Kılıçdaroğlu: Yargıtay daha ne desin?

“Bir ülkeyi yöneten kişinin ailesinin, devlete vergi vermemek için Man Adası’nda şirket kurması, Türkiye’ye para transferi yapması kabul edilemez”

Fotoğraf: AA

Yargıtay, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlarının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, “Man adasında şirket kurdukları, buraya vergiden kaçırmak için para aktardıkları” şeklindeki iddiaları nedeniyle açtıkları tazminat davalarında bazı kararlara imza attı. CHP lideri sözkonusu kararın ardından davaya ilişkin olarak “Bir ülkeyi yöneten kişinin ailesinin, devlete vergi vermemek için Man Adası’nda şirket kurması, Türkiye’ye para transferi yapması kabul edilemez” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada "Devletin harcamalarını ve halka sunulacak hizmetleri finanse etmek üzere vatandaştan vergi istiyorsun, bunun için yasa çıkarıyorsun; ancak vergi cennetlerinden para transfer edip, vergi ödememenin yollarını arayan yakınlarına ortam hazırlıyorsun" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2006’da çıkarılan Kurumlar Vergisi Yasası’na dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bununla “vergi cennetlerine yapılan ödemelerde stopaj uygulaması” konusunun düzenlendiğini belirterek bunun uygulanmadığını vurguladı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Çünkü uygulanması için, Erdoğan’ın imzasıyla, “vergi cennetleri” listesinin yayımlanması gerekiyor. Bu listenin yayımlanmaması sadece Erdoğan ailesine değil, uyuşturucu ve insan kaçakçılarına da hizmet ediyor. Hem vergi vermemelerini hem de yasadışı yollarla elde ettikleri paraları aklamalarını sağlıyor. Bir ülkeyi yöneten kişi, kendi ülkesine bile isteye böyle bir kötülük yapar mı? Bu kötülük karşısında benim susmam mümkün mü? Asla! Ayrıca, benim sözlerimin tamamı belgelere dayanıyor. Zaten Yargıtay da kararında ‘sözlerimin olgusal dayanaklarının olduğunu’ söyleyerek bunu kabul ediyor. Dahası Yargıtay benim açıklamam için, ‘bu açıklamada kamu yararı var’ diyor, daha ne desin?

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU