Akif Beki: Orantısız ama münferit

"Münferit orantısız güç kullanmaktan açılan soruşturma, buna da cevap arayacak mı?"

Karar yazarı Akif Beki, Adana’da Furkan Vakfı’nın yapmak istediği yürüyüşe polisin sert müdahalesinin ardından iktidar sözcülerinin yaptığı açıklamaları eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısında isim vermeden AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “müdahalenin orantısız ve münferit olduğu” görüşünü dile getirmesiyle ilgili şunları yazdı:

Adana’da Furkan Vakfı gönüllülerine polis müdahalesi, orantısız ama münferitmiş. İktidar sözcüleri, öyle diyor. Yani birkaç memur, öfkelerine yenildi. Tepeleri atınca da göstericileri hınçla, hırsla coptan geçirdiler. Tepkiler haklı, yapmamalıydılar. Ama kendi başlarına yaptılar. Tamamen bireysel. Kışkırtılınca, provoke edilince kontrolü kaybettiler. Gerçi suç, dayak yiyende. Kışkırtmasaydı onlar da. Hak ettiler. Fakat yine de kendini tutmalıydı polis, yakışmadı. Yoksa şiddet içermeyen bir eylemi, güç kullanarak bastırmak için emir almış değildiler.

‘Plastik mermi ve biber gazı sıkmak da mı münferitti’ derseniz... İzinsiz olduğundan, yasadışı diyeydi. Onla kalsa, sorun olmazdı. Kabul edilemez kısmı, gruba copla girişmeleriydi. Fakat o da münferit. Sorumluluğu, şahsi... Dedikleri, demeye getirdikleri budur. Tepkileri dindirmek, olayı küçültmek için başka savunmalar da geliştiriyorlar. ‘Dini siyasete alet eden Furkan Vakfı’na, devlet göz yumsun da başımıza yeni FETÖ mü kesilsin’ gibi...

İyi de ‘yargıyı, emniyeti, orduyu Furkan Vakfı’na teslim edin’ diyen yok ki! ‘Suç içermeyen eylemlerine polis niye karışıyor, yetkinin bu kötüye kullanımı da neyin nesidir’ diye ayağa kalkıyor millet. Münferit orantısız güç kullanmaktan açılan soruşturma, buna da cevap arayacak mı?

 

Karar, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU