da, evini satmak isteyenler illegal yollardan satışlarını gerçekleştirebiliyor.

Filistinliler sık sık konutların bu şekilde İsrail’in eline geçmesinden şikayetçi. Filistin hükümetinin ve Filistinli grupların sıkı takiplerine rağmen bazı konutların İsraillilerin eline sızması engellenemiyor.

Filistin hükümeti yıllardır soruşturulan iki sızdırma olayını mahkemede yargıladı. Yine dini otoriteler bu gibi durumları engellemek için fetva verdiler ancak bu türden olaylar için bu önlemler yeterince caydırıcı olmadı.

"Toprakların düşmanlara satılması 'velâ' kapsamına girer"

İsrail’e konut satışında artış olunca dini merciler fetvalarını arttırmaya başladı.

Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin yaptığı konuşmada, toprakların düşmanlara ya da onlara aracılık eden emlakçılara satılmasının "velâ" kapsamına girdiğini belirterek düşmanla işbirliği anlamına gelen velânın hükmünün ise "Allah’a ihanet ederek İslam'dan çıkmak ve kafir olmak" olduğu fetvasını verdi.

Kudüs Müftüsü, Müslümanların bu gibi insanlarla iletişime geçmemesi, onlarla evlenmemesi, cenaze namazını kılmaması ve Müslüman mezarlığına gömülmemesi gerektiğini vurguladı.

Filistinlileri bu konuda aracılık yapan yerleşimci şirketlerden uzak durmaya davet eden müftü, içeriği bilinmeyen belgelere imza atmamaları konusunda uyararak bu sözleşmelerin yasal olmadığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinliler ise mülk bilgilerini İsrail’e sızdıranlar konusunda yeterince caydırıcı önlem alınmadığından şikayetçi.

Konunun yeniden gündeme gelmesini sağlayan satış, en son geçtiğimiz yıl Mescid-i Aksa’ya bakan tarihi bir evin İsrail’in eline geçmesiyle gerçekleşmişti.

Yetkililer sızıntıya dair soruşturma açınca İsrail buna karşılık olarak Kudüs valisini birkaç kez tutukladı. Soruşturmanın sonucu henüz ilan edilmedi.

Bu yüksek fiyatlı eski evin satılması büyük bir memnuniyetsizlik yaratarak olayın arkasında kimin olduğuyla ilgili karşılıklı ithamlara neden oldu.

Söz konusu bina 1,5 milyon dolara alındı ancak yerleşimcilere ne kadara satıldığı bilinmiyor.

Filistin hükümeti birçok nedenden dolayı bu sızıntıları takip etmede zorluklar yaşadığını söyledi. Bu zorluklardan bazıları, anlaşmaların gizli yapılması, satın alan İsraillilerin bunu açıklaması için satıcı ölene ya da yurt dışına kaçana kadar uzun yıllar beklemesi, bazı satış akitlerinin Filistin dışında yapılması ve bazı toprak sahiplerinin yurt dışında yaşaması şeklinde gösteriliyor.

Bazı Filistinliler Yahudilerin cazip teklifleri karşısında evlerini satma eğilimine girse de satmayı reddedenler de var.

Evlerinin satılmasını reddeden Filistinliler, kendilerine astronomik fiyatlar teklif edildiğini söylüyor. Ancak pek çok Filistinli topraklarının çeşitli aldatmacalarla Yahudilere satılacağını bilmiyor.

Bugün Filistin Hükümeti, Batı Şeria’da C bölgesi olarak bilinen İsrail’in kontrolü altındaki topraklardaki satışları özellikle sınırlıyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yaptığı açıklamada, uluslararası  sözleşme ve anlaşmaların ve Birleşmiş Milletler (BM) kararının hiçe sayılıp Batı Şeria’dak bazı bölgelerin C sınıfına sokulması kınandı.

Yapılan açıklamada uluslararası kararlara rağmen İsrail’in bu uygulamalara devam etmesinin Filistinliler’e karşı uygulanan apartheid yaklaşımları sürdürdüğü ve iki devletli çözümün önüne engel oluşturduğunu belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU