Astronotlar: Apollo 11 görevi Dünya’ya Ay mikrobu bulaştırmış olabilir

Astronot Aldrin kurtarma görevlilerinin kendisini bir fırçayla temizlediğini ancak ardından aynı fırçayı doğrudan suya attığını söyledi

Apollo 11, ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur (The Independent)

Apollo 11 Ay görevi sonrasında Ay mikroplarını Dünya’ya getirebilecek bir hata yapılmış olabilir.

Tam 50 yıl önce bu ay, üç astronot Ay’a gidip geri geldiklerinde, NASA ekibin Ay yüzeyinden olası bir mikroorganizmayı getirmediklerinden emin olmak için sıkı bir çalışma yürütmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Apollo 11 mürettebatından üç kişiye döndüklerinde özel kıyafetler giydirildi, ekip fırçalanarak temizlendi ve  bilim insanları Dünya’ya herhangi bir Dünya dışı canlı getirmediklerinde emin olunana dek karantinada tutuldu.

Ancak PBS’in hazırladığı yeni belgeseli inceleyen Space.com, NASA’nın tüm çabalarına karşın Dünya’yı korumayı hedefleyen bu planın kolayca sekteye uğrayabileceğini ve uzay mikroplarının Dünya atmosferine girebileceğini ortaya çıkardı.

Astronotlar NASA’nın Ay’da yaşayan Dünya’ya getirilebilecek herhangi bir canlı bulunduğunu düşünmediğini belirtiyor. Yine de her duruma hazırlıklı olmak için önlemler alındı.

Diğer yandan Ay görevi sırasında meslektaşları Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ay yüzeyindeyken komuta modülünde kalan ancak onlar modüle döner dönmez olası mikroplara maruz kalabilecek astronot Michael Collins, öncesinde gösterilen tüm yoğun çabanın Dünya’ya döner dönmez etkisiz kalabileceğini belirtti. Collins durumu şu şekilde açıkladı:

Duruma şöyle bakın, varsayalım ki Ay yüzeyinde mikroplar bulunuyor olsun. Ay’da mikroplar var ve biz geri dönüyoruz, tüm komuta modülü Ay mikroplarıyla dolu. Komuta modülü  Büyük Okyanus’a iniyor ve ne yapıyorlar? Kapağı açıyorlar. Kapağı açman gerekiyor! Tüm lanet mikroplar dışarı çıkar!

Uzay aracının okyanusa inmesinin ardından aracın yanındaki bir cankurtaran botunda astronotların dezenfekte edilmesine ait kamera görüntülerini izleyen Buzz Aldrin de benzer bir noktaya parmak bastı.

Aldrin kurtarma görevlilerinin kendisini bir fırçayla temizlediğini ancak ardından aynı fırçayı doğrudan suya attığını söyledi.

“Bu hareket tüm bu mikropları okyanusun dibine yollamıştır” diyen Aldrin gülerek,“Aşağıda hayatta kalıp kalmadıklarını merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU