PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, Independent Türkçe için "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 27 Mart 2022

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları ateşkes ilan etti

Etiyopya Federal Hükümeti, acil insani yardım ihtiyacı duyan sivillere yönelik önlem almak amacıyla ateşkes ilan etme kararını duyurdu.

Tigray eyaleti, federal hükümetin insani ateşkes ilanına yanıt olarak bir bildiri yayımladı. Tigray bölgesel hükümeti, Tigray halkının makul bir zaman dilimi içinde insani yardım alması amacıyla bu ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

Tigray tarafı Etiyopya Hükümeti'ni insani erişimi kolaylaştırmak için somut adımlar atmaya çağırdı.

Etiyopya Federal Hükümeti ile Tigray Eyaleti arasındaki iç savaş 2020 yılında başladı ve binlerce sivilin ölümüne neden oldu. 


Sudan Hükümeti, Wagner'in faaliyetlerine ilişkin iddiaları yalanladı

ABD, İngiltere ve Norveç'in Sudan büyükelçileri Wagner Grubu'nun Sudan'da hukukun üstünlüğünü baltalayan yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Sudan Hükümeti bu iddiaları yalanladı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu suçlamaları "Sudan'ın içişlerine açık bir müdahale" olarak nitelendirdi.

Rus paralı asker grubu Wagner, Angola, Libya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Madagaskar, Mali, Mozambik ve Zimbabve'de askeri eğitim ve faaliyetlerin yanı sıra altın madenlerinin korunmasıyla da ilgileniyor.

Uganda Meclis Başkanı Jacob Oulanyah geçen hafta vefat etti. Bir yıldan daha kısa süredir meclis başkanlığı görevini yürüten 57 yaşındaki Oulanyah, kanser hastalığının tedavisi için ABD'nin Seattle kentinde bulunuyordu.

Ölümünün ardından Uganda meclisi yeni başkanını seçti. Eski başkan yardımcısı olan Anita Within, partisi tarafından başkanlığa aday gösterildi.

Cuma günü düzenlenen seçimlerin ardından yeni meclis başkanı oldu. Uganda'nın bağımsızlığını ilan ettiği tarihten bu yana Anita Within, ikinci kadın meclis başkanı oldu. 


Somali'de intihar saldırısı düzenlendi, bir milletvekili öldü

Başkent Mogadişu'nun yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki Beledweyne şehrinde düzenlenen ikiz intihar saldırısında 48 kişi öldü. Saldırılar, patlayıcı yelek giyen bir intihar bombacısının kendini havaya uçurmasıyla başladı.

Daha sonra başka bir intihar bombacısı patlayıcı yüklü bir arabayı ilk saldırıda yaralananlara yardım etmek için toplanan kalabalığın üzerine sürdü.

Hükümeti sert bir şekilde eleştiren ve ateşli konuşmalarıyla tanınan milletvekili Amina Mohamed Abdi de ölenler arasındaydı. Saldırıyı terör örgütü Eş-şebab üstlendi.


Sudan'da protestolar devam ediyor, ölü sayısı 90'a yükseldi

Sudan'da ordunun 25 Ekim 2021'deki askeri müdahalesine ve sonra aldığı kararlara karşı düzenlenen protestolarda toplam 90 kişi hayatını yitirdi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen protestolarda askerlerin ateş açtığı bir sivil hayatını kaybetti. 

Sudan'da askerin yönetime el koyduğu 25 Ekim'den beri siyasi ve ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Sudan para birimi Cüneyh ABD doları karşısında sürekli değer kaybediyor. Ülkedeki enflasyon oranı 2021 yılında yüzde 400 olarak ölçüldü. 


İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Uganda'ya işkence çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uganda'daki işkence iddiaları kapsamında yaptığı araştırmalar sonucu bir rapor yayımlandı.

Uganda'nın başkenti Kampala'da 2019 ile 2021 yılları arasında kanunsuz şekilde tutuklanan 34 kişi ile mülakat yapan yetkililer, ayrıca milletvekilleri, muhalefet partileri ve çeşitli tanıklar ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Uganda güvenlik güçleri tarafından yapılan hukusuz tutuklamalara ve işkencelere dair belgelerin paylaşıldığı raporun ardından yasa dışı gözaltı merkezlerini kapatması için Uganda hükümetine çağrı yaptı.


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU