Mısır'daki 2011 devriminin sembol isimlerinden Ala Abdulfettah'a Birleşik Krallık vatandaşlığı verildi

Ramazan'ın ilk günü açlık grevine başlayan aktivistin kız kardeşlerine de vatandaşlık hakkı tanındı

Aktivist Abulfettah, son 10 yılın büyük bir bölümünü hapishanede geçirdi (AFP) 

Mısır'da 2011'deki devrimin tanınan isimlerinden hapis yatan Ala Abdulfettah'a Birleşik Krallık (BK) vatandaşlığı verildi.

BK hükümeti, Mısırlı aktivistle kız kardeşleri Muna Seyf ve Sena Seyf'e anneleri Leyla Seyf üzerinden vatandaşlık hakkı tanıdı.

1956'da başkent Londra'da dünyaya gelen Leyla Seyf, Kahire Üniversitesi'nde matematik bölümünde akademisyen olarak çalışıyor.  

Muna ve Sena tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, Abdulfettah'ın “hapishanede maruz kaldığı hak ihlalleri ve insanlık suçlarına karşı mümkün olan tüm yasal önlemleri almasını sağlamak için” ailenin BK'deki avukatlarıyla iletişime geçmek istediği ifade edildi.

Açıklamada, “Kitap okumasına ya da egzersiz yapmasına izin verilmeden iki buçuk yıldır güneş ışığı girmeyen bir hücrede tutuluyor. Görüş izniyse sadece tek aile üyesi için, ayda 20 dakikalığına, cam arkasından ve hiçbir temas ya da mahremiyet imkanı sağlanmadan veriliyor” dendi.

Aile avukatlarından Daniel Furner ise “Bu BK vatandaşı, temel haklarını kullandığı için kanunsuz şekilde hapse atılmış durumda ve berbat koşullarda yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Adulfettah, Ramazan'ın başladığı 2 Nisan'da hapishanedeki koşullarının iyileştirilmesi için açlık grevine gittiğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Annesi de oğlunun "ağır denetim altında ve tecrit hücresinde tutulduğunu" söylemişti.

BK vatandaşlığı Abdulfettah'ın salıverilmesi için bir imkan yaratabilir. Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, çifte vatandaşlığı olan bazı siyasi aktivistleri Mısır vatandaşlığından vazgeçmeleri koşuluyla serbest bırakmıştı.

Muhalif blog yazarı Abdulfettah, aralıkta Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen duruşmada "dezenformasyon yapmak ve terör örgütüne üyelik" suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aktivist, 2013'te darbe karşıtı protestolara katılarak gösteri yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 2015'te de 5 yıl hapis cezası almıştı. Abdulfettah, cezasını tamamladıktan sonra Mart 2019'da adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. 

Fakat savcılık, muhalif blog yazarı hakkında aynı yıl "yalan haber yaymak ve örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yeniden tutuklama kararı çıkarmış ve aktivist, güvenlik güçleri tarafından tekrar gözaltına alınmıştı.

Abdulfettah, 2011 Mısır Devrimi'nde başkent Kahire'deki protestolara katılıp dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetimine karşı yazılar kaleme alarak gösterilerin tanınan yüzlerinden biri haline gelmişti.

Protestoların ardından Mübarek 11 Şubat 2011'de istifa etmiş, yönetim Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'ne geçmişti.



Independent Türkçe, DW, Guardian, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU