Boris Johnson: Trans kadınlar spor müsabakalarında kadın branşlarında yarışmamalı

"Biyolojik erkeklerin kadınların spor müsabakalarında yarışmaması gerektiğini düşünüyorum. Belki bu sözler tartışma yaratacak ama bana mantıklı olan bu gibi geliyor"

(Reuters)

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, "biyolojik erkeklerin" kadınlar branşı müsabakalarında yarışmaması gerektiğine inandığını söyledi. Açıklama, Büyük Britanya Takımı'nın Olimpiyat bisiklet programının başındaki ismin trans bisikletçilerin kadın yarışlarından men edilmesi yönündeki çağrıları desteklemesinin ardından geldi.

Trans sporcuların kadınlar branşına dahil edilmesine ilişkin görüşünün "tartışmalı" görüleceğini söyleyen Johnson, bunun translıkla ilgili daha geniş çaplı meselelerin "karmaşıklıkları ve hassasiyetleri" arasında "mantıklı" olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan, konuşmasında trans dönüşüm terapisini yasaklama planlarını rafa kaldırma kararını savunuyordu ve bu, Britanyalı bisikletçi Emily Bridges'in, kendisinin ilk kadınlar müsabakasında yarışmasının sporun yönetim organı Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından durdurulmasından birkaç gün sonra geldi.

Çarşamba günü Johnson, "Biyolojik erkeklerin kadınların spor müsabakalarında yarışmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Belki bu sözler tartışma yaratacak ama bana mantıklı olan bu gibi geliyor.

Johnson hastanelerin, hapishanelerin ve soyunma odalarının "kadınlara ayrılmış" alanlara sahip olması gerektiğini de söyledi. Başbakan şöyle ekledi:

Konu hakkındaki düşüncelerim bu kadar gelişti. Eğer bu beni başkalarıyla çatışmaya sokuyorsa, o zaman işin içinden çıkmak zorundayız.

2020'de trans olduğunu açıklayan ve ertesi yıl hormon terapisine başlayan Bridges, British Cycling'in (Britanya Bisiklet Federasyonu) UCI yönergeleri uyarınca "katılmaya uygun olmadığını" açıklamasından önce cumartesi günü Ulusal Omnium Şampiyonası'nda yarışmaya hazırlanıyordu.

21 yaşındaki sporcuya, testosteron seviyesini gerekli seviyeye düşürdükten sonra British Cycling tarafından yarışmaya katılma hakkı verilmişti fakat UCI daha sonra Bridges'in durumunu incelemek için 6 hafta süre istemişti.

British Cycling'in testosteron kuralları UCI tarafından belirlenenleri takip ediyor fakat dünya çapındaki yönetim organının başkanı David Lappartient, geçen hafta BBC'ye verdiği röportajda bu seviyelerin "muhtemelen yeterli olmadığını" söyledi.

Çarşamba erken saatlerde, Büyük Britanya Takımı'nın Olimpiyat bisiklet programının başkanı Sara Symington, 72 kadından oluşan bir gruba katılarak, trans kadınların yarışlara katılmasına ilişkin kurallarını eleştiren ve testosteron seviyelerini düşürmeleri halinde trans sürücülerin kadın müsabakalarında yarışmasına izin veren kuralı iptal etmeye çağıran mektubu imzaladı.

Mektupta, sporcuların etkinlikten önceki 12 aylık süre boyunca litre başına 5 nanomolün altında testosteron seviyelerine sahip olmasını gerektiren kuralın "UCI'nin söz verdiği gibi kadın sporcuların 'adil ve anlamlı' rekabetini garanti etmediği" belirtildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU