Avrupa Konseyi’ndeki konuşmasında kayyum atamalarını savunduğu iddiasıyla eleştirilen CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’den cevap geldi

Independent Türkçe’ye konuşan Hasan Akgün, kayyum atamalarına karşı olduğunu söyledi. Anayasa’da İçişleri Bakanlığı’na görevden alma yetkisi veren düzenlemeye dikkat çekerek, değiştirilmesi gerektiğini ve Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdiğini aktardı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 42'nci Genel Kurulu 22-24 Mart 2022 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde yapıldı.

Bu kongrede Türkiye’yi temsil eden CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün konuşması Türkiye’de eleştirilere neden oldu.

Akgün’ün konuşmasında  şu ifadelere yer verince "belediyelere kayyum atamalarını savunduğu" öne sürüldü.
 

Doğu’da terör faaliyetleri devam ettikçe, hükümetin Anayasa’nın bazı maddelerine dayanarak yaptığı ihraç ve görevden almalar devam edecektir.

Tabii ki belediye başkanlarının mahkeme kararlarıyla görevden alınmalarını biz de isterdik. Ama demokratik ilerleme için Avrupa tarafından, özellikle AB’den daha samimi bir yaklaşım görmemiz gerekiyor. Ve AB Türkiye’yi uzun bekletmemeliydi.

Eğer gelecekte Avrupalı otoriteler ve dostlar Türkiye ile daha yakın ilişki kurmaya dikkat ederse inanıyorum ki ileride faaliyetlerimiz (Avrupa) mahalli idareler antlaşmasının tüm maddelerini kapsayabilir.


Toplantıya katılan HDP’li başkandan eleştiri

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu’na katılan HDP’li Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada Akgün’ü ve CHP’li üyeleri şu sözlerle eleştirdi: 

Özellikle Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Aygün’ün konuşması çok olumsuzdu.

‘Kayyumlar, terörizm olduğu için çıktı’ yönünde açıklamaları oldu.

CHP’nin bu tavrına üye diğer ülkelerin üyeleri de çok şaşırdı. Çünkü onlarla yapılan görüşmelerde de CHP’li üyeler kayyumlara karşı olduklarını ifade ediyorlardı. Ama oylama sırasında olumsuz oy kullanınca herkes şaşırdı.

Onlar da ‘CHP’liler dışarda başka konuşuyor burada başka konuşuyor’ dediler.


"AKP-MHP faşizminin avukatlığına soyunan zihniyet bizleri “Saray Rejiminden kurtaracakmış!"

24 Haziran seçimlerinde HDP'nin listesinden aday gösterilen Veli Saçılık da duruma tepki gösterdi. 

Twitter hesabından yaptığı açıklamada "CHP, KHK ile ihraç edilmemizi, seçilmişlere mahkeme kararı bile olmaksızın kayyım atanmasını alenen savunmuş. AKP-MHP faşizminin avukatlığına soyunan zihniyet bizleri “Saray Rejiminden kurtaracakmış!" ifadelerini kullandı:

 


“Kayyum atamasına karşı değilsem benim ayıbım olur”

Bu tepkilerin ardından Independent Türkçe'ye konuşan Hasan Akgün, söz konusu eleştirilere katılmıyor ve haksız buluyor.

Videodaki konuşmasının ortada olduğunu söyleyen Akgün, en uzun süredir görev yapan belediye başkanlarından biri olduğunu hatırlattı.
 

hasanakgün1.jpg
Hasan Akgün, eleştirileri haksız olarak nitelendirdi / Fotoğraf: Büyükçekmece Belediyesi


Akgün, “Kayyum atamasına karşı değilsem o da benim ayıbım olur. Ne demek kayyum ataması. Ancak bağımsız yargı organları ancak seçilmiş belediye başkanları hakkında işlem yapabilir ilkesinden asla ayrılmadık” diye sözlerine başladı.

"Anayasa’nın 'İçişleri Bakanlığı’na verdiği görevden alma' yetkisine dikkat çektim"

Rusya ve Ukrayna krizi yüzünden konseyin stresli geçtiğini söyleyen Akgün, "Türkiye raporunda söz aldım ve şunları söyledim: Siz Avrupalılar bizi anlamıyorsunuz. Avrupa Birliği bize hep uzaklaştı. Halbuki bize biraz daha yaklaşsaydı Avrupa Birliği, bizi dışlamasaydı bir adım gelseydi, biz de 10 adım gitseydik Türkiye'nin demokrasisini, hukukunu, adaletini daha yüksek standartlara taşısaydık şimdi bunları konuşmaz olacaktık. Başka şeyler konuşacaktık" diye konuştu ve ekledi: 

Bizim iç hukukumuz gereğince terörün bir sınırı çizilmemiş, terörün bir tarifi yapılmamış. Bu nedenle bu çok geniş kapsamlı bir şey.

Türkiye Cumhuriyeti'nin iç hukukuna göre İçişleri Bakanlığı’na Anayasa ile verilmiş böyle bir yetki var. Bu madde değiştirilmediği müddetçe İçişleri Bakanları, belediye başkanlarını, seçilmişleri, siyasi anlamda görevden almaya devam edeceklerdir. Bunun için anayasanın değiştirilmesi gerekir.
 

kayyum.jpg
HDP'li birçok belediyeye kayyum atanmıştı 


Bizim arzumuz bağımsız yargı organlarının yani mahkemelerin vereceği karar doğrultusunda işlem yapılması. Bu terör, terörizm devam ettiği müddetçe bu bahane kullanılarak İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarından görevi almaya devam edecektir. Aynen bunu kullandım. Çünkü anayasa öyle diyor ona da yetkiyi vermiş.

Eline bu silahı geçiren bakanlar, Anavatan Partisi zamanında oldu, CHP zamanında, AK Parti zamanında doruğa çıktı. Bunların hepsine şahit olmuş biri olarak çok açık bir şekilde ortaya koydum. Videosu da var. Niye kıyamet koparıyorlar ki?


Genel Başkan’a telefonda anayasa değişikliği yapılmadığı sürece bakanların bu yetkisini kullanmaya devam edeceğini söyledim”

Eleştirileri haksız olarak niteleyen Akgün, “Konuşmam konseyin sitesinde de var. Üç dakika, on beş saniyelik konuşmam. Hem de birçok yerde söyledik, anlattık” dedi,

Durumu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da anlattığını belirten Akgün, "Benim dediğim bu anayasa değişikliği yapılmadığı müddetçe bakanlar bu yetkisini muhalefet üzerinde kullanmaya devam edecektir. Bizim talebimiz Anayasa değişikliği yapılarak belediye başkanlarının, seçilmişler  bağımsız yargı organlarının kararları doğrultusunda görevden alınması veya üzerlerinde işlem yapılmasıdır. Bundan başka ne diyeyim yani anlamadım ki" ifadelerini kullandı. 
 

akgünkılıçdaroğlu.jpg
Akgün (solda), Kılıçdaroğlu'nu arayarak konuya dair bilgi verdiğini de söyledi


Akgün, Kılıçdaroğlu’nun mu kendisini aradığı sorusuna cevaben de kendisinin Kılıçdaroğlu’nu arayarak bilgilendirdiğini söyledi.

Hasan Akgün ayrıca geçmiş konuşmalarına bakılınca kayyum atamalarına sert bir şekilde karşı çıktığının görüleceğini söyleyerek, “Kısaca anayasada bu var ve bakanlar bunu bir silah olarak kullanıyor. Esas olan bu anayasanın bu maddesinin değiştirilmesidir” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU