İmamoğlu: Tarihi Yarımada'ya araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planlıyoruz

İmamoğlu konuşmasında, "Taksiler, turist otobüsleri, yük araçları Tarihi Yarımada'ya girmeye devam edecek ama özel araçlara kesinlikle sınırlamalar getireceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı" (SKHP) tanıtım toplantısında konuştu.

İstanbul SKHP'nin sürdürülebilir ulaşım türlerinin entegre şekilde geliştirilmesi amacıyla hazırlandığını söyleyen İmamoğlu, "Bugün ulaşım sistemimiz içindeki dağılım yüzde 24 raylı sistem, yüzde 42 otobüs, yüzde 10 metrobüs, yüzde 22 minibüs, yüzde 2 deniz iken 2040 yılında yüzde 47 raylı sistem, yüzde 25 otobüs, yüzde 7 metrobüs, yüzde 17 minibüs ve yüzde 4 deniz olacak şekilde planlıyoruz" dedi.

Araçların, otobüs filolarının, metrobüslerin, Şehir Hatları bünyesindeki gemilerin elektrikli hale getirilmesi, elektrikli taksiler, deniz taksiler ile hidrojen esaslı otobüsleri hedefleyen çevreci vizyon hazırladıklarını ifade eden İmamoğlu, şöyle devam etti:

Tarihi Yarımada'da UKOME kararları doğrultusunda düşük emisyon bölgesi hedeflerine odaklandık. Paris, Londra, Roma gibi metropollerde uygulanan ve kentin tarihi alanında emisyonu ve trafiği azaltmak için uygulamaları getiriyoruz. Tarihi Yarımada'ya araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planlıyoruz. Taksiler, turist otobüsleri, yük araçları Tarihi Yarımada'ya girmeye devam edecek ama özel araçlara kesinlikle sınırlamalar getireceğiz.

"30 milyar dolarlık büyük bir milli servetin heba edilmesine izin vermeyeceğiz"

Kentin kuzey-güney aksındaki metro hatlarını ve İstanbul'u doğudan batıya bağlayacak Hızray'ın "yıldız" projeleri olduğunu ifade eden İmamoğlu, şunları kaydetti:

Hızray ile ilgili yakında bir lansman yapacağız. Özetle sizlere şunu söylemek isterim, bu ekspres hattımız sade İstanbul'u bir uçtan diğer uca bağlamayacak, aynı zamanda İstanbul'un 3 havaalanını da birbirine bağlayacak. Yaklaşık 6 milyar dolara mal olacak bu projenin ihale hazırlık dokümanları yıl sonuna hazır edeceğiz. Önemle ifade etmek isterim ki biz eninde sonunda Atatürk Havalimanı'nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz. Bu milletin cebinden çıkmış olan 30 milyar dolarlık büyük bir milli servetin heba edilmesine, onca kaynağın israf edilmesine izin vermeyeceğiz.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU