Kamu verileri artık bulutta saklanmayacak

Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirlerine ilişkin genelge yayımladı, buna göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait veriler, kurumların kendi özel sistemleri veya kurum kontrolündeki yerli hizmet sağlayıcılar hariç bulut depolama hizmetlerinde saklanmayacak

Görsel: Pixabay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla "Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri"ne ilişkin genelge yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, bilginin dijital ortamlara taşınması, bilgiye erişimin kolaylaşması, altyapıların dijital hale gelmesi ve bilgi yönetim sistemlerinin yaygın olarak kullanılmasının ciddi güvenlik risklerini beraberinde getirdiği belirtildi.

Genelgeye göre, nüfus, sağlık ve iletişim kayıt bilgileri ile genetik ve biyometrik veriler gibi kritik bilgi ve veriler, yurt içinde güvenli bir şekilde depolanacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kritik veriler, internete kapalı ve fiziksel güvenliği sağlanmış bir ortamda bulunan güvenli bir ağda tutulacak, kamu verileri bulutta saklanmayacak.

Genelgede sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanılacağı, gizlilik dereceli veya kurumsal mahremiyet içeren veri, doküman ve belgelerin ise kurumsal olarak yetkilendirilmemiş veya kişisel olarak kullanılan dizüstü bilgisayar, mobil cihaz, harici bellek ve benzeri cihazlar da bulundurulmayacağı belirtiliyor.

Genelge ayrıca kamu kurumların dizüstü bilgisayar, mobil cihazlar, harici bellek/disk, CD/DVD ve benzeri taşınabilir cihazların, kurum sistemlerine bağlanmayacağı, gizlilik dereceli verilerin saklandığı cihazların ancak içerisinde yer alan veriler donanımsal veya yazılımsal olarak kriptolanmak suretiyle kurum dışına çıkarılabileceğinden bahsediyor. 

"Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri"ne ilişkin genelgede Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'nın koordinasyonunda, güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla, "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" hazırlanacağı öne sürülüyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU